Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten leipämaku on muuttunut – kauraleivästä tulossa uusi suosikki

Ruoka
 
Jukka Lehtinen
Kauran kulutus on lähes kaksinkertaistunut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.
Kauran kulutus on lähes kaksinkertaistunut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Kuva: Jukka Lehtinen

Suomalaiset tunnetaan siitä, että he ovat matkanneet maailmalle oma ruisleipä laukussa koti-ikävän pitimiksi. Nyt leipämaku on muuttumassa. Kauraleipien kysyntä on nimittäin alkanut kasvaa, kerrotaan Keskolta ja S-ryhmästä.

”Tarjolla on vähän sataprosenttisia kauraleipiä, mutta jos nimessä mainitaan kaura, kasvu on nähtävissä. Kauraleipien myynti on lisääntynyt vuoden aikana seitsemän prosenttia”, sanoo SOK:n valikoimapäällikkö Tiina Pensanen.

Muutama vuosi sitten leivän syönti joutui huonoon valoon karppausbuumin ollessa kuumimmillaan. Pesosen mukaan myös leipien myynti laski tuolloin. Nyt lasku on tasaantunut. Vaalean leivän myynti vähenee edelleen, mutta siitä joukosta tekee poikkeuksen kauraleipä.

”Ymmärrän hyvin kauran suosion lisääntymisen, sillä ruis ei sovi kaikille. Se ei kuitenkaan näy myynnissämme, sillä myös ruisleipiä on myyty pari prosenttia enemmän kuin viime vuonna”, Pensanen sanoo.

Viljojen kulutustilastoissa kauran suosion kasvu näkyy selkeästi. Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana kauran kulutus on lähes kaksinkertaistunut. Samaan aikaan rukiin kulutus on laskenut jopa 20 prosenttia. Kun suomalaiset olivat aikanaan Euroopan kärkeä rukiin syöjinä, nyt kulutus henkeä kohden lähenee samaa tasoa kuin Saksassa ja Tanskassa.

”Kauran kohdalla käyttömäärän laskeminen on hieman monimutkaisempaa, sillä kaurasta pitää poistaa kuoret, jonka vuoksi siitä tulee elintarvikekäyttöön kaksi kolmasosaa. Silti kauran suosion kasvu on selkeää. Suurin harppaus on tapahtunut viimeisen kymmenen vuoden aikana, kun kauran kuidun hyvistä ominaisuuksista on alettu puhua enemmän”, sanoo Helsingin yliopiston viljateknologian professori Hannu Salovaara.

Kaura sisältää beetaglukaania, jolla on todettu olevan kolesterolia alentava ja verensokerin vaihteluja tasaava vaikutus. Lisäksi kauraa siedetään hieman ruista paremmin, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen.

”Kaura on helpommin sulavaa, sillä siinä on vähemmän fruktaaneja kuin rukiissa. Samasta syystä hapattamalla tehty ruisleipä sopii herkkävatsaisille, sillä se sulaa paremmin”, Putkonen sanoo.

Kauran suosiota voi lisätä myös se, että kaura on gluteeniton vilja ja sopii siksi keliaakikoille ja muille gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Kauraleivän tuoteselosteesta on kuitenkin syytä tarkistaa, onko leipä gluteeniton.

Vaikka kaura on nyt kuumaa tavaraa leipämarkkinoilla, ruis on viljana edelleen kauraa suositumpaa. Suomalaiset syövät ruista vuosittain 15 kiloa henkeä kohden. Kauraa syödään noin kuusi kiloa.

Asiantuntijoiden mukaan kaura ja ruis ovat molemmat hyviä – eri tavalla.

”Siihen ei osata vastata, kumpi on terveellisempää, koska ne ovat terveellisiä eri tavalla. Rukiissa on kasviestrogeeniä ja kaurassa taas beetaglukaania. Kyllä ruista kannattaa syödä, mutta ei ole sen huonompi vaihtoehto vaihtaa kauraan”, Putkonen sanoo.

Sen sijaan, että miettii, syökö kaura- vai ruisleipää, onkin tärkeämpää tarkistaa, onko leivässä riittävästi täysjyväviljaa. Helsingin Sanomat kertoi heinäkuussa, että täysjyvävilja on erinomainen kuidun lähde. Tutkimusten mukaan riittävä kuidunsaanti pidentää elinikää, vähentää sydäntautien riskiä ja suojaa myös kakkostyypin diabetekselta.

Arkileivässä olisi hyvä olla vähintään kuusi, mielellään reilut kymmenen prosenttia kuitua.

”Iso ongelma on se, että täysjyväkauraleipää on välillä vaikea löytää. Suuressa osassa kauraleivistä on mukana vehnää. Sellaistakin leipää saa markkinoida kauraleipänä, joka ei ole kauraleipää nähnytkään”, Leena Putkonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit