Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etniset ruuat jatkavat nousuaan, lehtikaali ja kvinoa alamäessä – ruokatrendiennusteet julki

Amerikkalaisennusteiden mukaan pasta korvataan ensi vuonna entistä useammin vihanneksilla.

Ruoka
 
Elvi Rista
Trendiennusteiden mukaan ”spagettia” tehdään yhä useammin kasviksista erilaisilla leikkureilla.
Trendiennusteiden mukaan ”spagettia” tehdään yhä useammin kasviksista erilaisilla leikkureilla. Kuva: Elvi Rista

Mediat, ruoka-alan yritykset ja konsulttifirmat julkaisevat taas kilpaa arvioita siitä, mitkä ovat ensi vuoden kuumimmat ruokatrendit.

Yhdysvaltalaisten trendilistausten perusteella vuonna 2016 nousussa ovat muun muassa kasvikset, valmiin ruuan kuljettaminen asiakkaalle, kulhoista tarjottavat annokset sekä Afrikan, Aasian ja Lähi-idän maut.

Amerikkalaisten trendiennusteiden seuraaminen Suomessa on mielekästä siinä mielessä, että monet sikäläiset ruoka-alan ilmiöt rantautuvat myös Suomeen.

Yhdysvaltalaisarvioiden mukaan trendiruokina tunnetut lehtikaali ja kvinoa ottavat ensi vuonna takapakkia. Myös viljasta valmistetun pastan suosion ennustetaan laskevan edelleen, ja spagettia ja lasagnea tehdään entistä enemmän pastan muotoon pilkotuista vihanneksista, esimerkiksi porkkanasta ja kesäkurpitsasta. Helsingin Sanomissa on julkaistu esimerkiksi kesäkurpitsasta valmistetun pastan ohje.

Lihan merkitys lautasella ylipäätään vähenee, ja vihannes on yhä useammin aterian pääraaka-aine, useissa ennusteissa todetaan.

Amerikkalaisen Whole Foods -markettiketjun asiantuntijat ennustavat, että ensi vuonna nousevat esimerkiksi kasvipohjaiset valmisteet, tölkkiviinit, terveyttä edistävät bakteerivalmisteet, perinnelajikkeet sekä erilaiset terveelliset, kuivatut naposteltavat – vaikkapa kuivattu parsa- ja ruusukaali sekä kuivattu lohi ja kana.

Ravintolaruuissa korostuvat ruuantuotannon kestävyys, puhtaus ja paikallisuus. Myös etnisten makujen merkitys kasvaa.

Yhdysvaltain kansallinen ravintolayhdistys tiedusteli syyskuussa noin 1 600 kokilta ja keittiömestarilta, mitkä ovat alan kuumimmat ruuan, juoman ja ruokakulttuurien teemat ravintoloiden ruokalistoilla vuonna 2016. Tulokset löytyvät kokonaisuudessaan täältä.

Kymmenen kärjessä oli monta viime vuoden vastaavalta listalta tuttua ilmiötä: lihan ja merenelävien hankkiminen läheltä, ruuan paikallisuus, mahdollisimman vähäinen ruuan prosessointi, ympäristöystävällisyys, terveelliset lasten ateriat, lihan leikkaaminen uusin tavoin ja kestävästi pyydetyt merenelävät.

Kymmenen kärkeen nousivat myös keittiömestarien vetämät, rennot pikaruokakonseptit sekä käsin tai paikan päällä tehdyt jäätelöt. Viime vuoteen verrattuna nousussa ovat muun muassa Afrikan ja Lähi-idän maut, aito etnisyys, paikan päällä tehdyt virvoitusjuomat, makkarat ja oluet. Myös etikkasäilykkeiden uskotaan entisestään yleistyvän.

”Eilispäivän uutisiksi” vastaajat nimesivät muun muassa hyönteiset, vaahdot, verimakkarat ja pekonilla maustettu suklaan. Kyselyn mukaan suosiossa alaspäin suosiossa ovat menossa myös alikäytetyt kalat, tuoreet pavut ja herneet, kvinoa, kookosvesi ja täysjyväleipä.

Kymmenen vuoden päästä kuumimmat ruoka-alan ilmiöt ovat keittiöammattilaisten mielestä jotakuinkin samat kuin viime vuonna: ruuan ympäristöystävällisyys on kärjessä, ja perässä tulevat lähiruoka, ravitsemus sekä etniset keittiöt ja maut.

Ensi vuoden viisi merkittävintä alkoholitrendiä olivat vastaajien mukaan lähes samat kuin viime vuoden kyselyssä: pienessä mittakaavassa eli ”käsityönä” tehdyt väkevät juomat, paikallisesti tuotetut oluet, viinit ja viinat, paikan päällä tynnyrissä kypsytetyt juomat, kulinaariset cocktailit (esimerkiksi suolaiset, tuoreita raaka-aineita sisältävät juomat) sekä paikalliset nimikkococktailit.

Laura Kaapro
Kvinoa-lehtikaalipaistos on trendiennusteiden mukaan eilispäivän ruokaa.
Kvinoa-lehtikaalipaistos on trendiennusteiden mukaan eilispäivän ruokaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit