Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

34 raaka-ainetta valmispullassa oli liikaa – Mats-Eric Nilsson kritisoi elintarvikeyrityksiä ja ruokatrendejä

Ruoka
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Mats-Eric Nilsson vieraili maanantaina Helsingissä luennoimassa.
Mats-Eric Nilsson vieraili maanantaina Helsingissä luennoimassa. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Kukapa arvaisi, että reissu lähikauppaan voi kääntää uran suunnan? Näin kävi ruotsalaistoimittaja Mats-Eric Nilssonille.

Kymmenisen vuotta sitten tukholmalainen perheenisä halusi syödä sunnuntaikahvin kanssa jotain makeaa ja haki kaupasta pussin pieniä korvapuusteja. Pullat maistuivat omituisilta. Nilsson tutki raaka-ainelistaa ja hämmästyi: tuote sisälsi 34 eri raaka-ainetta.

Hän lähetti valmistajalle kirjeen, jossa kertoi mielipiteensä pullien sisällöstä. Postissa tuli ystävällinen vastaus ja kuponkeja, jolla voisi ostaa lisää yrityksen tuotteita. Ne jäivät käyttämättä.

Nilsson kirjoitti korvapuusteista kolumnin ruotsalaislehti Svenska Dagbladetiin, jossa oli toimituspäällikkönä. Jutun otsikko kuului: ”Miksi valtaosa päiväkodin lapsista osaa leipoa parempia korvapuusteja kuin iso leipomoyritys?”

Lukijapalaute oli innostunutta. Nilsson alkoi tosissaan tutkia, miksi elintarvikkeiden tuoteselosteet ovat niin pitkiä.

Pullapussista on pitkä matka siihen, missä Nilsson on nyt: ehdolla Vuoden toimittajaksi.

Hän on kirjoittanut satoja ruoka-aiheisia kolumneja ja viisi kirjaa, jotka käsittelevät muun muassa lisäaineita, elintarvikeyritysten harhaanjohtavaa markkinointia ja sitä, mitä pistämme tietämättämme suuhumme kodin ulkopuolella.

Nilssonin ensimmäistä, ruokapetoksia käsittelevää kirjaa on myyty Ruotsissa yli neljännesmiljoona.

Kirjojen suosio johtuu tekijän mukaan ennen kaikkea ajoituksesta: ”Aika oli kypsä sille, että joku kysyy, mitä elintarvikkeille on tapahtunut ja miksi kuluttajat ovat hyväksyneet sen.”

Maailmalla vastaavia kysymyksiä ovat esittäneet esimerkiksi amerikkalaistoimittaja Michael Pollan ja brittilehti Guardianin toimittaja Felicity Lawrence. He ovat Nilssonin innoittajia.

”Pollanin teos Cooked on loistava ruokakirja. Haluaisin aina keskustella siitä, mutta kukaan ei ole lukenut sitä.”

Nykyisin Nilsson toimii Hunger-nimisen ruokalehden päätoimittajana. Lehden tarkoituksena on tarjota lukijoilleen kriittistä ja syvällistä ruokajournalismia.

”Useimmissa ruokalehdissä kaikki on mahtavaa ja ihanan herkullista, ja ruuassa ja sen tuotannossa ei nähdä mitään ongelmaa. On vaikeaa yhdistää suolainen ja karvas kriittisyys makeaan ruuasta inspiroitumiseen. Ruokalehdestä pitää kuitenkin löytyä kaikki perusmaut kuten hyvästä ruuastakin.”

Laadukkaan ruokajournalismin vähäisyys johtuu Nilssonin mukaan muun muassa siitä, että media-alalla ruuasta kirjoittamista ei pidetä yhtä arvokkaana kuin vaikkapa talousjournalismia.

”Toimittajat eivät halua olla tekemisissä niin arkipäiväisen asian kanssa kuin ruoka. Ehkä arvostukseen vaikuttaa sekin, että ruuasta ovat kirjoittaneet perinteisesti naiset.”

Nilsson inhoaa monia aikamme ruokailmiöitä. Hän toivoisi, että pakkomielteinen ruuasta, dieeteistä, trendeistä ja huippukokeista kohkaaminen menisi jo ohi.

Tähtiravintoloissa syöminen ei miestä kiinnosta. Sen sijaan hän saattaa tulla todella iloiseksi annoksesta silakkaa ja perunaa.

”Ateria voi olla hyvin yksinkertainen, mutta kun se on tehty hyvistä raaka-aineista ja tekemiseen on uhrattu vähän ajatusta, tulen todella onnelliseksi. Huono ateria taas tekee minut surulliseksi. Elämä on liian lyhyt huonojen aterioiden syömiseen.”

Kotona kokatessaan Nilsson saa tyydytystä, jos hän osaa valmistaa jotain niistä aineksista, joita kaapeissa sattuu olemaan.

”Nuorempana otin lehdestä reseptin, tein pitkän ostoslistan ja saatoin käydä kolmessa eri kaupassa, jotta sain kaikki raaka-aineet. Nykyisin avaan aina ensin jääkaapin ja pakastimen ja katson, mitä meillä jo on.”

Nilssonin ruoka-aiheisella kirjoittelulla on ollut vaikutusta elintarvikeyritysten toimintaan Ruotsissa. Valmistajat ovat lyhentäneet raaka-ainelistojaan pakon edessä.

Seuraavaksi toimittaja aikoo arvostella yrityksiä siitä, miten ne tekevät bisnestä ruoka-aineallergioilla. Esimerkiksi Valion laktoosittomia maitotuotteita ostaa Ruotsissa moni sellainen, joka voisi hyvin käyttää tavallisia maitotuotteita, hän sanoo.

Myös viineissä riittää pengottavaa. Harva ruotsalainen esimerkiksi tietää, että toscanalaisena markkinoitu viini saatetaan pullottaa Etelä-Ruotsissa.

”Ihmiset tietävät hyvin vähän siitä, miten viinejä manipuloidaan. Viineissä saa olla 65 eri lisäainetta ilman, että niistä pitää kirjoittaa mitään pullon etikettiin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit