Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jouluinen bratwurst on makkaramestarin erikoisuus

Wolfgang Aust haluaa sekä valmistaa että myydä makkaransa.

Ruoka
 
CHRISTIAN T JØRGENSEN
Wolfgang Aust myy makkaroita kojussaan Goslarissa.
Wolfgang Aust myy makkaroita kojussaan Goslarissa. Kuva: CHRISTIAN T JØRGENSEN

Goslar

Joka tiistai tällä kojulla keskisaksalaisessa Goslarin pikkukaupungissa on ruuhkaa. Austin maalaismakkaratehtaan perustaja ja makkaramestari Wolfgang Aust, 75, viittoilee kanta-asiakkailleen. ”Nyt maistamaan. Kuinka monta laitetaan mukaan?”

Austilla on selvästi toimiva taktiikka: myyntikojussa pieni grilli paahtaa maistiaisia koko ajan, ja asiakkaat pääsevät kokeilemaan makkaroita kuumina. Aika harva jättää kokeilun pelkkiin maistiaisiin. Pelkästään meetwursteja hän myy päivässä 400 kappaletta. Ne ovat kanta-asiakkaiden suosikki, oli joulu tai ei.

Joulukuussa makkaramestari Aust maistattaa asiakkaillaan kanelilla, neilikalla ja kardemummalla maustettua joulubratwurstia. Joulutorien klassikko on bratwurst hehkuviinin kanssa.

Austin koju on ollut vuosikymmeniä tiistaisin Goslarissa, muina päivinä torilla Braunschweigissa tai Hildesheimissa. Jos ja yleensä kun Wolfgang Aust on itse myymässä torilla, hänen poikansa Olaf pitää huolta tuotannosta perheyrityksessä.

CHRISTIAN T JØRGENSEN
Wolfgang Austin koju on ollut vuosikymmeniä tiistaisin Goslarissa, muina päivinä torilla Braunschweigissa tai Hildesheimissa.
Wolfgang Austin koju on ollut vuosikymmeniä tiistaisin Goslarissa, muina päivinä torilla Braunschweigissa tai Hildesheimissa.

Wolfgang Aust perusti makkaratehtaansa vuonna 1965. Hän tuli toisen maailmansodan jälkeen pakolaisena Sleesiasta Saksaan. Vaikka koti jäi Bolesławieciin Puolan puolelle, säilytti hän makkaroissa sleesialaiset maut ja valmistustavat. ”Käytämme vain sianlihaa”, hän sanoo.

Monissa saksalaisperheissä jouluaattoiltana ei laiteta monen ruokalajin illallista, vaan keskitytään muuhun tunnelmointiin kuin syömiseen. Etenkin lapsiperheet laittavat wiener-nakkeja perunasalaatin kanssa – menu kuulostaa samalta kuin Suomessa uudenvuodenaattona.

”Jouluaattona me itse syömme joulubratwurstia hapankaalin ja perunamuusin kanssa”, kertoo Wolfgang Aust.

Tosin tyylikkäämpien illallisten, varsinkin hanhipaistin suosio jouluaattoillan herkkuna kasvattaa koko ajan suosiotaan. Suuri osa perheistä panostaa joulupäivän ateriaan, jos edellisiltana on menty makkaralinjalla.

Makkaramestari Aust kertoo vannoneensa jo kauan ennen kohuja mahdollisimman vähien lisäaineiden nimeen. ”Pyrimme jättämään säilöntaineet pois tai käyttämään niitä vain välttämättömän vähän.”

CHRISTIAN T JØRGENSEN
Makkaramestari Aust kertoo vannoneensa jo kauan ennen kohuja mahdollisimman vähien lisäaineiden nimeen.
Makkaramestari Aust kertoo vannoneensa jo kauan ennen kohuja mahdollisimman vähien lisäaineiden nimeen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit