Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Thai-kokin taidonnäyte on kaunis ruoka

Ruoka
 
Ville Männikkö
Kamolrat ”Pung” Puakpong veistää vesimelonista ja kurpitsasta kukkakoristeita lounaspöytään. Työhön tarvitaan erityinen kaiverrusveitsi, joita hän hankkii Thaimaasta.
Kamolrat ”Pung” Puakpong veistää vesimelonista ja kurpitsasta kukkakoristeita lounaspöytään. Työhön tarvitaan erityinen kaiverrusveitsi, joita hän hankkii Thaimaasta. Kuva: Ville Männikkö

Tänään perjantaina alkavilla Kädentaitomessuilla Helsingin Messukeskuksessa veistetään myös ruokataideteoksia. Ruokien kaiverruksessa taitojaan näyttää myös Kamolrat Puakpang, joka pitää Helsingin Ruoholahdessa Taste of Thai -nimistä lounasravintolaa.

Puakpang on bangkokilaisesta taideyliopistoista valmistunut perinteisen thaimaalaisen käsityön taitaja. Hän on erikoistunut ruokien, saippuoiden ja kynttilöiden taidokkaaseen veistämiseen. Lisäksi hänellä on kokin koulutus.

Pung tuli Suomeen 2000-luvun alussa, veistämään vihanneksia laivayhtiön Aasia-viikoille. Nykyään hän tekee asiakkaille thai-lounasta kaikkein vanhanaikaisimmista perinteistä poiketen.

”Lounaslistalla on joka viikonpäivä sama ruoka, sillä asiakkaat haluavat niin”, hän sanoo.

Maanantaisin on hänen oma lempiruokansa ”som tam”, eli papaijasalaatti. Tiistaina on kanaa ”sa te”, eli kanavartaat pähkinäkastikkeessa. Haastattelupäivänä pääruokana on kanapallukoita, Kiinasta Thaimaahan saapunutta lasinuudeliruokaa, paistettua riisiä, vihanneksia ja tofua hapanimelässä kastikkeessa, kanaa ja possua kookoskastikkeessa. Lämpimät ruuat vaikuttavat melko tavanomaisilta, mutta maku paljastaa, että asialla on kokki, joka osaa asiansa.

Puakpangin lisäksi ravintolan keittiössä työskentelee toinenkin ammattikokki.

Vain harvalla suomalaisella thairavintolalla on näin hyvin koulutettua keittiöhenkilökuntaa, sanoo Suomi-Thai-yhdistyksen puheenjohtaja Vanitsri Tirkkonen . Tirkkosen mukaan thairuuan parhaimmat puolet eivät siksi aina pääse esiin. Suomi-Thai-yhdistys onkin useiden ravintoloiden kanssa ottanut tavoitteekseen nostaa suomalaisen thairuuan laatua.

”Kannustamme ravintoloita panostamaan tuoreiden yrttien käyttöön. Esittelemme yrttejä myös ravintolan asiakkaille ja opetamme suomalaisia tuntemaan thai-yrttien parhaat puolet”, Tirkkonen sanoo.

Yrtit ovatkin yksi thairuuan salaisuuksista. Niitä pitäisi olla tarjolla joka aterialla ja mahdollisimman tuoreina. Thaimaalaisen ruuan maku koostuu kolmesta asiasta: makeasta, happamasta ja tulisesta. Makujen harmonia saadaan aikaan käyttämällä limettiä, valkosipulia, chiliä, basilikaa, sitruunaruohoa ja korianteria. Ne ovat suomalaisille tuttuja, mutta mitä oikein on galangajuuri ja kaffirin lehdet, ja mihin niitä tarvitaan?

Inkivääriä muistuttava galangal auttaa thaimaalaisten mukaan ruuansulatusta ja toimii inkiväärin tapaan muutenkin elimistöä puhdistavasti, samoin kaffirin lehdet.

Thaimaalainen kalakastike tehdään anjoviksista ja sardiineista. Thairuokiin käytetään paljon lientä. Liemivalmisteita on monenlaisia. Jos thairuokaa kokkaa itse, kannattaa ostaa aina kasvilientä, jossa on mahdollisimman vähän tai ei ollenkaan säilöntäaineita ja suolaa, Puakpang vinkkaa.

Thaimaalaiselle kauneus on puoli ruokaa. Ruoka kuuluu asetella kauniisti ja värien kanssa ollaan tarkkana. Ruuasta tehdään erilaisia asetelmia, kurkusta ruusu tai kurpitsasta daalia.

”Perinne on ehkä lähtöisin palatsista, missä ruokaa on tarjottu loisteliaasti asteltuna, ja sieltä se on levinnyt ihan tavallisiin ravintoloihin ja koteihinkin. Kiinnitämme paljon huomiota ruuan ulkonäköön, koska kauneus on tärkeä osa ruokailua”, Tirkkonen sanoo.

Jos thai-ruokaa haluaa tehdä kotona, aineksia on helppo löytää etnisistä kaupoista ja supermarketeista.

Mutta onko thairuoka terveellistä? Riippuu siitä, miten ruoka laitetaan. Jos suolaisia kastikkeita ja kookosmaitoa käytetään ylettömästi, ruuasta voi saada runsaasti kaloreita ja liikaa suolaa. Jos taas käytetään puhtaita raaka-aineita ja eri aineksia tasapainoisessa suhteessa toisiinsa, thairuoka on paitsi vähärasvaista, myös terveellistä.

Kädentaito-tapahtuma Helsingin Messukeskuksessa 6.– 8.11.2015

Ville Männikkö
Kamolrat ”Pung” Puakpong on veistänyt vesimelonista ja kurpitsasta kukkakoristeita lounaspöytään.
Kamolrat ”Pung” Puakpong on veistänyt vesimelonista ja kurpitsasta kukkakoristeita lounaspöytään.
Ville Männikkö
”Kurpitsakukka”
”Kurpitsakukka”
Ville Männikkö
Melonin kuoresta ja kukista tehty asetelma
Melonin kuoresta ja kukista tehty asetelma
Ville Männikkö
Vesimelonista ja kukista tehty asetelma sopii päivällispöydän koristeeksi.
Vesimelonista ja kukista tehty asetelma sopii päivällispöydän koristeeksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit