Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Italiassa tutkitaan oliiviöljyhuijausta – laatuöljyjä myydään Suomessakin

Ruoka
 
Eric Gaillard / Reuters
Kuva: Eric Gaillard / Reuters

Italian poliisi selvittää, ovatko maan kuuluisat oliiviöljynvalmistajat syyllistyneet huijaukseen ja myyneet heikompilaatuista tuotetta laatutavarana.

Poliisi tutkii nyt, ovatko seitsemän öljyntuottajaa myyneet niin sanottua neitsytöljyä parempilaatuisena extra virgin -laatuna. Epäilysten kohteina ovat tunnetut valmistajat Carapelli, Bertolli, Santa Sabina, Coricelli, Sasso, Primadonna sekä Antica Badia, kertoo brittilehti Guardian. Valmistajien tuotteita myydään myös Suomessa.

Neitsytöljyä (virgin) valmistetaan kylmäpuristuksessa eli seosta ei vielä lämmitetä. Lämmittämällä öljyä irtoaa helpommin, mutta myös tuotteen laatu ja happopitoisuus muuttuvat. Parhaissa öljyissä happopitoisuus on alle prosentin, mikä usein merkitään pulloon laadun merkiksi.

Kallein ja hienoin oliiviöljy on ekstra-neitsytöljy (eng. extra virgin). Ekstra-neitsytöljy on parhaista hedelmistä kylmäpuristamalla saatua tumminta, voimakkaimman makuista ja tuoksuista oliiviöljyä. Sitä käytetään lähinnä maustamiseen, salaateissa ja tuoreen leivän dippinä.

Syytösten mukaan minkään seitsemän epäillyn valmistajan ekstra-neitsytöljyt eivät täyttäneet EU:n kriteerejä laatuöljylle.

Syytetyistä valmistajista Coricelli totesi testien perustuneen yksin makutesteihin, mitkä eivät ole yhtiön mukaan luotettavia. Yhtiö totesi, että sen öljyt tarkastetaan ennen myyntiä, ja kaikki näytteet ovat todistaneet Coricellin öljyjen vastaavan vaatimuksia.

Guardianin haastatteleman oliiviöljyasiantuntijan Tom Muellerin mukaan tuorein öljyskandaali muistuttaa häntä vanhasta italialaisesta sanonnasta: ikään kuin tutkijat olisivat keksineet kiehuvan veden.

”Kuka tahansa, kuka tietää mitään tästä teollisuudesta tietää myös, että tällaista [huijausta] on alalla paljon”, Mueller totesi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä