Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkokasvit ovat hyväksi muillekin kuin kasvissyöjille – nämä ovat terveyshyödyt pastaan ja perunaan verrattuna

Ruoka
 
Elvi Rista
Linssit sopivat esimerkiksi lohen seuraksi.
Linssit sopivat esimerkiksi lohen seuraksi. Kuva: Elvi Rista

Pavut, linssit ja herneet on turhaan leimattu vain kasvissyöjien proteiininlähteeksi. Tätä mieltä on ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.

Hänen mukaansa ne ovat riisiä, pastaa tai perunaa parempi lisukeruoka esimerkiksi lihalle ja kalalle. Palkokasveissa on vähemmän hiilihydraatteja kuin pastassa ja riisissä, minkä vuoksi ne tasaavat verensokerin nousua ja pitävät paremmin kylläisenä. Hiilihydraattien aiheuttamaa verensokerin muutosta kuvaava glykeeminen indeksi on palkokasveilla 20–30, kun riisilajikkeilla se on 70–100 ja pastoilla 50–80.

”Lisäksi palkokasveista saa enemmän B-ryhmän vitamiineihin kuuluvaa folaattia, sinkkiä ja magnesiumia sekä noin kolme kertaa enemmän kuitua kuin riisistä, pastasta ja perunasta. Tätä ei yleensä muisteta, kun mietitään palkokasvien käyttöä”, Laatikainen sanoo.

Kun lautaselle laittaa lisukkeeksi papuja, linssejä ja herneitä, annokseen ei tarvitse ottaa yhtä paljon eläinproteiinia eli lihaa tai kanaa. Tämä on Laatikaisen mukaan hyvä asia esimerkiksi keski-ikäisille suomalaisille miehille, jotka syövät liikaa prosessoitua ja punaista lihaa.

”Palkokasveista on aterialla paljon hyötyä: verensokeri ei nouse liikaa ja ravintoaineita sekä kuitua saa enemmän kuin pastasta tai riisistä”, Laatikainen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit