Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-kysely: Graavikala on rakkain jouluruoka – lipeäkalan valtaosa voisi unohtaa

Joulupöytään katetaan myös arkisia ruokia kuten kaurapuuroa, hernekeittoa, pizzaa ja HK:n sinistä.

Ruoka
 

Helsingin Sanomien lukijat eivät luopuisi joulupöydän graavikaloista, mutta lipeäkalan moni voisi unohtaa. Tämä käy ilmi HS:n verkkosivuilla tehdystä jouluruokakyselystä, johon vastasi lähes 2 300 ihmistä.

Kyselyn tarkoituksena oli selvittää, mistä suomalaisten jouluateria koostuu.

Perinteisistä jouluruuista suosikiksi nousi graavikala ja kakkoseksi kinkku. Kolmossijan otti lanttulaatikko –porkkanalaatikko sai puolet vähemmän kannatusta.

Kun vastaajia pyydettiin kertomaan, mistä perinteisestä jouluruuasta he voisivat luopua, lipeäkala keräsi yli puolet äänistä. Noin kymmenesosa oli valmis luopumaan kinkusta. Graavikaloista taas haluttiin pitää kiinni – niistä halusi luopua alle prosentti vastaajista.

Vastaajia pyydettiin myös vapaasti kertomaan, mitä ruokia joulupöydästä löytyy aina. Vaihtelua oli paljon, mutta kinkun ja vihanneslaatikoiden lisäksi suosittuja jouluruokia olivat esimerkiksi kalkkuna, savustetut kalat, sienisalaatti, maksalaatikko, karjalanpaisti, karjalanpiirakat, mädit, kotijuusto, keitetyt herneet ja lihaton makaronilaatikko. Katkaravut ja muut merenelävät mainittiin monessa vastauksessa, samoin erilaiset salaatit.

Myös hyvin arkisia ruokia katetaan juhlapöytään: kaurapuuroa, hernekeittoa, nakkeja, lihapullia, pizzaa, spagettia ja HK:n sinistä. Harvinaisempia jouluruokia sen sijaan ovat esimerkiksi sushi ja blinit. Erään vastaajan pöydässä syödään jouluisin majavaa.

Perinteiseksi jouluateriaansa kuvasi noin 45 prosenttia vastaajista. Yhtä iso osa kertoi, että jouluateriassa yhdistyy perinteisyys ja kokeiluvuus. Vain pari prosenttia kuvaili kotitaloutensa jouluateriaa pelkästään kokeilevaksi.

Jouluruokien valmistelu on kyselyn mukaan lähinnä naisten harteilla. Yli puolet vastaajista sanoi ruuanlaiton olevan naisten vastuulla ja vain reilut kuusi prosenttia miesten. Noin 40 prosenttia vastaajista kertoi vastuun jakautuvan tasaisesti miesten ja naisten kesken.

Kyselyn mukaan jouluruokien tekijät eivät huhki keittiössä itseään hengiltä. Yli puolet vastaajista kertoi, että kotitalouteen ostetaan jouluna valmisruokia.

Valtaosa kotitalouksista aloittaa jouluaterian suunnittelun aattoa edeltävällä viikolla tai jo joulukuun alussa. Vain pari prosenttia vastaajista sanoi, että joulupöytään improvisoidaan jotain viime tipassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit