Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkäri: Kukaan ei liho jouluherkuttelun takia ja pyhien jälkeinen dieetti on turha

Ruoka
 

Sillä ei ole väliä, mitä syö joulun ja uudenvuoden välissä, mutta sillä on, mitä syö uudenvuoden ja joulun välissä. Pitääkö sanonta paikkansa? Voiko joulun ajan herkutella hyvällä omallatunnolla?

Gastrokirurgian erikoislääkärin, dosentti Markku Aarnion mukaan runsas syöminen jouluna ei ole terveydelle vaarallista, eikä siitä pitäisi potea syyllisyyttä. Joulua edeltäviä ja joulun jälkeisiä dieettejä hän pitää turhina.

”Varmaan siinä ajatellaan, että voi syödä jouluna paljon, kun on toisaalta tiukkana. Jouluruoka on kyllä hiilihydraatti- ja rasvapitoista, ja paino voi hetkellisesti nousta 1–2 kiloa. Mutta mitä sitten, vaikka paino nouseekin, kunhan palaa joulun jälkeen hyvin nopeasti normaaliin ruokavalioon?”

Ihminen ei voi nostaa painoaan pysyvästi parin päivän syömisellä, Aarnio sanoo.

”Jos paino nousee, kyse on siitä, että runsas syöminen jatkuu joulun jälkeen.”

Herkuttelu voi hetkellisesti nostaa verensokeria ja rasva-arvoja, mutta siitä ei lääkärin mukaan tarvitse huolehtia: elimistö pitää kyllä huolen siitä, ettei ihminen ahmi vaarallisia määriä – liiallisesta syömisestä tulee paha olo ja alkaa oksettaa.

Aarnio toivoo, että ihmiset pyrkisivät terveelliseen arkisyömiseen ja antaisivat juhla-aikoina itselleen luvan herkutella.

”Se, että ihmiset ryntäävät tammikuussa kuntosaleille kuvastaa sitä huonoa omaatuntoa, joka syömiseen liittyy. On hyvä, että kuntosalille mennään, mutta sitä ei tarvitsisi tehdä huonon omantunnon vaan kuntoilun vuoksi.”

Entä terävien juomien nauttiminen ruuan päälle? Tänäkin jouluna moni perustelee shotin nauttimista aterian päätteeksi sillä, että alkoholi edistää ruuansulatusta. Onko väitteessä perää?

Lääkärinä Aarnio ei voi suositella liiallista alkoholin käyttöä.

”Lääketieteellisesti ei ole osoitettu, että alkoholi parantaisi ruuansulatusta. Myöskään sille, että alkoholin käyttö ennen ateriaa tai sen jälkeen parantaisi oloa, ei ole lääketieteellisiä perusteita. Varmaan kyseessä on enemmänkin tapa, jolla perustellaan alkoholin käyttöä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit