Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalainen tiedetoimittaja: Sokeri rasvoittaa maksan ja on syynä lukuisiin sairauksiin

Ruoka
 
Sokerin vastustaja antaa lapselleen kuusi karkkia viikossa
Sokerin vastustaja antaa lapselleen kuusi karkkia viikossa
Liiallinen sokerin syönti vaarantaa lapsen kehityksen, ja aikuisten velvollisuus on suojella heitä makealta, sanoo ruotsalainen biokemian tohtori ja tiedetoimittaja Ann Fernholm. Kirjassaan Sokerimyrkytys hän käy läpi sokerin vaikutuksia kasvavaan kehoon ja pyrkii osoittamaan, miksi lapselle ei pidä koskaan antaa suurta määrää karkkia. Toimittaja: Johanna Tikkanen, kuvaus: Esa Syväkuru, leikkaus: Kristiina Marttinen

Lapselle ei tule koskaan, edes juhlapäivinä, antaa mahdollisuutta syödä karkkia niin paljon kuin hän haluaa.

Tätä mieltä on ruotsalainen biokemian tohtori ja palkittu tiedetoimittaja Ann Fernholm. Kirjassaan Sokerimyrkytys hän luettelee sokerin haittoja ja pyrkii osoittamaan, että liialliseen sokeriin tottuminen on erityisen haitallista kasvavalle keholle.

Fernholmin mukaan liian runsas sokerin ja valkoisten jauhojen syönti voivat pilata aivot ja suoliston, rasvoittaa maksan ja aiheuttaa lukuisia tunnettuja sairauksia: ylipainoa, allergioita, diabetesta, aknea, puberteetin aikaistumista ja jopa autismia.

”Lapsi, joka syö aamupalaksi makeaa jogurttia ja makeita muroja, on ylittänyt päivän sokerikiintiönsä jo ensimmäisellä aterialla”, hän kirjoittaa.

Helsingin Sanomat tapasi Fernholmin tiistaina Helsingissä, missä hän luennoi aiheesta yleisölle.

Ann Fernholm.
Ann Fernholm.

Kirjaprojektinsa myötä Fernholm on rajoittanut omien lastensa sokerin ja valkoisen jauhon syöntiä voimakkaasti. Hänen 9- ja 10-vuotiaat lapsensa saavat enintään kuusi karkkia viikossa, ja isot karkit lasketaan kahdeksi. Jäätelöä he saavat hyvin harvoin, lähinnä lomareissuilla. Kun perheessä leivotaan, sokerin määrä pidetään minimissä.

”Koen, että velvollisuuteni vanhempana on toimia näin.”

Ikätovereiden syntymäpäivillä lapsi syö keskimäärin 28 palaa sokeria, kirjassa kerrotaan. Tästä huolimatta Fernholm ei rajoita lastensa karkinsyöntiä, kun he vierailevat kavereillaan. Täyskiellossa ei hänen mukaansa ole järkeä, sillä se laittaisi lapset vaikeaan asemaan.

Ferholm uskoo, että kun sokerin ja valkoisten jauhojen syönti on kotona arkisin minimissä, lasten kehot kestävät ajoittaiset poikkeukset.

”Jos hiihtoladun varrella myydään kahvilassa hillomunkkeja ja kuumaa mehua, ostamme niitä. Aina ei tarvitse olla ehdoton, sillä vain annoskoot ratkaisevat”, hän kirjoittaa.

Pahimpana Fernholm pitää tilanteita, joissa lapselle tarjotaan määrättömästi makeaa. Lapselle ei koskaan pitäisi antaa mahdollisuutta syödä karkkia kulhosta niin paljon kuin haluaa, sillä osa lapsista ei osaa itse rajoittaa makean syöntiä, hän kirjoittaa.

Jos kyläpaikassa lasten eteen annetaan iso karkkikulho, Fernholm pyytää siirtämään sen sivummalle.

”Tosin moni tietää jo mitä ajattelen, joten minun ei tarvitse sanoa asiasta.”

Sokerimyrkytys-kirjan kenties keskeisin teesi on, että makeus on tottumiskysymys: Jos lapsi tottuu makeaan, hän vaatii sitä. Jos taas lasta ei totuta makeaan ja hänen mankumiselleen ei anna periksi, hän oppii, ettei makean perään kannata itkeä.

”Jos haluaa välttyä marinalta, ei kannata totuttaa lapsia sokeriin arkipäiväisissä ja toistuvissa tilanteissa. Jos ostat lapselle jäätelötötterön uimarannalla, hän todennäköisesti haluaa jäätelöä seuraavallakin uimareissulla.”

Miten tulisi toimia, jos lapsi on jo tottunut makeaan jogurttiin tai muroihin aamupalalla ja ei suostu syömään muuta?

Fernholm neuvoo vähentämään sokeria hitaasti mutta määrätietoisesti: Makeaa jogurttia voi laimentaa rasvaisella maustamattomalla jogurtilla, jonka makua on pehmennetty aidolla vaniljajauheella. Tämän jälkeen sokeroidun jogurtin osuutta voi vähentää vähitellen. Myös muroja kannattaa vaihtaa vähitellen vähäsokerisempiin.

”Lapsen makuhermot tottuvat uuteen aamiaiseen muutamassa kuukaudessa.”

Viikon karkkiannosta tulisi hänen mukaansa leikata suoraan ja epäröimättä, ja tarjota jäätelön sijaan vaikkapa kermaa ja marjoja.

Ennen kaikkea aikuisten tulisi kaikin tavoin välttää palkitsemasta lapsia makealla, jotta nämä eivät joudu sokerikoukkuun aikuisten aloitteesta.

Fernholm ei pidä rasvaa läheskään yhtä isona terveyshaittana kuin sokeria. Hän kyseenalaistaa kirjassaan vallitsevia ruokasuosituksia, mutta toteaa myös, ettei yritä julistaa absoluuttista totuutta.

”En sano, että tiedän olevani oikeassa. Sanon, että sokerin haitat pitää ottaa tosissaan, ja niitä pitää tutkia lisää.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit