Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kummassa on enemmän proteiinia, rahkassa vai raejuustossa? Testaa, tunnetko hyvät proteiininlähteet

Ruoka
 

Suomalaisten proteiinivillitys on kestänyt jo muutaman vuoden eikä osoita laantumisen merkkejä. Runsasproteiinisina markkinoitujen tuotteiden valikoima ja myynti kasvavat yhä kovaa vauhtia.

Eniten kasvaa proteiinilisättyjen rahkojen myynti, S-ryhmästä kerrotaan. Niiden myynti on lisääntynyt viime vuodesta S-kaupoissa 60 prosentilla. Sen sijaan proteiinijauheiden ja -juomien kysyntä näyttäisi olevan tasoittumassa. Tämä ei kuitenkaan koske proteiinipatukoita, joita S-ryhmä on myynyt tänä vuonna 1,5 miljoonaa kappaletta enemmän kuin viime vuonna.

Ravitsemusasiantuntijat pitävät proteiinikiihkoa haitallisena, sillä tutkimusten mukaan suomalaiset eivät kärsi proteiininpuutteesta – päinvastoin, proteiinia saadaan ravinnosta liikaa. Liiallinen proteiininsaanti altistaa muun muassa ylipainolle.

”Ei ole olemassa minkään valtakunnan merkkejä siitä, että suomalaiset saisivat liian vähän proteiineja. Sen sijaan ihmisten tulisi kiinnittää huomiota siihen, minkä laatuisia hiilihydraatteja, rasvoja ja proteiinipitoisia ruokia he syövät”, sanoo erikoistutkija Heli Kuusipalo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Ihmisen fysiologinen tarve saada proteiinia on kasvuiän jälkeen hyvin pieni.

”Terve ihminen kestää hirveän pitkään niukasti proteiinia sisältävällä ruokavaliolla. Ihminen kuolee ennemmin nälkään tai verensokerin romahtamiseen kuin proteiinin puutteeseen.”

Ravitsemusasiantuntijoita harmittaa, että julkisuudessa keskustellaan yksittäisistä ravintoaineista eikä ruuasta ja ruokavalion kokonaisuudesta.

”Nykyisessä ravitsemuskeskustelussa ei useinkaan nähdä sitä, että ruoka-aineissa on useita ravintoaineita. Esimerkiksi leipä ja puurokin sisältävät proteiinia laadukkaiden kuitupitoisten hiilihydraattien ja monien muiden ravintoaineiden lisäksi. Ruokavaliota ei siis tarvitse täydentää proteiinipatukoilla tai aminohappojauheilla vaan syödä esimerkiksi jugurttipohjainen marjasmoothie, johon on lisätty kaurahiutaleita tai leseitä”, Kuusipalo sanoo.

Riittävästä proteiininsaannista huolehtiminen on Kuusipalon mukaan helppoa: pitää vain syödä monipuolista ruokaa viisi kertaa päivässä. Tämä pätee myös urheileviin ihmisiin.

”Paras treeniruokavalio on syödä normaalia ruokaa, jossa hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat ovat tasapainossa. Se edistää lihasten jaksamista ja kehittymistä. Omituiset dieetit eivät sitä tee. Treenin jälkeen on turha syödä esimerkiksi pelkkää rahkaa, vaan parempi on syödä marjarahkaa ja täysjyväleipää. Joskus lisänä voi olla kananmuna tai pelkkiä kasviksia.”

Suositusten mukaan aikuinen tarvitsee vähintään 0,8 grammaa proteiinia päivässä ihannepainokiloa kohti. Ihannepainokilolla tarkoitetaan painoa, jossa henkilön painoindeksi on 20–25. Suositus tarkoittaa, että ihannepainoltaan 60-kiloisen ihmisen tulisi saada vähintään 48 grammaa proteiinia päivässä. 80-kiloinen tarvitsee vähintään 64 grammaa proteiinia.

”Jos treenaa monta kertaa viikossa, voi hyötyä 1,5 grammasta ihannepainokiloa kohti päivässä. 60 kilon painoisen treenaajan kohdalla tämä merkitsee 90 grammaa päivässä, ei enempää”, Kuusipalo sanoo.

Vegaanin kannattaa turvata proteiininsaanti yhdistelemällä monipuolisesti erilaisia kasviproteiineja, muun muassa papuja, linssejä, täysjyväviljoja, pähkinöitä, siemeniä, kaura- ja soijapohjaisia juomia, tofua, tempehiä, quornia ja niin edelleen.

Helsingin Sanomien testillä voit kokeilla, tunnetko eri ruokien proteiinipitoisuuksia. Jos haluat tarkistaa, saatko päivittäin sopivan määrän proteiinia, voit käyttää Finelin ruokakori-palvelua. Se löytyy täältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit