Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Intohimoinen harrastaja tekee yhtä kakkua seitsemän tuntia

Ruoka
 
Helsingin Sanomat
Kaisa Rautaheimo / HS
Mona Tähtisen kakkuharrastuksesta on tullut toinen työ.
Mona Tähtisen kakkuharrastuksesta on tullut toinen työ. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Jo ensimmäinen Mona Tähtisen, 31, teini-ikäisenä lahjaksi tekemä täytekakku oli mielikuvituksellinen. Se oli punaiseksi värjätyllä kermavaahdolla kuorrutettu auto.

”Vähän vanhempi ystäväni oli saanut ajokortin ja ostanut ensimmäisen autonsa, punaisen Asconan”, Tähtinen muistelee.

Artikkeliin liittyvät

Nykyään Tähtisen kakuilla on oma tunnistettava ulkomuoto. Koristelu on runsas: joskus marenkeja, karkkeja tai marjoja röykkiönä. Makuparit ovat mietittyjä: esimerkiksi jutun kuvauksia varten tehdyssä joulukakussa on sahramia, mandariinia, inkivääriä, tummaa suklaata ja piparkakkua.

Tähtinen jatkaa makumaailmaa vielä kakun päälle. Värit ja koristelut sointuvat yhteen.

”Ajattelen, että kakulla voi kertoa jotain. Ihan samalla tavalla kuin kukkakimpulla tai kortilla.”

Tähtinen tekee harvemmin kahta samanlaista kakkua, niinpä niillä on omat nimet. Ne ovat sellaisia kuin Päiväni prinssinä tai Bloody Monday.

Hän tekee usein hillot ja täytteet itse ja hyödyntää niissä sesongin hedelmiä ja marjoja. Tähtisen kakut ovat aina gluteenittomia, koska hänen oma ruokavalionsa ei sisällä viljoja.

Joskus kokeilut epäonnistuvat. Mojiton makuisesta kakusta tuli niin paha, ettei sitä voinut tarjota.

”Mutta haluaisin palata siihen ja kokeilla uudestaan. Joskus mauista tulee myös päähänpinttymiä, niitä pitää vain päästä kokeilemaan.”

Kakkujen valmistamiseen vierähtää pitkä tovi. Yhden kakun tekemiseen menee helposti seitsemän tuntia.

Kuluneen vuoden aikana Tähtisen Lauttasaaren keittiössä mielikuvituksellisia kakkuja on syntynyt koko ajan enemmän.

”Odotan, että saan suunnitella ja tehdä kakun jollekulle.”

Tähtinen kutsuukin itseään kakkumuijaksi. Päivätyökseen hän työskentelee toisen asteen oppilaitoksessa kuraattorina. Viime keväänä hän selvitti erään nuoren kanssa torilupia ja hygieniapassia tämän kesätyökuvioita varten.

”Hoksasin, että omaan kotiin voi oikeasti saada hygienialuvan ja että saan leipoa omassa keittiössäni kakkuja myyntiin.”

Syksyllä Tähtinen perusti toiminimen ja tekee tilauksesta kakkuja. Tilauksia tuli heti niin paljon, että osasta piti jo kieltäytyä. Marraskuun Ravintolapäivässä kaikki Tähtisen 16 kakkua menivät kaupaksi.

Kakut miellyttävät Tähtistä erityisesti siksi, että ne yhdistävät ihmisiä.

”Pidän siitä, että ihmiset kokoontuvat kakkujen ääreen. Täytekakkua syödään harvoin yksin”, Tähtinen sanoo.

”Toki itse olen joskus kokeillut sitäkin”, hän jatkaa lausettaan ja nauraa.

Ideat tallentuvat kännykkään omaan kansioon, ja kierrevihkoon kerääntyy jatkuvasti puuväreillä tehtyjä piirustuksia. Usein piirtely tapahtuu punaviinilasillisen äärellä työpäivän jälkeen, kun tekee mieli siirtää ajatukset pois töistä.

Välillä kakkuja taas kokeillaan kodin toisen leipurin kanssa. Tähtisen 5-vuotias tytär koristelee mielellään oman pikkukakun tai muffinin.

Ajatuksia kakkuihin tulee kaikkialta, esimerkiksi australialaisista kakkublogeista tai Dubain matkan kakkumyymälästä, jossa esillä oli satoja erilaisia paloja. Yhtenä kakkuidolina on Leila leipoo -tv-sarjan Leila Lindholm.

Kakuntekijällä on tietysti kakkuhaaveita. Suuri sellainen olisi oma kahvila. Siellä olisi kiva tarjota vaikkapa jäätelötäytekakkua ja kokeilla vegaanisen täytekakun menekkiä.

Pienempi haave on taas jonkin uuden hyvän maun löytyminen. Jouluaatoksi Tähtinen suuntaa Balille. Toivottavasti sieltä löytyisi taas jokin hedelmä tai mauste, jota voisi kokeilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit