Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvalloissa juutalaiset kokoontuvat jouluna syömään kiinalaista ruokaa – perinne selättää ulkopuolisuuden tunteen

Tuhansilla juutalaisperheillä on Yhdysvalloissa tapana kokoontua jouluna kiinalaiseen ravintolaan illalliselle. Kun koko kaupunki on kiinni, kiinalaisravintolat takovat vuoden parhaan tilin.

Ruoka
 
Dermot Tatlow
Nechama Malkiel ja Toby Reiter tilaavat kotiin ruokaa kiinalaisesta kasvisravintolasta. 5-vuotias Yonah on askarrellut joulukortin, jossa toivotetaan hyvää ”melkein joulua”. Pöydän päässä pikkuveli Rafael, 2.
Nechama Malkiel ja Toby Reiter tilaavat kotiin ruokaa kiinalaisesta kasvisravintolasta. 5-vuotias Yonah on askarrellut joulukortin, jossa toivotetaan hyvää ”melkein joulua”. Pöydän päässä pikkuveli Rafael, 2. Kuva: Dermot Tatlow

Washington. Kun washingtonilainen Toby Reiter ajattelee jouluateriaa, hänen mieleensä ei tule kalkkuna tai kinkku, vaan Ma Po Tofu tai Moo Shi kasvikset.

”Kokoonnuimme jouluna perheen kanssa aina samaan kiinalaiseen ravintolaan. Illan mittaan oli hauska seurata, kuinka kaupungin kaikki juutalaiset astelivat ravintolan ovesta sisään”, pikkukaupungissa Virginiassa kasvanut Reiter, 38, kertoo.

”Kiinalaisesta ruuasta tuli tärkeä tapa, koska kaikki muut olivat tekemässä jotain, mihin me emme osallistuneet.”

Yhdysvalloissa on yli 300 miljoonaa ihmistä, joista ainakin parikymmentä miljoonaa tunnustaa muuta kuin kristinuskoa. He eivät vietä joulua.

Kaupat, työpaikat ja suurin osa ravintoloista on kuitenkin joulupäivänä kiinni. Myös kunnalliset koulut noudattavat kristillistä kalenteria, vaikka joululomaa kutsutaankin neutraalisti talvilomaksi.

Poikkeuksen tekevät kiinalaiset ravintolat. Niille jouluaatto on usein vuoden paras päivä. Tuhansilla juutalaisperheillä on tapana kokoontua kiinalaiseen ravintolaan illalliselle, jota ennen tai jälkeen mennään elokuviin koko perheen kanssa.

Reiterilläkin on tällaisia joulumuistoja.

”Kun olimme teini-ikäisiä, menin veljeni kanssa jouluna katsomaan uutta Bondia. Matkalla kotiin hän päätti ajaa jäisellä tiellä kuin Bond. Romutimme auton.”

Juutalaisten ja kiinalaisten yhteinen joulunviettoperinne alkoi The Atlantic -lehden mukaan New Yorkissa 1800–1900-lukujen vaihteessa. Molemmat siirtolaisryhmät asuivat Etelä-Manhattanilla, ja jouluna ulkopuolisuuden tunne yhdisti heitä.

Kun koko kaupunki sulkeutui jouluksi, kiinalaiset ravintolat pysyivät auki. Osa amerikankiinalaisista on kristittyjä, osa ei; monet siirtolaiset olivat kuitenkin valmiita tekemään töitä silloin kun asiakkaita riitti.

Juutalaisille kiinalainen ruoka taas on helpompi vaihtoehto kuin esimerkiksi intialainen tai meksikolainen. Kiinalaiset eivät käytä maitotuotteita, joita juutalaiset taas eivät sekoita lihan kanssa. Kiinalainen ruoka tuntui siis monista hyväksyttävältä kompromissilta, vaikka sitä ei olisikaan valmistettu juutalaisten kosher-sääntöjen mukaisesti.

Nykyisin nettisivujen suunnittelijana työskentelevä Toby Reiter ja hänen puolisonsa, opettaja Nechama Malkiel, 33, tilaavat kotiin ruokaa kiinalaisesta kasvisravintolasta: tofusta tehtyä seesamikanaa, kevätkääryleitä, ananasriisiä ja samaa Moo Shitä, jota Reiter söi nuorena. Myös heidän synagogansa järjestää jouluna juhlat, jossa syödään kiinalaista ja pelataan lautapelejä.

Juhlien nimi on ”Meidän muiden festivaali”.

5-vuotiaan Yonah Reiterin luokalla suurin osa oppilaista viettää joulua. Kun vanhemmat kertoivat tyttärelleen, että se ei kuulu heidän tapoihinsa, tämä piirsi koulussa kortin, jossa luki ”hyvää melkein joulua”.

Onneksi juutalaisten Hanukka-juhla osuu joulun alle. Yonah ja 2-vuotias pikkuveli Rafael saavat Hanukkan aikaan lahjoja, kuten luokkakaverit jouluna.

”En halua, että lapseni tulee kateelliseksi, vaan että hän on ylpeä omasta kulttuuristaan”, Malkiel sanoo.

Niin, liittyykö jouluun edelleen ulkopuolisuuden tunne?

Reiter miettii hetken. Kun hän oli lapsi ja melkein kaikki kaverit viettivät joulua, perinne syödä kiinalaisessa täytti aukon. ”Silloin joulu tuntui todella pitkältä.”

Muutamia vuosia sitten Reiter ja Malkiel asuivat kaksi vuotta Israelissa. Äkkiä ympärillä ei ollutkaan kuukauden kestävää jouluhässäkkää: mainoksia, musiikkia ja jatkuvia joulujuhlia. Reiter havahtui vasta jälkikäteen, että joulu oli ohi.

”Se, että joulu oli täysin merkityksetön, tuntui sekin vähän oudolta.”

Nyt perhe asuu Washingtonissa, joka on kansainvälinen ja monikulttuurinen kaupunki. Täällä kaikki kristitytkään eivät ole jouluihmisiä. Viime jouluna yläkerran naapurit tarjoutuivat vahtimaan pariskunnan lapsia, jotta nämä pääsivät kaksin synagogan juhliin.

”Täällä on niin paljon muuta ja muita, ettei ole enää tarvetta täyttää aukkoa.”

Tänä jouluna Reiter ja Malkiel eivät mene kiinalaiseen ravintolaan, vaan he matkustavat juutalaisen ystävänsä häihin New Yorkiin. Kutsu tuli vasta marraskuussa.

”Tavallaan jouluaatto on täydellinen päivä juutalaisille häille. Kaikilla on vapaata, mutta kellään ei ole tekemistä”, Malkiel sanoo.

Mitä häissä sitten tarjotaan?

”Luultavasti kiinalaista ruokaa”, Malkiel nauraa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit