Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minne nousee Suomen suurin piparkakkutalo? Leipuri kertoo vinkit kokoamiseen ja koristeluun

Ruoka
 
Krista Tuominen
Ison piparkakkutalon tekemisessä tärkeää on jämäkkä puukehikko ja tavallista kovempi taikina, kertoo leipuri Kirsi Malmström. Muuten teos ei pysy kasassa.
Ison piparkakkutalon tekemisessä tärkeää on jämäkkä puukehikko ja tavallista kovempi taikina, kertoo leipuri Kirsi Malmström. Muuten teos ei pysy kasassa. Kuva: Krista Tuominen

Missä tehdään tänä vuonna Suomen suurin piparkakkutalo?

Yksi ehdokas on Myyrmäen K-Citymarketissa esillä oleva piparkakkutalo, jolla on korkeutta ja pituutta 91 senttiä ja leveyttä 47 senttiä. Talo valmistui marketin leipomossa viime viikolla, ja projekti kesti suunnitteluineen noin viikon.

Taloa varten rakennettiin puurimoista kehikko, johon piparkakkulevyt liimattiin sulatetulla sokerilla. Kukin seinä koottiin kahdesta suuresta pellin kokoisesta piparilevystä, jotka liimattiin yhteen.

Talon seinätiilet tehtiin mansikanmakuisesta kirpeästä karkkinauhasta, kattotiilet After Eight -suklaasta, ikkunat liivatelehdistä ja valkoinen kuorrute valkuaisen ja tomusokerin sekoituksesta.

”On ensiarvoisen tärkeää, että kehikko on hyvä, koska pelkästään katossa on koristeena 1,5 kiloa suklaata. Myös taikinan tulee olla vähän jämäkämpää kuin tavallisen piparitaikinan, jotta se ei leviä uunissa”, kertoo yksi projektiin osallistuneista Fazerin lähileipomon leipureista, Kirsi Malmström.

Talon seinät ovat viime päivinä hieman pullistuneet ilmeisesti ilmankosteuden vuoksi, mutta romahtamisvaaraa tuskin on, Malmström sanoo. Kaupan asiakkaat ovat kosketelleet taloa, minkä vuoksi esimerkiksi ikkunoita on irronnut.

Suomessa on tehty isompiakin piparkakkutaloja. Pari vuotta sitten Satakunnan ammattikorkeakoulun kuvataiteen opiskelijat rakensivat leikkimökin kokoisen piparkakkutalon, johon kului 150 kiloa piparkakkutaikinaa ja 20 kiloa sokeria. Kuvia teoksesta löytyy täältä.

Samana vuonna, 2013, Texasissa rakennettiin oikeaa taloa jäljittelevä piparkakkutalo, joka pääsi Guinnessin ennätysten kirjaan. Talolla oli pituutta noin 18 metriä, leveyttä 13 metriä ja tilavuutta noin 1 100 kuutiota.

Vapaaehtoiset rakensivat jättimäisen piparkakkutalon kerätäkseen rahaa eräälle sairaalalle. Taloon pääsi vierailemaan pääsymaksua vastaan.

Raaka-aineita kului rutkasti. Ennätystalon rakentaneen yhdistyksen mukaan taloon käytettiin esimerkiksi 7 200 kananmunaa, noin 3 200 kiloa jauhoja, 1 300 kiloa fariinisokeria, 800 kiloa voita ja 10 litraa ruokasoodaa. Myös mausteita tarvittiin paljon: yli 30 litraa jauhettua inkivääriä ja 20 litraa kanelia. Koristeluun upposi yli 1 100 kiloa karkkia. Talon laskettiin sisältävän noin 36 miljoonaa kaloria.

Guinnessin ennätysten kirjaan ovat päässeet myös yli kilometrin mittainen piparkakku, 651 kiloa painava piparkakku-ukko ja piparkakkukylä, jossa on yli tuhat rakennusta.

Jos olet kuullut jonkun tekevän tai tai olet itse aikeissa tehdä tänä vuonna erityisen suuren piparkakkutalon, pyydämme lähettämään sähköpostia osoitteeseen hs.ruoka@hs.fi.

Kirjoita aihe-kenttään ”Suurin piparkakkutalo?” ja kerro sähköpostissa talon mitat. Mainitse myös nimesi ja liitä mukaan yhteystietosi sekä mahdollinen kuva piparkakkutalosta.

Myös Helsingin Sanomien Helsinki-aiheinen piparkakkukisa on käynnissä. Kisassa etsitään hienointa Helsinki-piparia. Lisätietoa kilpailusta löytyy täältä.

HS Ruoka aloittaa tänään 1.12. Ruokatorstain joulukalenterin, jossa ilmestyy jouluaiheisia ruokajuttuja joka päivä jouluaattoon saakka ruokasivuillamme. HS Ruuan Instagramissa avattiin tänään Ruokatorstain suklaakalenterin ensimmäinen luukku.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit