Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi helsinkiläisravintola murtaa sesonkiajattelun – raakoina poimittuja raaka-aineita voi tarjota talvellakin

Ruoka
 
Emmi Kähkönen
Tämän annoksen Grön-ravintolan kokki loihti loppukeväällä. Siinä on käytetty edellisvuonna sokerisäilöttyä raparperia ja tuoreita kukkia.
Tämän annoksen Grön-ravintolan kokki loihti loppukeväällä. Siinä on käytetty edellisvuonna sokerisäilöttyä raparperia ja tuoreita kukkia. Kuva: Emmi Kähkönen

Ensi viikolla ovensa avaava helsinkiläisravintola Grön aikoo tuoda Suomeen uudenlaista sesonkiajattelua.

Ravintoloitsijat aikovat tarjota asiakkailleen kesän herkkuja, esimerkiksi ahomansikoita, myös keskellä kylmintä talvea. Osa kasviksista poimitaan tavallisesta poiketen raakoina.

Perinteisessä sesonkiajattelussa kasvisten ajatellaan olevan parhaimmillaan silloin, kun ne ovat kypsyneet luonnollisesti auringonvalossa. Suomessa monien kasvisten sesonki rajoittuu siksi kesään.

Grön-ravintola panostaa erilaisiin säilöntämenetelmiin, esimerkiksi sokerointiin, suolaamiseen, kuivaamiseen, fermentointiin ja pikkelöintiin eli etikkasäilöntään. Näin se voi tarjota villiyrttejä, sieniä ja marjoja ympäri vuoden.

”Tammi-maaliskuu on Suomessa raaka-ainepoliittisesti tylsää aikaa. Säilönnän avulla pystymme tarjoamaan mielenkiintoisia kasviksia juuresten rinnalla myös talvella”, sanoo ravintolan toinen omistaja Toni Kostian.

Erilaiset kasvisten säilöntämenetelmät, esimerkiksi etikkasäilöntä, ovat ikivanhoja keksintöjä, ja viime vuosina ne ovat yleistyneet huippuravintoloissa. Grönin perustajat sanovat kuitenkin vievänsä säilöntämenetelmät uudelle tasolle.

”Yleensä ravintolat pikkelöivät porkkanoita, sipuleita ja muita tavallisia vihanneksia. Me ostamme raaka-aineita eri kasvatusvaiheissa, jolloin niiden luonne muuttuu”, Kostian sanoo.

”Esimerkiksi karviaisen voi suolata vähän raakana, jolloin se muistuttaa kaprista. Tai jos mansikan poimii ja pikkelöi juuri ennen kuin se muuttuu punaiseksi, siitä tulee ihan uudenlainen raaka-aine, jota ei ole tähän voinut maistaa missään. Tekstuuri on vähän kovempi kuin kypsällä mansikalla ja maku sitruksinen.”

Vastaavia säilöntämenetelmiä ovat aiemmin harrastaneet muun muassa ruotsalaiset ja tanskalaiset huippuravintolat.

Grönin kolmikymppiset ravintoloitsijat ovat hankkineet kannuksensa useissa tasokkaissa ravintoloissa Suomessa ja ulkomailla.

Keittiömestari Hans Välimäki pitää Grönin perustajien konseptia rohkeana ja Suomen oloissa uniikkina.

”Kokeilimme itsekin Chez Dominique -ravintolassa pikkelöidä juureksia, yrttejä ja pikkusalaatteja hyvin aikaisessa vaiheessa, mutta emme löytäneet siitä lisäarvoa. Jos joku löytää ja onnistuu, niin mikäs siinä. Ajatus kuulostaa mielenkiintoiselta.”

Välimäki sanoo itse muuttuneensa vuosien mittaan ajatusmaailmaltaan siihen suuntaan, että mitä tuoreempi ja vähän käsitellympi raaka-aine, sen parempi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit