Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos haluaa joulupöytään luomukinkun, on syytä toimia ajoissa

Ruoka
 
Jukka Lehtinen
Monilta luomutiloilta joulukinkut on jo myyty loppuun.
Monilta luomutiloilta joulukinkut on jo myyty loppuun. Kuva: Jukka Lehtinen

Luomukinkkujen tuotanto on Suomessa vähäistä, joten luomukinkusta haaveilevan on syytä olla liikkeellä ajoissa.

Viime vuonna osa kaupoista joutui myymään asiakkaille ei-oota. Tänä vuonna markkinoille tulevien luomukinkkujen määrä ei ole ainakaan kasvanut viime vuodesta, Pro Luomusta kerrotaan.

Muutama luomusikatila myy lihaa suoraan kuluttajalle nettikaupan kautta kuljetuksineen tai niin, että ostajan on noudettava lihat. Soittokierros muutamalle luomusikatilalle kuitenkin osoittaa, että pelkät kinkut on pääosin myyty. Kinkun saa, jos ostaa muitakin ruhonosia. Yleisintä on, että tilallinen myy puolikkaita sikoja.

”Yhdellä sialla on vain kaksi kinkkua, joita ostetaan lähinnä jouluksi, mutta muut osat eivät tahdo mennä kaupaksi. Tuottajan kannalta ongelma on siinä, mihin myymme muut lihat. Pystymme myymään kinkkuja vain sitä mukaa, kun myymme muuta lihaa”, sanoo sikatilan omistaja Steve Nyholm.

Helsingissä luomukinkkuja saa vielä ainakin marketeista, Stockmannilta, kauppahalleista ja joistakin pienistä ruokamyymälöistä, esimerkiksi Anton&Antonilta. Varminta on tehdä kinkkutilaus hyvissä ajoin ennen joulua, myymälöistä kerrotaan.

Vuonna 2014 Suomessa oli 14 luomusikatilaa, joissa oli yhteensä 4 500 lihasikaa. Luomusikatilojen osuus on vain noin yksi prosentti kaikista Suomen sikatiloista.

Näin ollen luomukinkkujen osuus kaikista jouluna myytävistä kotimaisista kinkuista on niin ikään vähäinen, arviolta parin prosentin luokkaa. Valtaosa kinkuista myydään pakasteena.

Luomulihan myynti kokonaisuudessaan on kasvanut. Myydyin luomulihatyyppi on jauheliha, S- ja K-ryhmän kauppaketjuista kerrotaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit