Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huono sää saa suomalaiset ostamaan lohturuokaa, ja väsyneet hakeutuvat juomahyllylle – tutkimus selvitti ostokäyttäytymistä

VTT:n tutkimus selvitti kuluttajien ostokäyttäytymistä muun muassa silmänliikekameroiden avulla. Nopeat ostajat etenevät suoraviivaisesti, hitaat hypistelijät ilahtuvat useammin.

Ruoka
 
Pete Aarre-Ahtio
Huonohkolla säällä ostajat lohduttautuvat karkilla.
Huonohkolla säällä ostajat lohduttautuvat karkilla. Kuva: Pete Aarre-Ahtio

Oletko ruokakaupassa nopea ostaja, joka etenee määrätietoisesti, vai hidas hypistelijä joka etsii uutuuksia ja syventyy pakkausteksteihin?

Väsyneenä ostat todennäköisemmin juomia ja huonohkolla säällä maistuu lohturuoka, kertoo Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n uusi tutkimus.

Suutarilan Siwassa Helsingissä toteutetun tutkimuksen tarkoituksena oli, että kauppa pystyy tunnistamaan erilaiset asiakastyypit ja ”sijoittelemaan tuotteensa niin, että asiointikokemuksesta tulee entistä miellyttävämpi”, kertoo VTT tiedotteessaan.

Tutkimuksessa selvisi, että myös säällä, vuorokaudenajalla, viikonpäivällä ja ihmisen mielentilalla on hyvin paljon vaikutusta siihen, miten hän käyttäytyy ruokakaupassa.

Nopea ostaja etenee kaupassa suoraviivaisesti. Hänelle on tärkeää myymälän selkeys ja se, että hän löytää helposti sen, mitä hän on tullut ostamaan.

Hidas hypistelijä sen sijaan ilahtuu yllätyksistä. Hän käy hartaasti läpi kaupan valikoimia. Erityisen kiinnostunut hän on tuotteiden sisällöstä ja jaksaa lukea pienellä präntättyjä tuoteselosteita.

Väsyneeksi itseään luonnehtivat asiakkaat tekevät tutkimuksen mukaan todennäköisemmin ostoja juomahyllyltä kuin muut. Väsyneet kiinnittivät myös muita vähemmän huomiota hyllyn päätyihin, joita kauppa pitää hyvinkin tärkeinä mainospaikkoina.

Huono sää alentaa mielialaa eivätkä allapäin olevat ihmiset jaksa juurikaan panostaa kokkailuun. Huonohkolla säällä ihmiset ostivatkin jonkin verran enemmän lohturuokaa, kuten valmisruokia, naposteltavaa ja karkkia.

Teknologian tutkimuskeskus VTT selvitti kuluttajien ostokäyttäytymistä liiketunnistuksen ja vapaaehtoisille asiakkaille annettujen silmänliikekameroiden avulla.

Kameroiden kuvien perusteella tutkijat saivat selville, miten ihmiset liikkuivat myymälässä ja mihin heidän katseensa kiinnittyy.

Koda-hankkeessa olivat mukana VTT, Suomen Lähikauppa, Sinebrychoff, Foreca ja Aalto-yliopisto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä