Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi kahviloiden lastenhoitohuoneet ovat ikkunattomia koppeja?

Ruoka
 
Emmi-Liia Sjöholm
Kirjoittaja on toimittaja, ruokakirjailija ja itseoppinut kokki, jonka keittiössä vallitsee aina viljaton kaaos

Olin hiljattain lounaalla ostoskeskuksessa ystäväni kanssa, jolla on parikuukautinen vauva. Tyttö nukkui ensimmäisen puolituntisen, mutta herättyään hän ei enää ottanut millään rauhoittuakseen. Koska kahvila oli melko avarassa tilassa, ystäväni toivomuksesta lähdimme etsimään lastenhoitohuonetta, jossa hän voisi imettää.

Isosta ostoskeskuksesta hoitohuone löytyikin helposti. Siellä meitä oli vastassa pitkä rivi lastenvaunuja. Tila kuhisi äitejä lapsineen: yksi lämmitti sosetta mikrossa, toinen vaihtoi vaippaa pöydän ääressä ja kolmas imetti pientä vauvaansa säkkituolissa.

Me nökötimme ystäväni kanssa vieretysten tahriintuneella ja kauhtuneella sohvalla ja joimme aiemmin ostamiamme kahveja pahvimukeista. Huoneessa ei ollut yhtäkään ikkunaa. Avaruuden tunnetta toi ainoastaan vessan peili, joka näkyi vain silloin, jos ovi sattui jäämään auki. Vietimme tuossa huoneessa toista tuntia, vaikkei siellä ollut viihtyisää.

Kotona aloin miettiä, että siinäpä vasta loistava bisnesidea: miksei ostoskeskus ollut rakentanut lastenvaateliikkeiden yhteyteen hoitohuoneen ja kahvilan hybridiä. Paikkaa, jossa viihtyisivät sekä vanhemmat lapsineen että heidän lapsettomat ystävänsä.

Moni tuntemani tuore äiti arastelee julkisilla paikoilla imettämistä ja sitä, että vauva saattaa häiritä kitinällään kanssakahvittelijoita. Toisaalta he haluavat kipeästi pois kotoa, jossa vauva-arki, pukluliinat ja pyykkivuori kaatuvat niskaan.

Olen monta kertaa pohtinut ystävieni kanssa, mihin ravintolaan pääsee kätevästi vaunuilla, onko paikassa kunnollista wc:tä vaipanvaihtoa varten ja missä voi tarvittaessa imettää. Vaihtoehtojen supistuessa tingitään yleensä jo tarjoilusta. Tai kuten meille viimeksi kävi, tarjoilua ei ollut alkuunsakaan.

Unelmakahvilani olisi avara tila, jonka isoista ikkunoista tulvisi valoa. Jotta aremmatkin imettäjät voisivat ottaa rennosti, ikkunoista ei näkisi sisään. Ehkä pöytien ympärillä olisi sermit, jotka lisäisivät yksityisyyttä entisestään.

Vaunuille olisi suuri parkki ja hoitopöytiä niin pitkä monta, ettei niihin tarvitsisi jonottaa. Maukas ruoka ja juomat tarjoiltaisiin pöytiin, joiden ympärillä olisi upottavia nojatuoleja imetystyynyineen. Aikuisten iloksi sisustus olisi tyylikäs, mutta olohuonemainen. Sopivassa suhteessa kodin lämpöä ja sitä toivottua irtiottoa arjesta.

Nyt joku kysyy, mihin isät sitten menevät. Mutta eivätköhän naiset ota mieluusti seurakseen pari lattepappaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit