Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Guardian: Tupakan käyttö ruuissa leviää maailmalla

Ruoka
 
Pilar Olivares / Reuters
Tapakkatyöntekijä käsitteli tupakan lehtiä Kuuban Vinalesissä tammikkuusa.
Tapakkatyöntekijä käsitteli tupakan lehtiä Kuuban Vinalesissä tammikkuusa. Kuva: Pilar Olivares / Reuters

Tupakan käyttö makuaineena ruuissa oli vielä jonkin aikaa sitten harvinaista, mutta nyt tupakasta on muodostunut kunnon ruokatrendi, kertoo brittilehti Guardian verkkosivuillaan.

Juomissa tupakkaa on käytetty jo vuosia, mutta sitä näkyy yhä enemmän myös ravintoloiden ruokalistoilla, lehti kertoo.

Tupakan makua voidaan Guardianin mukaan uuttaa vaikkapa kastikkeeseen tai vanukkaaseen, ja sitä voidaan käyttää lihojen savustamisessa. Yksi käyttötapa on liottaa tupakanlehtiä yön yli, huuhdella ja kuivattaa lehdet ja lisätä ruokaan.

Kokit ovat kehitelleet myös erilaisia ruuan päälle siroteltavia tupakanmakuisia muruja ja sokereita. Lontoolainen Artisan du Chocolat puolestaan käyttää kokonaisia tupakanlehtiä suklaapatukoissa, Guardian kertoo.

Tupakka kiinnostaa kokkeja, koska sillä saa aikaan kiinnostavia makuja. Guardianin haastattelema kotikokki Robert Lu rinnastaa tupakanlehdet teenlehtiin, joita käytetään kiinalaisessa keittiössä ja joilla saa ruokaan maanläheisen pohjavireen.

”Tupakka on vain jatkoa sille. Se on vain lehti. Ei kyse ole siitä, että käyttäisimme ruuanlaitossa metamfetamiinia. Kokkaus on vain luonnollinen lisä siihen, mitä tupakalla voi tehdä. Mutta en antaisi sitä lapsille, ja ihmisille pitää kertoa, mitä he syövät.”

Lu kertoo maustaneensa tupakalla muun muassa jäätelöä, vanukkaita ja savustettua ankkaa. Hän kuitenkin varoittaa yliannostelusta.

”Pienellä määrällä pääsee pitkälle, kuten sahramin kohdalla. Jos laittaa liikaa, lopputuloksena on kitkerä sotku.”

Tupakka sisältää nikotiinia, joka on paljon käytettynä käytännössä myrkkyä, Guardian-lehti muistuttaa. Lehti listaa useita tupakan haitallisia sivuvaikutuksia.

Suomalainen ravintoloitsija, Michelin-kokki Pekka Terävä kertoo maistaneensa tupakanmakuisia jälkiruokia maailmalla. Hänen pohjoismaisen Olo-ravintolansa ruokalistalle tupakka ei hänen mukaansa sovi.

”Tupakka ei pääse raaka-aineena suosikkilistalleni. 5–10 vuotta sitten se yritti lyödä läpi ravintolamaailmassa, mutta ei se silloinkaan kasvanut isommaksi jutuksi.”

Vaikka Terävä ei itse innostu tupakan käytöstä, hän ei tyrmää raaka-ainetta täysin.

”Onhan niitä hullumpiakin kokeiltu.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit