Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiilarihimo syksyllä on luonnollista, sanoo ravitsemusterapeutti – mutta ihminen on taitava myös huijaamaan itselleen oireita

Ruoka
 
Anni Koponen
Moni kokee, että lyhenevät päivät ja viilenevät ilmat herättävät hiilarihimon.
Moni kokee, että lyhenevät päivät ja viilenevät ilmat herättävät hiilarihimon. Kuva: Anni Koponen

Illat pimenevät, väsymys hiipii silmäluomiin jo työpäivän jälkeen ja mieli halajaa hiilihydraattipitoista ruokaa.

Tuttu tarina, sanoo painonhallintaan erikoistunut ravitsemusterapeutti Anette Palssa. Syksyn tullen on yleistä kokea, ettei kevyt kesäruoka enää riitä täyttämään vatsaa vaan keho mielii lämmintä, raskaampaa ruokaa.

Pitäisikö kehon viestejä sitten kuunnella ja vaihtaa salaattilounaat risottoon ja pastaan?

”Tavallaan, ja tavallaan ei. Tämän ilmiön taustalla voi olla myös todella vahva psykologinen tottumus. Ihminen katsoo kalenterista, että jaahas, nyt on syksy ja alkaa heti kokea, että onpa masentavaa ja koko ajan tekee mieli herkutella. Näin oireista tuleekin totta”, Palssa sanoo.

Toisaalta oireissa on myös perää. Vielä sata vuotta sitten niukka sato tarkoitti nälkäistä talvea. Siksi on ollut järkevää syödä raskasta vararavintoa, ja kehomme on tottunut varastoimaan energiaa talven varalle. Enää sen ei tarvitsisi toimia näin, koska asumme keskuslämmitetyissä kodeissa ja saamme avokadoja lähikaupasta ympäri vuoden. Kehomme eivät kuitenkaan ole muuttuneet yhtä nopeasti kuin ympäristö.

Tämän vuoksi Palssan mielestä kannattaa myös kuunnella kehon syysviestejä.

”Usein neuvon ihmisille, että jos salaatti ei tunnu riittävän enää syksyllä lounaaksi, kannattaa syödä vähän enemmän laadukkaita hiilihydraatteja, kuten ohraa, kvinoaa, kauraa ja ruista. Salaatissa on usein muutenkin liian vähän hiilihydraattia. Talven tullen kylmän ruuan voi vaihtaa lämpimiin aterioihin ja keittoihin”, Palssa sanoo.

Myös aterian koostamisella voi vaikuttaa mielen virkeyteen. Esimerkiksi tryptofaani- ja fenyylialaniini-nimisiä aminohappoja sisältävillä ruuilla saattaa olla piristävä vaikutus. Asiaa on tutkittu vähän, mutta tiedetään, että nämä vaikuttavat ihmisen dopamiiniaineenvaihduntaan. Dopamiini on innostushormoni ja pitää mielen virkeänä.

”Tryptofaanin ja fenyylialaniinin esiasteita saa esimerkiksi kalkkunasta, kanasta, kananmunasta, possunlihasta, kalasta, kaurasta ja saksanpähkinästä. Nämä aminohapot ovat kuitenkin aika marginaalissa vireyden suhteen. Jos haluaa pitää mielen virkeänä, kannattaa syödä riittävästi proteiinia, tummanvihreitä kasviksia, kalaa, marjoja ja hedelmiä. Illaksi suosittelen kaurapuuroa. Siitä saa verensokeria tasaavia hiilihydraatteja. Puuron jälkeen nukuttaa ja unen laatu on parempaa kuin sokerin syönnin jälkeen”, Palssa sanoo.

Palssan mukaan syksyiseen hiilihydraattien himoon tepsii vähän tuhdimman ruuan lisäksi toinenkin konsti: riittävä uni.

”Useimmilla unen tarve lisääntyy hieman päivien lyhentyessä. Syksyinen makeanhimo voikin osittain johtua myös väsymyksestä: koska sokeri nostaa nopeasti verensokeria ja piristää, väsyneenä tekee mieli makeaa ja muita hiilihydraattipitoisia ruokia. Kun nukkuu riittävästi, himo vähenee.”

Palssa itse pääsi eroon marraskuisesta alakulosta ja sen mukanaan tuomista mieliteoista, kun päätti, ettei syksy olekaan hullumpi.

"Keksin kivaa ohjelmaa ja ajattelin, että kohta on jo taas valoisampaa. Lisäksi yritän nukkua riittävästi ja rytmittää työn niin, että pääsen edes hetkeksi ulos lounasaikaan. Ei syksy ole niin kamala kuin usein mainostetaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit