Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käytä täysmaitoa ja lisää suola vasta lopuksi – 10 vinkkiä parempaan riisipuuroon

Tiedätkö, miksi suola kannattaa lisätä riisipuuroon vasta lopuksi? Tai miten selviät vähemmällä hämmentämisellä?

Ruoka
 

Riisipuuro kuuluu monen jouluun, mutta miksi sen valmistuminen kestää niin kauan? Siksi, että riisinjyvän kuori on kivikova, ja neste tunkeutuu sen läpi mikroskooppisen pienten halkeamien kautta hyvin hitaasti.

Ruokatoimituksen viime vuonna tekemä riisipuurojuttu sisältää tämän ja monta muuta tiedonjyvää.

1. Alistu luonnonvoimille

Viljat ovat rakentuneet niin, että ympäristö ei pääse niihin helposti käsiksi. Siksi riisin energiapitoinen tärkkelys on suojassa kivikovan pinnan alla. Vesi tunkeutuu riisinjyvään mikroskooppisten pienten halkeamien kautta. Tämä kestää pitkään, eikä kypsymiseen ole oikotietä. Puuron keittäjän on antauduttava luonnon armoille ja keiteltävä puuroa kärsivällisesti.

2. Käytä täysmaitoa

Puuron palamisen pohjaan välttää parhaiten, kun käyttää rasvaista maitoa. Puuroon sopii myös vähälaktoosinen maito tai laktoositon maitojuoma. Vähälaktoosisesta maidosta syntyy vaaleanpunaista ja aavistuksen makeaa puuroa.

3. Maidon voi myös unohtaa

Jos joulupöydässä on vegaaneja, maidon voi korvata soija-, kookos- kaura- tai riisimaidolla tai näiden sekoituksella. Tuhtiutta puuroon saa esimerkiksi kaura- tai kookoskermalla. Jos käytät soijamaitoa, valitse mahdollisimman rasvainen tuote.

4. Käytä paksupohjaista kattilaa

Paras tulos syntyy, kun puuron keittää miedolla lämmöllä paksupohjaisessa kattilassa. Pohjaan palamisen vaara on silti olemassa. Kokeile keittää puuro ensin kiehuvaksi, laittaa sen jälkeen levy ihan pienelle, kansi päälle ja sekoitella silloin tällöin pohjia myöten. Puurosta tulee parasta, kun se hautuu hiljalleen miedolla lämmöllä.

5. Kokeile kermakikkaa

Jos haluat selvitä vähemmällä hämmentämisellä, voit keittää riisit kypsäksi vedessä ja lisätä puuroon lopuksi kermaa. Tähän käy myös kaura- tai kookoskerma.

6. Hämmennä ahkerasti

Maidon proteiinit hiiltyvät helposti, jolloin puuro palaa pohjaan. Vaikka kypsyttäisit riisejä vedessä ja lisäisit kerman vasta lopussa, puuroa pitää välillä hämmentää, sillä myös riisi voi kärähtää. Se kestää kuitenkin korkeampia lämpötiloja kuin maidon proteiinit.

7. Vaihda riisi ohraan

Jos riisin ravintoarvot huolestuttavat myös jouluna, voi riisin vahtaa ravintorikkaampaan ohraan. Riisiä on tuotu Suomeen jo 1600-luvulta lähtien, mutta riisipuurosta tuli ohrapuuroa suositumpaa vasta 1900-luvun alkupuolella.

8. Lisää suola vasta lopussa

Jos suolan laittaa puuroon alussa, maidon proteiinit kypsyvät nopeammin. Näin puurosta tulee valkoisempaa. Vaarana kuitenkin on, että maito sakkautuu. Siksi suola on syytä lisätä lopuksi.

9. Muista manteli

Mantelin piilottaminen puuroon yleistyi Suomessa 1800-luvun lopulla. Naimattomalle manteli tiesi naimisiin pääsyä, naimattomalle ristiäisiä. Sittemmin mantelia on pidetty yleisemmin onnen enteenä. Joissakin perheissä mantelin löytäjä saa tiskata.

10. Tähteistä uutta

Puuronjämiä ei kannata heittää roskiin. Ne voi käyttää vaikkapa karjalanpiirakoihin tai erilaisiin jälkiruokiin.

Juttuun on haastateltu Arja Hopsu-Neuvosta Marttaliitosta, elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopiaa Turun yliopistosta, kansatieteen dosentti Maarit Knuuttilaa Helsingin yliopistosta sekä Hotelli- ja ravintolamuseon tutkija Anni Pelkosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit