Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen kovin marjanpoimija Vesa Hannonen poimi yli 5 000 litraa marjoja: ”Ei lähelläkään ennätystä meikäläiselle”

Ruoka
 
Helsingin Sanomat
Vesa Hannonen on myynyt tänä vuonna puolukkaa yli 2600 kiloa. Hän aikoo poimia lisää, kunnes lumi tulee maahan.
Vesa Hannonen on myynyt tänä vuonna puolukkaa yli 2600 kiloa. Hän aikoo poimia lisää, kunnes lumi tulee maahan.

Siitä lähtien kun hillat kypsyivät heinäkuussa, Vesa Hannonen on lähinnä kyykkinyt marjamättäillä. Saalista kertyi syyskuun loppuun mennessä kiitettävästi: 5 050 litraa eli noin 2 500 kiloa.

”Ei tämä ollut lähelläkään ennätystä meikäläiselle. Parhaimpina vuosina olen kerännyt melkein tuplamäärän marjoja”, Pohjois-Pohjanmaalla Haapavedellä asuva Hannonen sanoo.

Saalis toi kuitenkin voiton Maa- ja kotitalousnaisten järjestämässä marjanpoimintakisassa. Marjastuksesta kilpailtiin heinäkuun alusta syyskuun loppuun. Kisa-ajan umpeuduttua Hannonen arvioi poimineensa vielä muutamia satoja litroja puolukkaa.

Suurin osa marjasaaliista meni myyntiin. Puolukoiden ja mustikoiden lisäksi luonto antoi hillaa ja mesimarjaa, jota oli tänä kesänä runsaasti. Metsävadelmaa taas ei riittänyt kuin maistiaisiksi, mies harmittelee.

Hannonen myy marjat roskineen päivineen, joten puolukasta hän sai noin euron kilolta.

”Puhdistetusta marjasta saisi enemmän, mutta perkaaminen on niin aikaa vievää hommaa, että vietän sen ajan mieluummin metsässä.”

Osan saaliista poimija jättää itselle. Pakastintilaa on käytössä 330 litraa, ja loput marjat ovat äidin pakastimessa.

Parhaaseen sesonkiaikaan Hannonen keräsi marjoja melkoista päivävauhtia. Parhaimpina päivinä puolukkaa kertyi 240 litraa päivässä.

”6–8 tuntia päivässä riittää. Sen jälkeen ei tarvitse lähteä illalla lenkille. Kyllä siinä liikuntaa saa aivan tarpeeksi.”

Hannonen pidättäytyi marjastuksesta vain parina sadepäivänä. Silloinkin hän kävi katselemassa uusia paikkoja, muttei viitsinyt mennä poimimaan, kun thaimaalaiset näyttivät olevan marjassa.

Kolmisen vuotta sitten eläköitynyt Hannonen aloitti marjanpoiminnan jo 10-vuotiaana äidin seurassa. Siitä lähtien hän kertoo keränneensä marjat naapurin emännille.

Mitä mies ajattelee ihmisestä, joka ostaa marjansa kaupasta?

”Mitähän tuohon nyt osaisi sanoa. Kyllähän tuolla luonnossa marjaa on, kun vain viitsii mennä hakemaan. Toiset pelkää susia, toiset hirvikärpäsiä ja kuka mitäkin hämähäkkiä. Mutta eivätpä ole käärmeetkään meikäläistä purreet, että senkään puolesta ei tarvitse hakea marjoja kaupasta.”

Tänäänkin neljä Hannosen poimimaa puolukkaämpärillistä odottaa hakijaansa.

”Vielä on tarkoitus hakea mehumarjoja, ennen kuin alkaa sataa lunta. Tänä aamuna oli kymmenen astetta pakkasta, niin puolukat ovat mukavan rapsakkaita poimia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit