Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Makkara ja pekoni ovat syöpäriskejä: WHO asetti lihatuotteita samalle riskilistalle tupakan kanssa

Ruoka
 
ULLA-MAIJA LÄHTEENMÄKI
Prosessoitu liha, kuten makkara, on Maailman terveysjärjestön mukaan syöpäriski.
Prosessoitu liha, kuten makkara, on Maailman terveysjärjestön mukaan syöpäriski. Kuva: ULLA-MAIJA LÄHTEENMÄKI

Maailman terveysjärjestö WHO nostaa prosessoidun lihan voimakkaasti syöpävaarallisten aineiden listalle.

Prosessoitu liha pääsi WHO:n viisiosaisen syöpävaarallisuusluokittelun ylimpään luokkaan yhdessä muun muassa tupakan, alkoholin ja asbestin kanssa. WHO:n raportin mukaan jo 50 gramman päivittäinen annos prosessoitua lihaa nostaa syöpäriskiä.

Prosessoidulla lihalla tarkoitetaan lihavalmisteita, kuten makkaroita ja erilaisia leikkeleitä.

Yksittäiselle ihmiselle syöpäriski on kuitenkin pieni, WHO huomauttaa, mutta kasvaa sitä mukaa, mitä enemmän lihaa syö.

Myös punainen liha luokiteltiin terveysriskiksi.

WHO:n luokituksen mukaan se on mahdollisesti syöpävaarallista. Punaiseksi lihaksi lasketaan naudan, sian ja lampaan liha.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysosaston johtajan, professori Erkki Vartiaisen mukaan WHO:n julistus pohjautuu järjestön alaisen International Agency for Research on Cancerin (IARC) tekemään kokoomatutkimukseen.

”IARC:n tutkimus vahvistaa jo aiemmissa tutkimuksissa havaitun tiedon, että prosessoitua ja punaista lihaa pitäisi syödä vähemmän. Suomen ravitsemussuositusten kannalta tällä ei ole väliä, sillä lihan riskit on niissä jo huomioitu. Mutta ehkä ihmiset nyt suhtautuvat asiaan vakavammin”, Vartiainen sanoo.

WHO ylläpitää listaa syöpävaarallisista aineista. Kun prosessoitu liha nyt nostetiin listauksen ylimpään luokitukseen, se on samassa luokassa esimerkiksi tupakan ja alkoholin kanssa. Vartiainen korostaa, ettei tämä tarkoita sitä, että prosessoidun lihan syöminen olisi yhtä vaarallista kuin tupakointi.

"Lihan riskisuhde on hyvin pieni verrattuna esimerkiksi tupakointiin."

Prosessoidun ja punaisen lihan terveysvaaroista on puhuttu jo pitkään. Suurista väestötutkimuksista saadun näytön mukaan runsaasti punaista lihaa ja erityisesti lihavalmisteita käyttävillä on enemmän tyypin 2 diabetesta, paksu- ja peräsuolisyöpää, lihavuutta ja sepelvaltimotautia.

Asiantuntijat eivät kuitenkaan tiedä varmaksi, mikä lihan syömisessä aiheuttaa terveyshaittoja.

"Ajatus siitä, että lihan huonot terveysvaikutukset johtuisivat vain rasvasta, on yksinkertaistettu", sanoi Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm Helsingin Sanomien haastattelussa vuosi sitten.

"Voi olla, että ongelmia aiheuttaakin esimerkiksi lihan runsas rauta, jota iäkkäillä ihmisillä saattaa kertyä kehoon. Tai se, että paljon lihaa käyttävä syö vähemmän kalaa, jolloin kalan hyvä terveysvaikutus jää pois. Tai se, että runsaasti lihaa syövät liikkuvat mahdollisesti vähemmän kuin kalansyöjät", Fogelholm pohtii.

Esimerkiksi kalansyöjiin verrattuna lihansyöjillä on suurempi riski sairastua moniin tauteihin. Suurin sairastumisriski on juuri niillä ihmisillä, jotka syövät paljon lihavalmisteita, kuten makkaraa.

Prosessoidun lihan kohdalla syöpäriskin uskotaan liittyvän valmistustapaan. Syöpäjärjestöjen ylilääkärin Riikka Huovisen mukaan syöpäriskiä saattavat nostaa lihavalmisteisiin lisättävät nitraatit ja suola sekä lihan savustus.

Huovinen muistuttaa kuitenkin, ettei syöpä johdu vain yhdestä asiasta.

Riskiä sairastua syöpään voi ehkäistä syömällä vähemmän punaista lihaa ja enemmän kasviksia.

"Runsas kasvisten ja kuitujen saanti vähentää syöpäriskiä. Kasviksissa on tärkeitä suoja-aineita, ja kuitu taas edistää suolen toimintaa, jolloin haitalliset aineet kulkevat suoliston läpi nopeammin", Huovinen sanoo.

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan punaista lihaa ei tulisi syödä enempää kuin 500 grammaa viikossa. Määrä tarkoittaa kypsää lihaa. Raakapainoltaan määrä vastaa 700–750 grammaa lihaa. Yksi annon kypsää lihaa on noin 100–150 grammaa. Suosituksissa neuvotaan vähentämään punaisen lihan ja lihavalmisteiden syömistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit