Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä pidempään syömme feikkiruokaa, sitä vähemmän kaipaamme alkuperäistä

Ruoka
 
Emmi-Liia Sjöholm
Kirjoittaja on toimittaja, ruokakirjailija ja itseoppinut kokki, jonka keittiössä vallitsee aina viljaton kaaos

Tilasin hiljattain hauki-rapupihvin lounasravintolassa.

”Hienoa. Pihvi on muuten sitten pari euroa kalliimpi kuin tavallisesti, sillä nyt siinä on oikeita rapuja”, tarjoilija sanoi hieman pahoitellen.

Hämmennyin. Miksi tarjoilija oli niin vaikeana? Eikö oikeiden raaka-aineiden käyttämisen pitäisi olla ainoastaan hyvä asia? Ja onko nykyoletus tosiaan siis se, ettei ruoka ole sitä, miksi sitä väitetään?

Feikkiruoka ei toki ole ilmiönä uusi. Kemikaalicocktail-blogin kirjoittaja Noora Shingler sai joitain vuosia sitten Pirkan vaihtamaan guacamoledippinsä nimen, sillä vihreä kastike sisälsi vain 0,7 prosenttia avokadoa – sekin jauheen muodossa.

Aloin kuitenkin miettiä, olemmeko oikeastaan itse osasyyllisiä? Kauppoihin tulee jatkuvasti uusia tuotteita, jotka yrittävät vastata yhä kiivaammin yleistyviin ruokatrendeihin.

Haluamme olla kasvissyöjiä, mutta maistaa silti lihan nakeissa. Välttelemme sokeria ja rasvaa, mutta jogurtin haluamme makeana ja kermaisena. Syömme viljattomasti, mutta himoitsemme silti pizzaa. Vaadimme rapuja, mutta valitamme niiden kalliista hinnasta.

Siksi saamme makkaraa imitoivia aromimaustettuja pötkylöitä, aspartaamilla ja sakeuttajilla kyllästettyä litkua, pelkästä teollisesta tärkkelyksestä tehtyä taikinaa ja halpakalasta muussattua ja uudelleen muovattua ”rapua”.

Savu-, voi- ja liha-aromeista tulee uusi normi. Ehkä emme kohta enää edes muista, miltä aito raaka-aine maistuu. Mitä pidempään syömme feikkiä, sitä vähemmän kaipaamme alkuperäistä.

Onkin kiinnostavaa nähdä, kuinka kauan ”oikea rapupihvi” pysyy ravintolan listalla. Arvostavatko asiakkaat enemmän aitoja raaka-aineita vai edullisia hintoja?

Niin se vihreä kastikekin nimittäin jatkoi elämäänsä uudella nimellä Avokadon makuinen dippikastike. Aina löytyy niitä, joille 0,7 prosenttia riittää.

Ainakin niin kauan, kun hinta on kohdallaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä