Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pizzasta pitävän unelmakirja

Ruoka
 
Mikä?
Saku Tuominen, Luca Platania: Pizze. Kustantaja Otava. 327 s. Hinta noin 35 e.
Saku Tuominen, Luca Platania: Pizze. Kustantaja Otava. 327 s. Hinta noin 35 e.

Italian keittiöön intohimoisesti suhtautuvan Saku Tuomisen ruokakirjojen sarja jatkuu pizzakirjalla. Toisena tekijänä on Suomessa asuva italialainen Luca Platania, jolla on pizzaravintolat Turussa ja Helsingissä.

Kirja käy läpi pizzan historiaa ja nykypäivää, kertoo italialaisista pizzatyypeistä ja esittelee tärkeimpiä alan vaikuttajia. Lisäksi se kertoo, miten erilaisia pizzoja voi tehdä kotona. Perusteellisimmin kirja käy läpi taikinan valmistuksen, ja Tuomisen tavoista poiketen raaka-aineiden määrät on ilmoitettu eksaktisti. Mukana on myös yli sata pizzareseptiä, joissa mainitaan pelkät raaka-aineet, muttei määriä.

Kirja on paitsi tuhti tietopaketti myös viihdyttävää lukemista.

Toimiiko?

Testasin neljä reseptiä: pähkinä-gorgonzolapizzan, rucola-lohipizzan, paprikapizzan ja makean jogurtti-mansikkapizzan. Vieraat pitivät kaikista, mutta kaksi ensimmäistä nousivat suosikeiksi.

Käytin taikinaa, jonka kohotus kesti päivän. Muut kirjan tarjoamat vaihtoehdot olivat tunnin kohoava nopea taikina sekä hidas taikina, jota kohotetaan parista neljään vuorokautta. Taikinan sanottiin olevan valmis, kun se ei vaivatessa tartu käsiin. Jostain syystä taikina pysyi tarttuvana. Jauhoja ei kuitenkaan saanut ohjeen mukaan lisätä öljyn lisäämisen jälkeen. Leipominen onnistui silti hyvin jauhotetuin käsin.

Jos on syönyt pizzaa lähinnä Suomessa, kirja tarjoaa paljon yllätyksiä: täytteet eivät aina käy uunissa, osa pizzoista friteerataan ja osa on makeita.

Rucola-lohipizzan pohja paistettiin pelkän tomaattikastikkeen kera ja täytteet lisättiin, kun pohja oli jäähtynyt. Täytteeksi tuli majoneesia, rucolaa, kylmäsavustettua lohta, mozzarellaa, oliiviöljyä, balsamicokastiketta sekä musta- ja roseepippuria. Tuloksena oli näyttävä pizza – jota voisi kutsua myös täytetyksi leiväksi – ja vaikka täytteitä oli paljon, vieraat kehuivat kokonaisuutta raikkaaksi.

Jogurtti-mansikkapizzan pohja paistettiin uunissa sellaisenaan, jäähdytettiin, ja päälle laitettiin reilu kerros kreikkalaista jogurttia, mansikkahilloraitoja, balsamicokastiketta ja tomusokeria. Hyvää!

Teos sopii ihmiselle, joka pitää pizzasta ja haluaa laajentaa tietämystään aiheesta. Näin tasokkaita tieto- ja reseptikirjojen yhdistelmiä ilmestyy Suomessa harvoin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit