Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olut ja snapsi kyytipojaksi

Ruoka
 
Jouko Mykkänen

Joulupöydän alkuruokien perinteiset juomat ovat olut ja snapsi. Tuhdit jouluoluet ovat alkuruokien kanssa ehkä turhankin täyteläisiä, joten kevyemmät oluet sopivat tässä tapauksessa paremmin. Näistä trendikkäät IPA-oluet ovat hyvin karvaita, ja saattavat törmätä pahasti mausteisten joulumakujen kanssa. Pilstyyppisistä oluista löytyy joulupöydän alkuruuille hyviä vaihtoehtoja, niiden karvaus on hillitympää. Esimerkiksi Vakka-Suomen panimon Prykmestar luomu Pils (4,16 euroa) on tyylikkään aromikas vaihtoehto.

Perinteinen suomalainen snapsi on täysin kirkas. Pohjanmaalainen Kyrö Distellery on niittänyt mainetta loistavalla ginillään. Tislaamo tekee myös mielenkiintoista snapsia nimeltään Juuri (44,90 euroa, tilausvalikoima). Rukiiseen perustuva terävä ja mausteinen viina säväyttää maukkaasti joulun alkuruokapöytää.

Pohjoismaalaisen kulttuurin vaalijat valitsevat joulupöytään akvaviitin. Kuminan ja fenkolin makuinen Skåne-akvaviitti (18,79 euroa) on perinteisen maukas. Norjalaisten tapa kypsentää akvaviittia tammitynnyreissä luo snapsiin monipuolisia aromeja ja pehmeän, runsaan maun. Linie Aquavit (27, 90 euroa) on erittäin tunnettu norjalainen klassikko.

Valkoviinien ystävien ei kannata valita täysin kuivaa viiniä joulun alkupaloihin. Toki viinissä on hyvä olla happoja, sillä rasvaiset alkupalat, kuten pateet ja lohi, vaativat hapokkuutta. Erityyppiset hapokkaat rieslingit ovat syystä suosittuja. Runsasmakuisille alkupaloille erinomainen viini on kuitenkin Gewurztraminer 'Hugel' 2012 (18,98 euroa), jonka maku on kukkaisa ja mausteinen ja rakenne hedelmäisen pehmeä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit