Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruokalehti: Valio rahastaa laktoosittomilla tuotteillaan Ruotsissa

Ruoka
 
Valio
Valion Kefir
Valion Kefir Kuva: Valio

Ruotsalainen Hunger-ruokalehti kertoo tänään maanantaina ilmestyneessä jutussaan, että Valio myy Ruotsissa laktoositonta kefiiriä kalliimmalla kuin tavallista, vaikka käytännössä molemmat tuotteet ovat laktoosittomia. Myös luonnonjogurttia myydään tällä tavoin kahdelle eri yleisölle.

Hunger-lehti lähetti tavalliset Kefir- ja jogurttipurkit laboratorioon tutkittavaksi. Molemmissa tuotteissa oli alle 0,01 grammaa laktoosia sataa grammaa kohti eli ne olivat käytännössä laktoosittomia. Tavallisessa Kefir-purkissa laktoosin määrää ei kuitenkaan ilmoitettu. Laktoosittomana markkinoitu versio maksoi kaupassa noin 50 senttiä tavallista enemmän.

Hunger-lehti kysyi Valiolta, eikö yritys pidä tämänkaltaista markkinointia kuluttajan huijaamisena.

”Tarkoituksemme ei ole koskaan ollut huijata ketään. Noudatamme lakia, ja ei ole olemassa mitään vaatimusta siitä, että tuotteen pitäisi kertoa olevan laktoositon, sillä siihen ei liity terveysriskejä”, sanoo viestintäpäällikkö Linda Öhman Hungerin jutussa.

Öhmanin mukaan Valio pyrki vahvistamaan asemaansa laktoosillisten eli perustuotteiden markkinoilla, mutta ei päässyt toivomiinsa määriin. Siksi laktoosittomien ja perustuotteiden tuotantoa yhdistettiin parin tuotteen kohdalla: kuluttajille tehtiin pelkkää laktoositonta versiota, mutta sitä myytiin laktoosittomana ja tavallisena.

Tähän tapaan on toimittu myös Suomessa. Valio kertoo suomenkielisillä nettisivuillaan myyneensä ”yksittäisiä laktoosittomia tuotteita” normaali- ja vähälaktoosisina.

”Syynä tähän on ollut Valion pyrkimys ruokahävikin minimointiin tuotannossa. Vähälaktoosisen tai normaalin tuotteen valmistuksessa on tällöin hyödynnetty vastaavan laktoosittoman tuotteen massaa”, tiedotteessa sanotaan.

Yrityksen mukaan kahden erillisen tuotantolinjan ylläpito olisi tullut liian kalliiksi.

Liiketoimintajohtaja Elli Siltala Valiolta kertoo, että käytäntö koskee Suomessa vain yhtä tuotetta: pehmeää täyteläistä maitorahkaa.

”Se on ollut vähälaktoosista, mutta myyty tavallisena. Tavallisen tuotteen ostaja on saanut kalliimpaa tuotetta halvemmalla.”

Nyt Valio aikoo muuttaa kyseisen rahkan pakkausmerkintää niin, että siinä kerrotaan tuotteen olevan vähälaktoosinen.

”Olemme pahoillamme harhaanjohtavista pakkausmerkinnöistä, mutta haluamme korostaa, että kenellekään ei ole koitunut tästä terveysriskiä”, Siltala sanoo.

Siltalan mukaan laktoosi-intolerantikon ei kannata vaihtaa yleisemmin perustuotteisiin ja kuvitella, että ne ovat laktoosittomia. ”Niistä voi tulla maha kipeäksi”.

Hunger-lehden haastattelema Ruotsin kuluttajien edustaja Jan Bertoft suhtautuu Valion hinnoitteluun kriittisesti. Hän pitää kyseenalaisena myös sitä, että yritys suuntaa mainontaansa nuorille naisille ja käyttää hyväkseen kuluttajien epävarmuutta – siis sitä, että moni turvautuu laktoosittomiin tuotteisiin, vaikkei tarvitsisi niitä.

Hunger-lehden mukaan laktoosi-intoleranssi vaivaa 3–5 prosenttia ruotsalaisista. Valio kuitenkin markkinoi laktoosittomia tuotteitaan paljon laajemmalle yleisölle, esimerkiksi ihmisille, jotka haluavat vatsansa voivan paremmin.

Laktoosittomien tuotteiden myynti on lehden mukaan kasvanut Ruotsissa voimakkaasti viime vuosina: vuosien 2009 ja 2013 välisenä aikana kasvua on kertynyt 77 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit