Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaneli virittää joulukauteen

Ruoka
 

Avaa joulukausi eksoottisesti näillä lempeän mausteisilla ruuilla, jotka tulevat Meksikosta, Libanonista ja Sri Lankasta.

Kaneli, kardemumma ja neilikka sopivat paitsi piparkakkuihin, myös suolaisiin ruokiin – ja niissä niitä myös käytetään ympäri maailmaa.

Helsingin Sanomien toimittaja, kokki Laura Kaapro lievittää matkakuumetta hellan ääressä.
Helsingin Sanomien toimittaja, kokki Laura Kaapro lievittää matkakuumetta hellan ääressä.

Meksikolaiset valmistavat kansallisruokanaan Chiles en Nogadaa, täytettyjä poblanochilejä saksanpähkinäkastikkeessa. Makumaailmaa sävyttävät kaneli ja neilikka, jotka sointuvat possunlihan, omenan ja rusinoiden hivenen makeaan yhdistelmään.

Saksanpähkinäkastikkeen työläin vaihe on pähkinöiden kuoriminen, mutta siihen kannattaa panostaa, ja värvätä työhön myös apukäsiä. Sorminäppäryyttä vaatii myös chilien tai paprikoiden täyttäminen, mutta lopputulos on sitäkin erityisempi.

Libanonilainen Hashweh on suoraviivaisempi ruoka, jonka ehtii saada tarjolle arki-iltanakin. Riisi nappaa kiinni lihamuhennoksen mausteisiin, ja rapeutta ruokaan tuovat rouhitut mantelit sekä pinjansiemenet. Hienonna kruunuksi runsaasti lehtipersiljaa.

Sri Lankasta kotoisin oleva Sodhi ei ole tulinen curry, vaan lempeämpi ja miedompi ruoka. Sen päämauste on kanelitanko, joka luovuttaa liemeen pehmeän ja hienostuneen kanelin vivahteen.

Suomessa tavallisimmin myytävä kanelilajike on kassiakaneli, joka sisältää kumariinia. Paljon käytettynä kumariini on haitallista maksalle. Kohtullisesta kanelin käytöstä (esim. noin 1 tl päivässä) ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan. Jos käytät kanelia runsaammin tai, hanki kotiin ceyloninkanelia, jonka kumariinipitoisuus on huomattavasti pienempi. Ceyloninkanelia löydät esimerkiksi eko- ja luomukaupoista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä