Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viron ravintola­maailman puuhamies

Ruoka
 
Marko Mumm
Aivar Hansonin lempiravintola on välillä fine dining -ravintola, välillä yksinkertainen paikka syrjäisessä kylässä. Kuva on ravintola Noasta.
Aivar Hansonin lempiravintola on välillä fine dining -ravintola, välillä yksinkertainen paikka syrjäisessä kylässä. Kuva on ravintola Noasta. Kuva: Marko Mumm

Aivar Hanson oli vielä kymmenen vuotta sitten Eurooppaa ristiin rastiin kiertävä mainostoimiston toimitusjohtaja. Liiketapaamisten päätteeksi muut lensivät illaksi kotiin, mutta Viroon ei myöhäistä lentoa aina ollut. Hansonin oli jäätävä yöksi kokouskaupunkiin.

”Ja mitä siellä sitten yksin teet? Lohdutukseksi syöt ainakin hyvin”, hän tokaisee.

Miehelle kertyi runsaasti kokemusta monen ison kaupungin ruokatarjonnasta. Se avasi silmiä kotipuolessakin.

”Havaitsin, että Viron ravintolat ovat hyviä, mutta liian harva tietää sen. Se piti saada kerrottua ihmisille.”

Hanson rupesi järjestämään ravintoloiden kanssa tapahtumia, kuten kokkivierailuja, yhytti raaka-aineiden tuottajia ja kokkeja saman pöydän ääreen ja sai aikaan muutakin kuhinaa.

Kulinaristin maine kiiri Suomeen, jossa silloisen Viisi tähteä -lehden tekijät olivat alkaneet järjestää 50 parasta ravintolaa -äänestystä. Heidän rohkaisemanaan Hanson ryhtyi tekemään vastaavaa Virossa. Lopulta markkinointityö vaihtui kokonaan työksi virolaisen ruuan parissa.

Nyt Virossa ei liene enää ravintola-alan tapahtumaa, jossa Aivar Hanson ei olisi mukana.

Tänä syksynä Viron ravintoloita kiersi jo kahdeksatta kertaa raati, joka analysoi paikat ja pani ne paremmuusjärjestykseen. Hansonin kokoamaan raatiin kuuluu 12 virolaista ja 18 muista maista kotoisin olevaa ruuan kokenutta arvioitsijaa. Mukana on ruokatoimittajia ja ravintolakriitikoita.

Raati arvioi parhaaksi Alexanderin, Muhun saarella olevan Pädasten kartanon ravintolan. Se tunnetaan oman saaren raaka-aineiden hienosta käytöstä.

Toiseksi tuli Noa Peakoka Pool, seitsemän kilometriä Tallinnan keskustasta oleva ravintola. Kekseliästä ruokaa tarjoavalla ravintolalla on runsaasti kulinaristifaneja jo Suomessakin. Kolmannelle sijalle ylsi ravintola Ö.

Jokainen kärkikolmikosta on ollut 50 parhaan ravintolan listan ykkösenäkin.

”Mutta aina noin kolmannes listasta on ihan uusia ravintoloita. Kilpailu on siis kovaa. Jos ravintola on nyt erittäin hyvä, mutta se ei kehity, se on kahden vuoden päästä vain hyvä. Ja vierelle on sillä aikaa tullut monta mielenkiintoista paikkaa.”

Hanson on ylpeä siitä, että 25 Viron ravintolaa pääsi myös ruotsalaisten arvostettuun White Guide -oppaaseen, joka julkistettiin maanantaina.

”Ravintolalistaukset ovat tärkeitä, sillä niistä selviää, mistä saa kunnon vastinetta rahoille. Muutenhan voi päätyä syömään vaikka mihin turistiansaan.”

 

Viron ravintoloita White Guidessa

1. Alexander, Pädasten kartano, Muhu

2. Noa Peakoka Pool, Tallinna

3. Ö, Tallinna

4. Tchaikovsky, Tallinna

5. OKO, Kaberneeme

6. Art Priori, Tallinna

7. Horisont, Tallinna

7. Leib Resto & Aed, Tallinna

9. Tuljak, Tallinna

10. Cru, Tallinna

White Guide -ravintolaoppaaseen pääsi 54 suomalaispaikkaa. Parhaaksi suomalaisravintolaksi arvioitiin helsinkiläinen Olo. HS:n uutinen tässä.

Kaikki oppaan ravintolat löytyvät nettisivuilta

whiteguide-nordic.com

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä