Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taitava tekee kakusta koristepallon – kakkunäyttelyssä esillä ovat kotileipureiden taidonnäytteet

Ruoka
 
Kakkunäyttelyssä esillä olivat kakkujen lisäksi myös niiden tarinat
Kakkunäyttelyssä esillä olivat kakkujen lisäksi myös niiden tarinat
Kahvila Ruplassa kotileipurit maistelivat toistensa kakkuja ja kertoivat niiden tarinat. Priyanka Ramesh osallistui sunnuntain näyttelyyn joulukoristetta muistuttavalla kakulla, jonka oli tarkoitus uhmata painovoimaa.

Kahvila Rupla muistuttaa tilana taidegalleriaa. Avaran tilan valkoisilla seinillä on suomalaisten jazz- ja progebändien levyn kansia 1960–1970-luvulta. Paikallaolijat kiertävät innostuneena huoneen perällä olevaa pöytää, joka on valaistu kohdevalaisin ja ottavat valokuvia. Pöydän päällä ovat tämän sunnuntain näyttelyn päätähdet, kotileipurien tekemät kahdeksan kakkua. Niiden eteen asetelluista paperiarkeista voi lukea näiden teosten nimiä: Kun Alepa on kii, Jalkapallo ja Tuunattu taatelikakku ja lapsenlapset.

Lisäksi lapusta voi lukea reseptin ja tarinan kakusta. Jalkapallo-kakun tehnyt 10-vuotias Toivo Pajunen kertoo esimerkiksi seuraavaa omasta kakustaan: ”Pelaan HJK:ssa. Kun kentälle menee, niin kentällä on ja hyvää työtä tekee. Se juttu on FUTIS.”

Tilaisuuden järjestäjä Jaakko Blomberg on helsinkiläinen ruokakulttuuriaktiivi. Hän ollut järjestämässä aiemmin tapahtumia kuten syksyllä pidettyä Social Kitcheniä, jossa ruokaa kaupunkilaisille valmistivat toimeentulotuella tai kuntoutustuella elävät nuoret kokin avustuksella.

Idean kakkunäyttelyyn hän sai matkalla Berliinissä. Siellä hän kävi tapahtumassa, jossa kakut olivat esillä kuin taideteokset. Blomberg halusi järjestää jotain samanlaista Helsingissä, mutta vain helpommin lähestyttävänä.

”Halusin tehdä enemmänkin kakkunäyttelyn jokamiesluokan, johon kuka tahansa voi ottaa osaa”, hän sanoo.

Idea on osoittautunut toimivaksi. Kakkunäyttely järjestettiin sunnuntaina jo kolmatta kertaa. Se on nimetty myös ehdokkaaksi Helsingin ruokakulttuuripalkinnot 2015 -kilpailussa.

Mutakakun näyttelyyn leiponut Johanna Pietinen pitää siitä, ettei kakkuja laiteta paremmuusjärjestykseen, vaan tapahtumassa kyse on yhdessäolosta kakkujen äärellä.

”Näin ei tule suorituspaineita”, hän sanoo.

Hänen mukanaan kakkuja maistelemassa on hänen ystävänsä Anna-Maija Isola. Edellisen kerran roolit olivat toisinpäin. Isola leipoi ja Pietinen maisteli.

Tapahtumasta on aina Facebookissa ilmoitus ja mukaan pääsee tusinan verran leipojia ilmoittautumisjärjestyksessä. Jokainen leipoja saa ottaa mukaansa neljä ystävää maistelemaan kakkuja. Osallistuminen ei maksa mitään. Kahvilasta kakkunäyttelyyn osallistuvat voivat ostaa teetä tai kahvia euron hintaan.

Saksalaisella Katharina Reissingillä oli aamupäivällä ongelmia juustokakkunsa kanssa. Kakun ulkonäkö ei miellytä häntä, maku on kuitenkin onneksi aivan kohdillaan. Hänkin kiittelee tunnelmaa.

”Täällä ei ole paljon tapahtumia ei-suomenkielisille, joten lähdin siksikin tapaamaan tänne ihmisiä. Asun Kalliossa, joten tänne oli helppo tulla.”

Erityisen paljon paikallaolijoita kiinnostaa Intiasta kotoisin olevan Priyanka Rameshin pallonmuotoinen kakku.

”Yritin tehdä joulukoristeen. Tämän piti itseasiassa roikkua metallitangosta ja olla painovoiman määrittämä – se ei toiminut. Olen kuitenkin tyytyväinen kakkuun”, hän sanoo.

Ramesh kertoo, että hänen miehensä auttaa kakkujen tekniikkaa vaativien asioiden kanssa.

Hän kertoo innostuneensa kakkujen tekemisestä vuosi sitten, kun hän teki miehelleen syntymäpäiväkakkua. Nyt hän on jo ehtinyt osallistua kakunkoristelun SM-kilpailuihinkin.

Blomberg sanoo, että Kakkunäyttelyt saavat jatkoa todennäköisesti keväällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit