Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Panimoiden määrä on kaksinkertaistunut Suomessa – oluen kulutus kuitenkin laskee

Ruoka
 
Sabrina Bqain
Helsingin uusimpiin pienpanimoihin kuuluu ruoka- ja olutravintola Il Birrificio, joka tarjoaa asiakkailleen paikan päällä pantua olutta.
Helsingin uusimpiin pienpanimoihin kuuluu ruoka- ja olutravintola Il Birrificio, joka tarjoaa asiakkailleen paikan päällä pantua olutta. Kuva: Sabrina Bqain

Suomessa eletään vahvaa olutbuumia. Tämän voi päätellä siitä, että pienpanimoita perustetaan kovaa tahtia.

Suomalaispanimoiden määrä on kaksinkertaistunut kuudessa vuodessa. Vuonna 2008 panimoita oli 25, kun vuoden 2014 luku oli 49. Valtaosa tästä, yhteensä 46, oli pienpanimoita. Tiedot ovat peräisin Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran tilastoista.

Vastaava kehitys on nähtävissä ympäri EU:ta. Koko EU:ssa panimoiden määrä tuplaantui vuosina 2009–2014, kertoo Euroopan panimoliittojen kattojärjestö The Brewers Europen raportti.

Raportin mukaan panimoista kuitenkin hävisi Suomessa 500 työpaikkaa.

Työpaikat ovat lähteneet pitkälti isoista panimoista, sanoo Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

”Pienpanimoiden määrän kasvu ei ole pystynyt korvaamaan menetettyjä työpaikkoja, sillä pienpanimot työllistävät yleensä yhden tai pari ihmistä.”

Myös oluen kulutus näyttää hieman laskeneen. Mistä tämä johtuu?

”Alkoholijuomien kokonaiskulutus laskee Euroopassa yleisesti. Oluen kotimaan myynti on laskenut joka vuosi, ja markkinaa on menetetty Viron matkustajamyyntiin. Tämä johtuu siitä, että viime vuosien veronkorotukset ovat kohdistuneet ennen kaikkea mietoihin alkoholijuomiin.”

Tarkkoja tietoja Virosta tuodusta alkoholin määrästä ei ole saatavilla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kyselytutkimuksen mukaan oluen matkustajamyynti on viimeisen vuoden aikana hieman laskenut. Laskua kertyi 2,2 prosenttia vuoden 2014 syyskuusta ja vuoden 2015 elokuuhun.

Aiempina vuosina oluen matkustajatuonti on kuitenkin ollut kyselytutkimuksen mukaan kasvussa.

Panimoliiton mukaan viimeisen vuoden pudotus mahtuu virhemarginaaliin, joten sillä ei ole merkitystä kokonaistilanteen kannalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä