Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lanttulaatikosta ei tarvitse pitää väkisin kiinni – jouluna voi hyvin luoda omia perinteitä

Ruoka
 
Emmi-Liia Sjöholm
Kirjoittaja on toimittaja, ruokakirjailija ja itseoppinut kokki, jonka keittiössä vallitsee aina viljaton kaaos

Vietämme pitkästä aikaa joulua isolla kokoonpanolla. Ruokapöytään istuu neljä sukupolvea 92-vuotiaasta isoisästäni sisarusteni lapsiin. Siskoni perhe matkustaa Ranskasta saakka, pappa Jämsästä. Vieraanvaraisuus on aina ollut äidilleni yksi tärkeimmistä joulun sanomista.

Minulle joulun kohokohta on ehdottomasti yhdessä syöminen. Ei ole mitään niin rentouttavaa, kuin viettää tuntikausia hyvän ruoan ääressä jutellen.

Tiedän kuitenkin monia perheitä, joissa joulun ruokailu aiheuttaa vain stressiä. Pöytien on notkuttava jokaista perinnelaatikkoa, ja kinkkua tarkkaillaan läpi yön, vaikka lapset ovat ryhtyneet aikapäiviä sitten kasvissyöjiksi.

Me olemme unohtaneet jo kauan sitten perinteisen joulumenun. Emme valmista rosollia, koska kukaan ei erityisemmin pidä siitä. Kinkun sijaan illallisella on lammasta. Punainen glögi on korvattu calvadoksella terästetyllä omenamehulla.

Jokainen tuo joulupöytään omat lempiruokansa. Ranskasta saamme viiniä ja juustoja, minä olen luvannut tehdä itse saaristolaisleipää, ja isäpuoleni graavaa lohen.

Vältämme ähkyn jakamalla ruoat eri aterioille. Lounaalla on perinteisesti syöty vain kaloja ja mätiä, illallisella lihaa ja juureksia. Riisipuurokin vaihtui jokunen vuosi sitten takassa haudutettavaan tattariin, koska se on niin helppo valmistaa. Oikeastaan se valmistaa yön aikana itse itsensä, minkä ansiosta puuromestari saa nukkua aamulla pari tuntia pidempään.

Perinteet ovat parhaimmillaan ihania, mutta ei kannata noudattaa tiettyä kaavaa vain siksi, että niin on aina tehty. Lanttulaatikosta ei tarvitse pitää väkisin kiinni, sillä uusiakin perinteitä voi luoda vapaasti.

Ystäväni perheessä jouluillallisella syödään esimerkiksi vuodesta toiseen erilaisia täytekakkuja, koska kaikki rakastavat niitä. Kukaan ei estä valmistamasta vaikkapa sushia, jos se on juhlijoiden lempiruokaa.

Itse leivoin viime vuonna joulupäivänä ranskalaisia macaron-leivoksia. Ne vaativat koko perheen osallistumista. Yksi otti aikaa sekuntikellosta, toinen valmisteli uutta satsia uuniin ja kolmas vatkasi suklaatäytteen. Leivosten piti tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään ja prosessin tarpeellisuutta testattiin maistelemalla tuotoksia muutaman tunnin välein.

Tapanina kaikki totesivat, että leivokset olivat tosiaan vasta parhaimmillaan ja ne nautittiin kuohuviinin kanssa.

Ja niin macaroneista tuli uusi jouluperinteemme. Ei ehkä se tyypillisin, mutta sitäkin rakkaampi, koska se toi koko perheen yhteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit