Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terveelliset lastut kirivät sipsien rinnalle

Ruoka
 
Elvi Rista
Kuva: Elvi Rista

Perunalastu ylevöittää arjen, lohduttaa maailman murjoessa ja pelastaa juhlat, kun muu ruoka pikkutunneilla on jo syöty. Perinteisen sipsin haastajaksi on saapunut kosolti uusia vaihtoehtoja.

1 Makua elämään

Suomen suosituin perunalastu on suolalla maustettu, poimutettu perussipsi. Myös sourcream & onion eli ranskankermalla ja sipulilla maustettu lastu käy kaupaksi täällä Pohjolan perukoilla. Maailmalla maustetaan villimmin: englantilaiset suosivat kirpeän viinietikkaisia sipsejä, Venäjällä höystetään katkaravuilla ja Yhdysvalloissa mitä mielikuvituksekkaimmilla mauilla, kuten korelaisella bbq-seoksella.

Jos perinteinen lastu ei ole juttusi, ei hätää. Nämäkin on nähty: ympäri maailman levinnyt sipsimerkki Lay's valmistaa muun muassa maitosuklaaseen dipattuja sipsejä sekä cappuccinon ja kanelipullan makuisia lastuja. Pringlesin viime vuoden sesonkimaut, kuten kaneli-sokeri ja pekaanipähkinäpiirakkasipsit saattoivat ilahduttaa jouluihmistä.

2 Nousussa: terveellisyys

Joillekin perinteinen pottulastu on ehdoton ei. Runsaalla rasvalla lastatun perunan kilpailijaksi markkinoille on tullut keveämpiä lastuja, jotka ovat kylpeneet ujommin rasvassa tai valmistettu kuivaamalla. Lastut ovat tehty perunaa maukkaammista – ja vähemmän energiaa sisältävistä – kasviksista, kuten nokkosista, lehtikaalista ja punajuuresta.

Myös merilevästä valmistetut sipsit ovat hittituote Amerikassa.

3 Vaihtelu virkistää

Aina ole kyse pelkästään terveellisyydestä, vaan ihmisten silkasta vaihtelunhalusta. Meksikolaisen ruuan trendin myötä myös tortillasipsien myynti on meillä kasvanut. Amerikkalaisille maistuvat pita-leivästä, cassavasta tai bataatista valmistetut, sipsimäisillä mausteilla höystetyt lastut tai kyseenalaisesti terveellisellä mielikuvalla ratsastava hummus chips eli kikhernetahnasta kuivatut, öljyssä paistetut sipsit.

Ja sipsi se on tämäkin – nimittäin candied bacon chips eli karamellisoidusta pekonista kuivattu syötävä synti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit