Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seitsemän viiniä sai viisi tähteä HS:n testissä

Ruoka
 
Jouko Mykkänen

Tämän testin kymmenestä viinistä seitsemän sai viisi tähteä. Miksi?

Siksi, että kyseessä on lahjaviinitesti. Testattavaksi valittiin vain sellaisia viinejä, jotka tiedettiin jo ennakolta laadukkaiksi. Sellaisia, joita voi suositella joululahjoiksi.

Tässä testissä viisi tähteä saaneet viinit ovat huippuviinejä, jotka eivät jätä makunsa puolesta juuri mitään toivomisen varaa. Jotkut viineistä ovat jo hyvin kehittyneitä, osa vielä hyvinkin nuorekkaita ja vaativat vielä kypsytystä saavuttaakseen täysin tasapainoisen maun. Jälkimmäiset ovat hyviä lahjoja etenkin kärsivällisille viininharrastajille.

Testiin valitut viinit ovat hinnaltaan 20–40 euroa ja ne ovat peräisin klassisilta viinialueilta eri viinimaista.

Raadin suosikiksi nousi australialainen Katnook Estate Cabernet Sauvignon 2012 (29,90 euroa), joka tulee Coonawarran alueelta Etelä-Australiasta. Alue tunnetaan erityisesti hyvin laadukkaista cabernet-viineistään. Viinissä on elegantit aromit ja lähes täydellisen tyylikäs happojen, tanniinien ja hedelmäisyyden muodostama rakenne. Maku on myös hyvin pitkä.

Myös muissa testin kärkiviineissä sekä rakenteet että aromit olivat tyylikkäitä. Farnito Camponibbio (24,90 euroa) ja Coma Vella (31,90 euroa) ovat hyvin kehittyneitä ja sangen juotavia jo nyt. Molemmat kestävät myös varastointia.

Häntäpäänkin viinit olivat tässä testissä erinomaisia, mutta niiden taso ei ihan yltänyt muiden rinnalle. Kannattaa kuitenkin muistaa se, että pisteytys on suhteellista: jossain toisessa testissä nämäkin viinit voisivat saada täydet viisi pistettä.

Viinejä arvioivat viiniasiantuntijat, hollantilainen Master of Wine Frank Smulders sekä Haaga-Helian lehtori Jouko Mykkänen. Frank Smulders on erityisen perehtynyt maailman huippuviineihin sekä Espanjan viinintuotantoon.

Katnook Estate Cabernet Sauvignon 2012

 

Viiniarviot:

1) Australia, Coonawarra

Tuottaja: Katnook Estate

Rypäleet: Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz

Hinta: 29,90 euroa

5/5 tähteä

 

Todella syvä mustanpunainen väri. Tuoksu runsas, tumman marjainen ja mausteinen sekä tammisen paahteinen. Elegantin tyylikäs tuoksu.

Maussa runsaat tanniinit, mutta myös runsasta, jonkin verran kypsynyttä hedelmää. Paljon happoja, täyteläinen, pitkä. Upea viini, hienot aromit ja jäntevä rakenne. Jo nyt juotava, mutta voi hyvin kypsyttää viisi vuotta.

 

2) Farnito Camponibbio 2007

Italia, Toscana

Tuottaja: Carpineto

Rypäleet: Sangiovese, Cabernet Sauvignon

Hinta: 24,90 euroa

5/5 tähteä

 

Syvän punainen väri, hiukan mahonginrusehtava reuna. Tuoksu runsas ja mausteinen. Mukana suklaan tyyppistä paahdetta, myös kirsikkaa ja imelää piipputupakkaa. Maku melko täyteläinen, runsaat melko kypsät tanniinit, runsas hedelmäisyys ja paljon happoja. Kokonaisuutena hyvin ryhdikäs viini. Voi kypsyttää, nyt hieno riistalihan viini. Melko pitkä maku, lopussa mausteinen ja tupakkainen.

 

3) Coma Vella 2007

Espanja, Priorat

Tuottaja: Mas d'en Gil

Rypäleet: Garnacha Peluda, Garnacha País, Cabernet Sauvignon, Cariñena, Syrah, Merlot

Hinta: 31,90 euroa

5/5 tähteä

 

Syvä ja tumma väri, jossa oranssinen reuna. Runsaassa hienossa tuoksussa kuivattua luumua, kirsikkaa, kukkaisuutta ja tammista mausteisuutta. Myös tupakkaa ja navetan taustaa aistittavissa. Maussa kypsyyttä ja paljon aromeja, kuten luumua ja suolakurkkua. Runsaat tanniinit ovat kiristäviä. Tiukka ruokaviini, jonka aromit kehittyvät vielä ainakin viisi vuotta.

 

4) Aalto 2011

Espanja, Ribera del Duero

Tuottaja: Bodegas Aalto

Rypäle: Tinto Fino

Hinta: 39,90 euroa

5/5 tähteä

 

Syvä mustanpunainen väri. Tuoksu runsas, kypsän marjainen, lihainen, hiukan mausteinen ja tupakkainen. Maku pitkä, melko täyteläinen. Viinissä on runsaat mutta kypsät tanniinit. Hiukan tiukka jälkimaku, jossa esimerkiksi salmiakkia, mausteita, suklaata. Nuorehko viini, mutta oikein hyvä rakenne. Kypsymään 3–10 vuodeksi.

 

5) Caprili Brunello di Montalcino 2010

Toscana, Brunello di Montalcino

Tuottaja: Caprili

Rypäle: Sangiovese Grosso

Hinta: 35,20 euroa

5/5 tähteä

 

Keskisyvä oranssinrusehtava väri. Tuoksu kohtalainen, aistittavissa hyvin kypsää punaista marjaa, vadelmaa ja puolukkaa. Mukana myös paahteista tammea mausteineen, hiukan hyvää multamaata. Täyteläisessä elegantissa maussa paljon maukkaita tanniineja, melko runsaasti happoja. Pitkä maku, joka ei vielä ihan kypsä. Nyt hiukan tiukan makuinen, kypsyy vielä vähintään viisi vuotta.

 

6) Château Montus 2010

Ranska, Madiran

Tuottaja: Alain Brumont

Rypäleet: Tannat, Cabernet Sauvignon

Hinta: 33,30 euroa

5/5 tähteä

 

Todella syvä mustanpunainen, tuore väri. Kohtalaisessa tuoksussa karpaloa, mustaherukkaa ja tammea. Tiukka maku, paljon tuoreita tanniineja sekä runsaasti hapokkuutta, kohtalaisen pitkä. Nuori viini, tarvitsee aikaa, hyvin juotava vielä 10 vuoden jälkeen. Melko täyteläinen.

 

7) SCV Freestone Hills Pinot Noir 2011

Kalifornia, Sonoma Coast

Tuottaja: Sonoma Coast Vineyards

Rypäle: Pinot Noir

Hinta: 30,30 euroa

5/5 tähteä

 

Melko vaalea tiilenpunainen, kehittynyt väri. Tuoksu hieno, mukana kypsää punaista ja tummaa marjaa sekä ihana kostean sienimetsän aromi. Mukavan kehittynyt herkullinen tuoksu. Keskitäyteläinen, hyvin kypsynyt maku, jossa vielä hyvin happoja ja herkullisesti kypsyneet kohtalaiset tanniinit. Pitkän maun lopussa tyylikäs maamainen tuntuma.

 

8) Tre Rose La Villa 2010

Italia, Vino Nobile di Montepulciano

Tuottaja: Angelini

Rypäleet: Prugnolo, Cabernet Sauvignon

Hinta: 21,90 euroa

4/5 tähteä

 

Sysimustan punainen väri. Tuoksu tamminen ja runsaan marjainen, mukana boysenmarjaa, nahkaa ja mausteita. Suussa hyvin kuivattavat runsaat tanniinit, paljon happoja. Täyteläinen ja pitkä maku, vielä kovin nuorekas. Vaatii kypsyttämistä, mutta hieno rakenne.

 

9) Château Tayac Cuvée Nicolas 2011

Ranska, Margaux

Tuottaja: S.C. Tayac

Rypäleet: Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot

Hinta: 29,90 euroa

4/5 tähteä

 

Syvähkö tummanpunainen väri, jossa hiukan kehittymistä. Upea tuoksu: sekoitus orvokkia, maamaisuutta, mustaherukkaa ja kahvimaista paahdetta. Maku kuiva, karvas heti alusta, keskihapokas, melko täyteläinen. Hiukan mineraalinen, melko hedelmäinen, aistittavissa marjoja. Melko pitkä. Tuore maku, kypsymään 3–5 vuodeksi.

 

10) Amarone della Valpolicella ­Classico I Castei 2010

Italia, Valpolicella

Tuottaja: Michele Castellani

Rypäleet: Corvina Veronese, Rondinella, Molinara

Hinta: 35,90 euroa

4/5 tähteä

 

Värissä mahonkia ja oranssia. Runsas, melko kehittynyt tuoksu, jossa lakritsaa, tammisuutta, mausteita ja paljon hedelmää. Tuoksu on myös lihaisa ja nahkainen. Maku kuiva, melko hapokas. Melko paljon kypsiä tanniineja. Erittäin täyteläinen, pitkä, maukas, mukavan valmis juotavaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit