Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valkoviinikin sopii joulun pääruokiin

Ruoka
 
Jouko Mykkänen

Joulun liharuokien yleinen juomavalinta on punaviini. Aloitetaan kuitenkin kysymyksellä: mikä on hyvä vaihtoehto, jos ei halua punaviiniä?

Tähän kysymykseen minulla on vakiovastaus: hanki alsacelainen pinot gris -valkoviini. Niissä on täyteläinen ja runsas maku, jonka mausteinen suutuntuma osuu ajallisesti samaan kohtaan kuin missä punaviinien tanniinit tuntuvat. Niiden rakenne muistuttaa siis punaviiniä. Hyviä esimerkkejä ovat Jean-Baptiste Adam Pinot Gris Réserve 2014 (13,98 e) ja Trimbach Pinot Gris Réserve 2012 (19,90 e).

Kalkkunan ja possun kavereiksi sopivat viinit, jotka eivät ole liian täyteläisiä. Niissä saisi olla reilusti hapokkuuttakin. Tämän viikon viini Les Dauphins Organic 2014 (11,99 e) on tässä sangen sopiva. Hienosti kehittynyt ja Guigal Côtes du Rhône 2011 (12,99 e) on täyteläisempi, mutta myös tyylikkäämpi viini. Jos haluaa vielä isompaa makua, Chateauneuf du Pape -punaviinit (23–44 euroa) ovat olleet hyviä joulun ajan ruokapöydässä.

Riistaliha on vahvemman makuista kuin kalkkuna tai porsas. Siksi viininkin on hyvä olla vahva. Mainio vaihtoehto on Alain Graillot Crozes-Hermitage 2013 (29,90 e, tilausvalikoima). Myös monet australialaiset sopivat tähän. Perinteisen täyteläisiä Barossan laakson viinejä ovat Peter Lehmann Barossa Shiraz 2012 (13,98 e) ja Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz 2011 (22,90 e).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit