Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-testissä kaksi viiden tähden jouluolutta

Ruoka
 
HS-raati arvioi joulukauden oluita
HS-raati arvioi joulukauden oluita
Tumma tukeva maku ja samettinen suutuntuma yhdistivät kärkipään juomia. Toimittaja: Katja Bäcksbacka HS, kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru HS.

Tumma täyteläisyys oli valttia, kun Helsingin Sanomien raati ruoti Alkon jouluvalikoiman oluita. Arvioissa parhaiksi seuloutui kaksi saksalaista maltaista makupommia, Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock ja Ayinger Winter Bock. Raati katsoi ne molemmat viiden tähden arvoisiksi.

Neljään tähteen ylti kolme olutta: norjalainen makusteluherkku Nøgne Ø God Jul sekä ahvenanmaalaisen Stallhagenin panimon parivaljakko, pehmeän jouluinen Julbock ja pirteästi humaloitu Brewdolf the Reinbeer.

Testin kärjen miehittäneestä saksalaiskaksikosta niukasti paremmat yhteispisteet nappasi Bambergin olutkaupungista kotoisin oleva Schlenkerla Urbock. Sen aromit ovat sen verran jykevän savuisia ja tervaisia, että tavalliseen perusolueen tottuneen on syytä lähestyä sitä varovaisesti. Oluen jopa palvikinkkumaisena aistittava savuisuus tulee panimon itsensä pyökkitulella paahtamista maltaista.

Tuhtia tavaraa täynnä on myös Münchenin liepeillä sijaitsevan Ayingin kylän panimon talviolut. Tuoksultaan ja maultaan monimuotoinen Winter Bock on tanakkuudestaan huolimatta tuoksultaan raikas ja suussa samettisen pehmeä.

Kumpikin viiden tähden oluista sointuu hyvin joulupöytään kinkun ja laatikoiden viereen. Myös jouluillan maisteluoluina ne puoltavat paikkaansa.

Testissä kolmanneksi eniten pisteitä keräsi Nøgne Ø -panimon hyvän joulun toivotus. Irish coffeen mieleen tuova norjalaisolut on omimmillaan jälkiruokien seurassa. Runsas, paahtuneen kahvinen ja tummasuklainen nektari käy tosin jo yksinäänkin jälkiruuasta.

Stallhagenin hyvin testissä menestyneestä duosta maltainen vahva lager Julbock sopii varsinkin kinkun kaveriksi, mutta käy mainiosti myös joulupöydän yleisolueksi. Hedelmäisempi ja humaloidumpi Brewdolf the Reindeer on kelpo pari kalkkunalle ja pateille.

Myös kolmen tähden oluiden joukossa on hyviä joulun ruokapöydän juomia. Esimerkiksi vahvojen juustojen kanssa maistuu alkoholipitoisuudeltaan varsin vahva (11,2 %) Insanely Bad Elf Vintage Ale.

Tämänkertaisessa raadissa oluita arvioivat Bryggeri Helsingin keittiöpäällikkö Ali Suviala, kuluttajajärjestö Olutliiton puheenjohtaja Heikki Kähkönen, HS:n Ruoka-sivujen tuottaja Katja Bäcksbacka ja toimittaja Jussi Rokka. Sokkotestin järjestelyistä vastasi St. Urho’s Pubin ravintolapäällikkö Esa Mustonen.

Raadin arviot:

1) Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock

Heller Bräu, Saksa

6,5 %

3,98 e / 0,5 l

5/5 tähteä

Punertavan mustanruskea. Tuoksussa savua, tervaa, paahtunutta ruisleipää, palvikinkkua. Pehmeän täyteläinen suutuntuma. Kypsän maltainen, paahtuneen katkera ja savuinen maku. Pitkä ja kuiva jälkimaku.

2) Ayinger Winter Bock

Brauerei Aying, Saksa

6,7 %

4,48 e / 0,5 l

5/5 tähteä

Mahonginvärinen. Mallasleivän tuoksua, tummaa hedelmää ja marjaisuutta. Samettinen suutuntuma. Monikerroksinen, tukevan maltainen maku, kahvia, lakritsaa. Suklainen jälkimaku.

3) Nøgne Ø God Jul

Nøgne Ø, Norja

8,5 %

6,97 e / 0,5 l

4/5 tähteä

Syvänmusta väri, kermainen vaahto. Monikerroksinen tuoksu, kahvia, tummaa suklaata, savuista paahtuneisuutta. Paksun samettinen suutuntuma, paahtunutta mallasta, lakritsia ja mausteisuutta.

4) Stallhagen Julbock

Stallhagen, Suomi

6,8 %

3,50 e / 0,33 l

4/5 tähteä

Väriltään tummanruskea, sameahko. Tuoksu paahtunut, kahvinen, mausteinen. Suutuntuma pehmeän paahtunut, mokkakahvia, suklaata ja lakritsaa riittää lämmittävään jälkimakuun asti.

5) Stallhagen Brewdolf the Reinbeer

Stallhagen, Suomi

6,0 %

3,53 e / 0,33 l

4/5 tähteä

Punaruskea väri. Tuoksussa sitrusta, yrttejä, kuivattuja aprikooseja ja pihkaisuutta. Hedelmäkakun mieleen tuova maku, kuiva jälkimaku. Vahvasti humalan katkeroita.

6) Fuller's Old Winter Ale

Fuller, Smith & Turner, Englanti

5,3 %

4,19 e / 0,5 l

3/5 tähteä

Punertavan ruskea. Tuoksussa toffeeta, kinuskia ja rusinaisuutta. Maussa pähkinää ja kuivattuja hedelmiä. Pitkä kuiva jälkimaku. Perinteinen brittiale.

7) BrewDog Hoppy Christmas

BrewDog

Skotlanti

7,2 %

4,68 e / 0,33 l

3/5 tähteä

Kullanvärinen. Tuoksussa greippiä, pihkaa ja alkoholin estereitä. Maku painottuu sitrusmaiseen humala-aromiin, pitkä jälkimaku on mausteyrttinen.

8) Shepherd Neame Double Stout

Shepherd Neame, Englanti

5,2 %

3,97 e / 0,5 l

3/5 tähteä

Tumman mahongin väri. Tuoksussa paahtunutta mallasta, lakritsia, suklaata ja maitomaista makeutta. Kevyt suutuntuma. Maku tuoksua yksioikoisempi, metallinen ja viljainen.

9) Malmgård Tammiportteri

Malmgårdin Panimo, Suomi

6,6 %

4,58 e / 0,5 l

3/5 tähteä

Tummanruskea, sameahko. Paahtunut, hieman vaniljainen tuoksu jää vaisuhkoksi. Kevyt suutuntuma. Mausteinen maku seuraa tuoksua.

10) Insanely Bad Elf Vintage Ale

Ridgeway Brewing, Englanti

11,2 %

4,39 e / 0,33 l

3/5 tähteä

Ruskea väri. Tuoksussa alkoholia, hedelmäisyyttä, hunajaa. Maku maltaisen makea, alkoholin lämpö tuntuu jälkimaussakin.

11) Prykmestar Vahva Joulubock

Vakka-Suomen Panimo, Suomi

7,0 %

5,00 e / 0,5 l

2/5 tähteä

Punertavan ruskea, sameahko. Mausteisen yrttinen, glögimäinen tuoksu. Siirappisessa maussa mukana neilikkaa ja alkoholin lämpöä.

12) Sinebrychoff Jouluolut

Sinebrychoff, Suomi

6,0 %

1,98 e / 0,33 l

2/5 tähteä

Mahonginruskea. Puhdas, paahtunut tuoksu. Tasapainoinen maku, varovaisen helppo ja hieman persoonaton perusolut.

13) Suomenlinnan Panimo Old Greig

Suomenlinnan Panimo, Suomi

7,0 %

5,63 e / 0,5 l

2/5 tähteä

Tummanruskea, sameahko. Mallasmainen tuoksu on marjainen ja paahtunut. Maku makeaan päin, tummaa hedelmää ja mausteisuutta. Helppo ja kepeä.

14) Zoller-Hof Donator

Zoller-Hof, Saksa

8,5 %

3,38 e / 0,33 l

2/5 tähteä

Oljenvärinen. Hedelmäisen makea tuoksu, alkoholi selvästi esillä. Makeahko maku, alkoholin lämpöä.

15) N'Ice Chouffe

Brasserie d'Achouffe, Belgia

10,0 %

9,99 e / 0,75 l

2/5 tähteä

Ruskea väri, sameahko. Makeahkon lääkemäinen tuoksu. Mausteinen ja hieman viinimäinen maku. Jälkimaussa roimasti alkoholin lämpöä.

16) Mönchshof Weihnachts Bier

Kulmbacher Brauerei, Saksa

5,6 %

3,98 e / 0,5 l

2/5 tähteä

Kullanvärinen. Maltainen tuoksu. Ohuehko ja vetinen suutuntuma, raikas maku on maltainen ja viljainen. Lyhyt jälkimaku.

17) Kors Øøll

Ørbæk Bryggeri, Tanska

7,5 %

8,69 / 0,75 l

1/5 tähteä

Mahonginvärinen. Mausteinen ja hernemäinen tuoksu. Maltainen ja mausteinen maku, lyhyehkö ja pistävä jälkimaku.

18) Mufloni Talviporter

Panimoravintola Beer Hunter's, Suomi

6,0 %

3,70 e / 0,33 l

1/5 tähteä

Mustanruskea, sameahko. Tuoksussa raakaa omenaa, hartsia ja paahtuneisuutta. Ohuehko suutuntuma, tuhkainen maku, jälkimaku kitkerään päin.

Aecht Schlenkerla Rauchbier UrbockHeller BräuSaksa6,5 %3,98 e / 0,5 l5/5 tähteäPunertavan mustanruskea. Tuoksussa savua, tervaa, paahtunutta ruisleipää, palvikinkkua. Pehmeän täyteläinen suutuntuma. Kypsän maltainen, paahtuneen katkera ja savuinen maku. Pitkä ja kuiva jälkimaku.
Aecht Schlenkerla Rauchbier UrbockHeller BräuSaksa6,5 %3,98 e / 0,5 l5/5 tähteäPunertavan mustanruskea. Tuoksussa savua, tervaa, paahtunutta ruisleipää, palvikinkkua. Pehmeän täyteläinen suutuntuma. Kypsän maltainen, paahtuneen katkera ja savuinen maku. Pitkä ja kuiva jälkimaku.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit