Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Punnitustulos voi olla väärä – Tukesin tarkastuksessa yli 40 prosenttia erikoisliikkeiden vaaoista paljastui epäluotettaviksi

Ruoka
 
Jukka Gröndahl HS
Karkkikauppaketju Makuunin Leppävaaran liikkeessä on Inspectan tarkastama vaaka.
Karkkikauppaketju Makuunin Leppävaaran liikkeessä on Inspectan tarkastama vaaka. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Jopa 41 prosenttia erikoisliikkeiden vaaoista on epäluotettavia, ilmeni Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ja aluehallintovirastojen tehotarkastuksessa, jossa tarkastettiin 700 kaupan vaa’at.

Tarkastus koski 700 erikoisliikettä, kuten irtokarkkimyymälöitä, lemmikkieläinkauppoja sekä askartelu- ja kangaskauppoja.

Tyypillisin puute oli vaa’an varmennuksen vanhentuminen. Varmennus on Tukesin mukaan tehtävä kolmen vuoden välein.

”Varmennus takaa sen, että punnitustulokseen voidaan luottaa. Se on sekä myyjän että asiakkaan etu”, sanoo Tukesin turvallisuusinsinööri Reijo Rinnemaa.

Varmennettua vaakaa on Rinnemaan mukaan käytettävä silloin, kun tuote punnitaan hinnan määritystä varten.

Kun esimerkiksi asiakas punnitsee itse valitsemansa irtokarkit tai kun kauppias pakkaa makeisia pusseihin myyntiä varten.

Rinnemaan mukaan puutteellisia vaakoja on erikoisliikkeissä enemmän kuin päivittäistavarakaupoissa.

”Isot ketjut hoitavat vaakojen tarkistukset keskitetysti, joten päivittäistavarakauppojen hedelmä- ja vihannesvaa’at ovat yleensä paremmin ajan tasalla”, Rinnemaa sanoo.

Erikoisliikkeissä käytetään myös usein aivan tavallisia, varmennuskelvottomia keittiövaakoja. Sellaisia oli Tukesin tarkistuksessa peräti 15 prosenttia kaikista erikoisliikkeiden vaaoista.

Rinnemaa arvelee, että kyse on kauppiaiden tietämättömyydestä.

”Talousvaakoja ei ole tarkoitettu kaupalliseen käyttöön, eikä niiden kestävyyttä, tarkkuutta tai luotettavuutta ole testattu vaatimusten mukaisesti”, hän toteaa.

Tarkastusten yhteydessä aluehallintovirastot ovat valvoneet myös hintamerkintöjä. Yleisin puute oli, ettei yksikköhintaa eli kilo- tai litrahintaa ollut merkitty.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit