Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Julmust on ruotsalaisen joulujuoma

Ruotsalaiset juovat joka vuosi 65 miljoonaa litraa herkkujuomaansa. Oikean reseptin tuntee vain kolme ihmistä koko maassa.

Ruoka
 
Hienommissa julmust-pulloissa on samppanjakorkki.
Hienommissa julmust-pulloissa on samppanjakorkki.

Se on makeaa, maltaista, tummanruskeaa ja hiilihapollista – kuin sekoitus kotikaljasta ja kolajuomasta.

Jokainen ruotsalainen juo sitä runsaat viisi litraa joulun alla.

Kyse on julmustista, tuosta ruotsalaisten joulupöytien erikoisuudesta, joka ehkä selvimmin erottaa suomalaisen joulukeittiön naapurimaasta. Siinä missä suomalainen näet särpii kotikaljaa, on länsinaapurissa useimmiten tarjolla äärimakeaa mallasjuomaa.

Kyse ei silti ole vain juomasta.

”Julmustin myötä tavallaan tulee joulu. Tunne sitä, että nyt on rauha”, sanoo ruotsalaistuttuni.

”Siihen liittyy niin paljon perinteitä ja muistoja”, hän sanoo.

”Sitä on oltava, ei joulu muuten tule. Se sopii aivan kaiken kanssa. Sillin, kalojen, kinkun, jälkiruokien”, sanoo toinen.

Kuten kaikilla kansallisaarteilla, on julmustillakin merkittävä historia. Se ulottuu yli sadan vuoden taakse ja alkaa Saksasta, missä ruotsalainen Harry Roberts opiskeli kemiaa 1900-luvun alussa. Hän oli vakaasti raitis ja kaipasi joulupöytäänsä kotikaljan korviketta. Vuonna 1910 hän osti reseptin ja aloitti julmustin tuotannon Ruotsissa.

Örebrossa sijaitseva perheyritys Roberts valmistaa noin 95 prosenttia juoman pohjana olevasta tiivisteestä. Ainesosina on muun muassa mallasta.

Olennainen osa asiaa on mystiikka. Tarkan julmust-reseptin tuntevat yhä nykyisinkin vain omistaja ja kaksi hänen tehtaalla työskentelevää sukulaistansa. Vain he saavat sekoittaa salaiset osat juoman pohjasta, kertoo yrityksen myyntivastaava Anders Möller.

Itse resepti ei muutu, mutta julmustillakin on silti trendinsä. Ruotsalaisten terveysvillitys ei vielä ole iskenyt sokerijuoman kulutukseen, mutta yritykset ovat alkaneet valmistaa sokerittomia versioita. Lisäksi juomaa saa muun muassa rommi- ja bourbon-mausteisena. Tänä vuonna trendi on selvästi, että hienoimmat julmustit myydään lasipulloissa samppanjakorkilla. Asiaan kuuluu, että lehdet ja blogit tekevät joulun alla laajoja julmust-vertailuja. Merkkejä on kymmeniä erilaisia.

Unohtaa sovi liioin påskmustia, joka on käytännössä sama tuote, mutta jota juodaan pääsiäisen hujakoilla. Yhteensä molempia kuluu noin 65 miljoonaa litraa vuodessa, ja joulunaikaan näistä osuu 80 prosenttia.

Lopuksi kertoa sopii vielä sekin, että julmust on tunnetusti ollut Coca-colalle ongelma. Sen myynti kuulemma tapaa aina joulun alla huveta Ruotsissa. Yhtiö ei onnistunut takavuosina ostamaan tuotemerkkiä. Muutamia vuosia sitten se kokeili myös valmistaa omaa julmustiaan Bjäre julmustin nimellä Robertsin tiivisteestä. Suosio oli laimea.

Viime vuosina julmust-villitystä on yritetty tuoda myös Suomeen. Ruotsista tuodaan joitakin tuotemerkkejä. Lisäksi Finn Spring on nyt parin vuoden ajan valmistanut Robertsin tiivisteestä noin 100 000 pullollista syyskaudella.

Toimiiko Suomessa?

”Ei se mikään hittituote ole”, kiteyttää Finn Springin toimitusjohtaja Hannu Ali-Haapala.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit