Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi samppanja on niin kallista? Viisi tyhmää kysymystä kuohujuomasta

Samppanja on halpaa luksusta, sanoo viiniasiantuntija Essi Avellan.

Ruoka
 
Liisa Takala
Viiniasiantuntija Essi Avellan pitää pirteistä ja eloisista samppanjoista ja karttaa raskaita, viinimäisiä juomia.
Viiniasiantuntija Essi Avellan pitää pirteistä ja eloisista samppanjoista ja karttaa raskaita, viinimäisiä juomia. Kuva: Liisa Takala

Uuttavuotta tekisi mieli juhlistaa kuplivalla, mutta kannattaako valita samppanjaa vai jotain muuta kuohuviiniä?

Miten vain, mutta samppanjaan kannattaa ehdottomasti tutustua, sanoo samppanja-asiantuntija Essi Avellan.

”Ihmiset sanovat usein, etteivät uskalla tai viitsi sijoittaa samppanjaan, kun eivät kuitenkaan ymmärrä siitä mitään tai huomaa eroa muihin kuohuviineihin. Kannattaakin edes joskus maistaa eri kuohuviinejä rinnakkain. Silloin erot on helpompi tehdä konkreettisiksi.”

Avellan juo itse mieluiten juuri samppanjaa, mutta sanoo suosivansa myös esimerkiksi englantilaisia ja uusiseelantilaisia kuohuviinejä.

Kysyimme asiantuntijalta muutaman tyhmän kysymyksen samppanjasta.

1. Miten samppanja eroaa tyyliltään muista kuohuviineistä?

Samppanjaksi voidaan kutsua vain sellaisia kuohuviinejä, jotka on tuotettu Pohjois-Ranskassa Champagnen maakunnassa.

Vaikeimmin kopioitava on samppanjan rakenne, joka on kapea, linjakas ja erittäin hapokas.

Muualla maailmassa voidaan toki tehdä viinejä samoista rypälelajikkeista samoilla menetelmillä, mutta erilaisen ilmaston ja maaperän vuoksi viineistä ei tule samanlaisia. Esimerkiksi englantilaiset kuohuviinit ovat rakenteeltaan melko samantyyppisiä, mutta usein niissä on vielä korostuneempi hapokkuus. Maailmassa on varmasti monia potentiaalisia kasvupaikkoja samppanjan tyylisille kuohuviineille – nykyisin muun muassa Tanskassa ja Kanadassa on viriämässä mielenkiintoista kuohuviinintuotantoa.

Champagnen sopivan viileä ilmasto saa aikaan sen, että samppanjat eivät ole maultaan helposti lähestyttävän hedelmäisiä vaan hienostuneita, vähän varautuneita.

Pitkä kellarikypsytys tuo samppanjaan paahteisia ja leipämäisiä aromeita. Nuorissa samppanjoissa näitä aromeita ei ole kovin paljon, mutta kypsässä niitä tulee olla. Hyvän samppanjan maku on intensiivinen ja moniulotteinen.

2. Miksi samppanja on niin kallista?

Samppanjan kysynnän kasvettua maan hinta Champagnessa on kallistunut. Maan määrä on alueella hyvin rajallinen. Näin ollen rypäleet maksavat paljon. Niiden kilohinta on keskimäärin melkein kuusi euroa, joten jos samppanja tehdään ostorypäleistä, jo pelkät raaka-aineet maksavat yhdeksän euroa.

Myös pitkä kypsytysaika maksaa. Samppanjoita on kypsytettävä vähintään 15 kuukautta, ja vuosikertasamppanjoiden minimikypsytysaika on kolme vuotta, usein kuitenkin 5–10 vuotta.

Kaikesta huolimatta samppanja on yksi maailman edullisimmista luksuksista. Minkä muun luksustuotteen voi ostaa muutamalla kympillä?

3. Kuinka paljon pullollisesta kannattaa maksaa?

Hinta antaa osviittaa juoman laadusta, mutta halvempi ei välttämättä ole huonompaa. Edullisissakin hintaluokissa voi tehdä hyviä löytöjä.

Isojen talojen tasalaatuiset, vuosikerrattomat vakiosamppanjat maksavat 45 eurosta ylöspäin, ja tässä hintaluokassa tekee jo varsin takuuvarmoja ostoksia. Laadukkaita samppanjataloja on useita, esimerkiksi Louis Roederer, Charles Heidzieck ja Taittinger.

Kaikkein kalleimmat luksussamppanjat on tehty parhaista rypäleistä, ja niiden kypsyminen vaatii paljon aikaa. Tällaiset juomat eivät välttämättä ole parhaimmillaan ostohetkellä, vaan niitä kannattaa kypsyttää kellarissa.

4. Mitä pullon sisällöstä voi päätellä etiketin perusteella?

Etiketistä näkee tietysti paitsi tuottajan myös esimerkiksi viinin makeusasteen.

Kuivin samppanjatyyppi on brut nature, johon ei ole lisätty lainkaan sokeria, ja seuraavaksi kuivin on extra brut. Valtaosa samppanjoista kuuluu brut-luokitukseen, jossa on maksimissaan 12 grammaa lisättyä sokeria litrassa. Extra dry sisältää enemmän sokeria, ja sec taas enemmän. Demi-sec on jo selvästi makea viini, ja doux on kaikista makein.

Mitä vähemmän samppanjassa on sokeria, sitä enemmän hapokkuus korostuu. Jos ei pidä kovin hapokkaista viineistä, kannattaa valita makeampi samppanja.

Jos samppanjamerkki on tuntematon, etiketeistä saa lisätietoa tuottajasta. Tuottajan statuksesta kerrotaan kahden kirjaimen yhdistelmällä, esimerkiksi NM, RM, MA tai CM tai ND.

NM:llä tarkoitetaan samppanjataloa, joka omien mahdollisten viljelystensä lisäksi voi ostaa rypäleitä tai viiniä ulkopuolelta. RM taas viittaa viljelijään, joka tekee samppanjaa lähes kokonaan omista rypäleistä. MA on ostajan, esimerkiksi kaupan oma merkki ja CM viljelijöiden muodostama osuuskunta. ND taas tarkoittaa, että yritys myy muiden valmistamaa samppanjaa.

Merkintöjen perusteella ei voi tehdä yleistyksiä viinin laadusta, mutta ne antavat lisätietoa viinin taustoista. Esimerkiksi kaikki osuuskunnat eivät ole yhtä tasokkaita.

5. Millaisten ruokien kanssa samppanja sopii yhteen?

Samppanja on valtavan monipuolinen ruokajuoma, koska se on itsessään varsin hentoarominen ja raikkaan hapokas. Kaikki äyriäis- ja kalaruuat ovat helposti yhdistettävissä samppanjaan. Kypsemmät vuosikerrat ja voimakkaammat rosé-samppanjat toimivat hyvin juustojen ja jopa punaisen lihan kanssa.

Makeat jälkiruuat ovat samppanjan ainut kompastuskivi. Useimmille makeille jälkiruuille makeimmatkaan samppanjat eivät ole tarpeeksi makeita.

Ruokatorstain samppanja-testi ilmestyy Helsingin Sanomien Torstai-liitteessä ja verkkosivulla uudenvuodenaattona 31.12. Testissä asiantuntijat arvioivat edullisemman hintaluokan samppanjoita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit