Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kakunkoristelun Suomen mestari päätyi finaaliin vahingossa

Ruoka
 
Kakunkoristelun Suomen mestaruuden vei insinööri
Kakunkoristelun Suomen mestaruuden vei insinööri
Kakunkoristelun SM-kisojen finaali käytiin sunnuntaina Helsingin Messukeskuksessa. Voiton vei insinööri Saija Turunen, joka taikoi kakkuunsa häikäisevän talvimaiseman revontulineen. Toimittaja Johanna Tikkanen HS, kuvaus & leikkaus Terhi Liimu HS.

Jyväskyläläinen Saija Turunen ei ollut uskoa korviaan, kun hän sai puhelun kakunkoristelun SM-kisan järjestäjiltä pari viikkoa sitten.

”He pyysivät minua saapumaan Helsinkiin finaaliin, jossa kuusi kakuntekijää koristelisi kakun yleisön edessä. Olin itse kuvitellut osallistuvani kisaan, jossa voittaja valitaan kakusta otettujen kuvien perusteella. Piti siinä vähän haukkoa henkeä. En olisi varmasti osallistunut kisaan, jos olisin tiennyt finaalista.”

Sekaannuksen syynä oli Turusen kiireinen arki kahden pienen lapsen kanssa. Hän kiinnostui kilpailusta selaillessaan puolihuolimattomasti puhelintaan samalla, kun imetti neljän kuukauden ikäistä lastaan. Maininta finaalista jäi lukematta.

Turunen leipoi kakun, lähetti siitä kuvan tuomaristolle ja jäi odottamaan tuloksia. Tuomaristo – jonka tunnetuin jäsen on keittiömestari Hans Välimäki – valitsi yli 300 kuvasta loppukilpailuun Turusen ja viisi muuta kotileipuria. Finaaliin oli aikaa kaksi viikkoa.

Kisa käytiin sunnuntaina Helsingin Messukeskuksessa Viini, ruoka ja hyvä elämä -messuilla.

Kisan teemana oli unelma. Turunen haaveilee lumisista talvista, joten hän päätti loihtia kakkuunsa satumaisen Lapin-maiseman.

Lopputulos on vaikuttava: Kakun päällä sinisenvihreänä loimuavat revontulet värittävät mustaa taivasta. Kakun sivuilla avautuu luminen kuusimetsä, ja hangella kulkevat poro ja jänis.

Netistä ei löytynyt vinkkejä revontulien tekemiseen, joten Turunen teki mustasta marsipaanin ja sokerimassan sekoituksesta pötkön, johon lisäsi vihreitä ja sinisiä raitoja. Tämän jälkeen hän väänsi pötkön spiraalille ja kaulitsi sen. Lopuksi hän lisäsi väreihin hehkua maalaamalla massaa elintarvikeväreillä.

Vaikeinta kisassa oli se, että koristeluun sai käyttää vain kaksi tuntia, Turunen sanoo.

”Kun joku tuttu tilaa minulta lapsen synttäreille vaikkapa legoaiheisen fantasiakakun, aloitan koristeiden tekemisen ainakin viikkoa ennen, jotta ne ehtivät kuivua. Kokonaisuudessaan monimutkaisen kakun tekemiseen menee helposti kahdeksan tuntia.”

Tämä on helppo uskoa, kun selaa Turusen blogiinsa lataamia kakkukuvia (blogi löytyy osoitteesta www.praliini.fi).

Myös logistiikka aiheutti ongelmia finalistille. Kakun pohja piti valmistaa ja täyttää ennen kisaa.

”Koska kakku piti kuljettaa Jyväskylästä Helsinkiin, kerma oli poissa laskuista. En halunnut myrkyttää Hans Välimäkeä, joten käytin suklaakreemiä, joka säilyy paremmin.”

Turunen pakkasi kakun ja lapset autoon – mies ja äiti lähtivät tukijoukoiksi – ja säilytti kakkua yön yli helsinkiläishotellin jääkaapissa. Kisassa hän sai koristelun valmiiksi kaksi minuuttia ennen määräaikaa.

”Ehdin onneksi harjoitella koristelua kotona kerran.”

Turunen on pitänyt leipomisesta pienestä asti, mutta kiinnostui kakkujen koristelusta vasta viitisen vuotta sitten. Hän sanoo olleensa aina näpertelijä ja esteetikko, joka nauttii kauniin luomisesta ympärilleen.

Eniten hän pitää siitä hetkestä, kun päässä syntynyt koristeluidea alkaa saada muodon, ja kaikki näyttää siltä miltä pitikin.

Meneekö mestarilla koskaan kakku pieleen?

”Eipä oikeastaan. Kakkupohjan reseptit osaan ulkoa, ja koristelutkin epäonnistuvat harvoin. Suunnittelen kakut hyvin ja käyn mahdolliset sudenkuopat läpi mielessäni jo etukäteen. Pahin pelkoni on, että pudotan valmiin kakun lattialle.”

Työkseen kakkumestari tekee insinöörin hommia vientiteollisuudessa. Onko alanvaihto käynyt mielessä?

”On, mutta insinööri on tässäkin asiassa realisti. En usko, että voisin vielä ansaita kakuilla elannon Jyväskylässä. Ihmiset ajattelevat, että he voivat saada fantasiakakun 20 eurolla. Mutta jos työaikaa kuluu kahdeksan tuntia, hinta ei voi olla sama kuin konditorian mansikkakakussa.”

Kakkujen tekeminen onnistuu Turuselta ilman kummoista välinearsenaalia. Hän sanoo pääsevänsä pitkälle muovisella työalustalla, kaulimella ja muutamalla muotoilutyökalulla, joita saa marketista.

Kakkukisan voitto merkitsee Turuselle piristysruisketta arkeen.

”Arkeni on makaronilaatikon vääntämistä ja vaippojen vaihtoa.”

Terhi Liimu / HS
Seija Turunen juhli voittoaan Helsingin Messukeskuksessa.
Seija Turunen juhli voittoaan Helsingin Messukeskuksessa.
Terhi Liimu / HS
Voittokakussa on talvinen Lapin maisema.
Voittokakussa on talvinen Lapin maisema.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit