Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vahvuutta ja makeutta joululeivonnaisille

Ruoka
 
Jouko Mykkänen

Joulun mausteiset jälkiruuat vaativat viiniltä makeutta, sillä viini muuttuu tympeäksi, jos siinä ei ole vastinetta ruuan sokerille. Yhtä lailla vastinetta pitää löytyä mausteisuuden vastapainoksi. Viinissä pitää siis olla vahva maku, jottei se jää leivonnaisen alle.

Jos haluat päästä helpolla, valitse punainen portviini. Omia suosikkejani tähän ovat Late Bottle Vintage -portviinit, joita Alkon hyllyillä on useita eri vaihtoehtoja. Nämä ovat paljon maukkaampia kuin ihan halvimmat portviinit, mutta hintaloikka on melko pieni, tasokkaan LBV:n saa jo 20 eurolla.

Näille leivonnaisille voi toki hakea muitakin juomia. Vahvanmakuiset rommilla ja kahvilla maustetut herkut saavat mainion lisämaun italialaisesta marsalasta. Martinez Marsala Superiore Riserva Dolce (8,87 e) on viini, jossa on herkullinen kuivattujen hedelmien ja mausteisuuden monipuolinen aromikokonaisuuus.

Pistaasi-karpalokeksien kanssa ranskalainen Chapoutier Banyuls Rimage 2013 (16,89 e) on tyylikäs vahva viini. Sen maku on herkempi kuin punaisessa portviinissä: marjainen ja hennon mausteinen. Päärynäbaklava on näistä ruuista vähiten mausteinen, joten sen viinikin voi olla hiukan erilainen. Aromikasta makua antaa Mural de Favaios (7,98 e), portugalilainen makea muscat-rypäleestä tehty väkevä viini.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit