Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Testissä 10 edullista samppanjaa – kahdelle viisi tähteä

Raati arvioi Alkon halvimmat samppanjat. Laatujuomia löytyi niistäkin.

Ruoka
 
Helsingin Sanomat

Samppanja on usein hyvin kallis juoma, luksustuote. Hyvä tai erinomainen samppanja vaatii maljan nostajalta paksun lompakon lisäksi kahta muutakin asiaa: herkkää makuaistia ja kykyä nauttia runsaasta hapokkuudesta.

Herkkää makuaistia tarvitaan, jotta kykenee nauttimaan usein hentojen mutta intensiivisten makujen ja kuplien suloisuudesta. Samppanja on myös hyvin hapokas ja ryhdikäs viini. Maistajan on siis syytä sietää runsaita happoja.

Kalleimmissa samppanjoissa maut muodostuvat pitkän sakkakypsytyksen tuomista leivonnaisaromeista, hennosta hedelmäisyydestä ja tyylikkäästä mineraalisuudesta. Laadukkaan samppanjan maku on intensiivinen ja pitkä ja sen kuplaisuus eli mousse on hienovarainen.

HS-testissä arvioitiin tällä kertaa Alkon kymmenen edullisinta eli alle 35 euron samppanjaa. Tässä hintaluokassa samppanjaa ei kypsytetä kovin pitkään, joten leivonnaisaromit ovat usein vähäisiä. Hedelmien aromit ovat runsaampia ja mousse karkeahko. Hapokkuus voi olla terävää ja viinien pituudet vain kohtalaisia. Näilläkin tekijöillä voi kuitenkin saada aikaan tasapainoisen viinin, kuten testin parhaat samppanjat osoittavat.

Testin voittajaksi nousi André Clouet Grande Réserve Blanc de Noirs Brut, jossa olivat tasapanoisesti esillä hyvän samppanjan ominaisuudet: kypsytyksen mukanaan tuomaa leivonnaisen aromia ja miellyttävä kuplaisuuden tuntuma. Viinissä oli myös hyvä hapokkuus sekä pitkä, herkullinen maku.

Lähes yhtä tyylikäs oli Blondel Premier Cru Carte d’Or Brut. Kolmanneksi testissä tuli Alexandre Bonnet Perle Rosée Brut.

 

Raadissa olivat mukana alkuvuodesta sommelierien SM-tittelin voittanut tamperelainen Heidi Mäkinen, HS:n viiniasiantuntija, Haaga-Helian lehtori Jouko Mykkänen sekä HS:n Ruoka-sivujen tuottaja Katja Bäcksbacka. Viinit pisteytettiin suhteessa toisiinsa. Juomat maistettiin sokkona eli maistajat eivät tienneet, minkä tuottajan juomaa he kulloinkin arvioivat.

Samppanja-arviot:

1) André Clouet Grande Réserve Blanc de Noirs Brut

Hinta: 29,90 euroa

Rypäleet: Pinot Noir

Tuottaja: André Clouet

5/5 tähteä

Hyvin elegantti tuoksu, jossa kypsiä kivellisiä hedelmiä, reilusti briossia ja mineraalisuutta. Maku on tasapainoinen, hyvä happoisuus ja hedelmäisyys. Viehättävä kuplarakenne. Melko täyteläinen ja hyvin tasapainoinen. Erityisen pitkä ja herkullinen jälkimaku.

2) Blondel Premier Cru Carte d’Or Brut

Hinta: 32,50 euroa

Rypäleet: Pinot Noir, Chardonnay

Tuottaja: Blondel

5/5 tähteä

Tämän vaalean samppanjan tuoksu lupaa paljon. Aistittavissa on miellyttävä paahtoleivän ja marmeladin sävy, hiukan mineraalisuuttakin sekä kypsää omenaa ja sitrusta. Täyteläistä ja melko pitkää makua täydentää onnistunut, kermainen kuplaisuus. Tasapainoinen ja tyylikäs samppanja.

3) Alexandre Bonnet Perle Rosée Brut

Hinta: 33,90 euroa

Rypäleet: Pinot Noir

Tuottaja: Alexandre Bonnet

4/5 tähteä

Vaalean persikansävyinen roseesamppanja. Tuoksussa kypsää marjaleivonnaista ja mausteisuutta. Hyvin hapokas, mutta sopivan kevyt, myös kuplaisuus on kevyttä. Mukavan lempeä ja konstailematon. Keskipitkä maku on tasapainoisen elegantti.

4) De Saint Gall Rosé Brut

Hinta: 34,90 euroa

Rypäleet: Chardonnay, Pinot Noir

Tuottaja: Union Champagne

3/5 tähteä

Vaalean persikan värinen roseesamppanja tuoksuu runsaan paahteiselta ja vain niukasti marjaiselta. Kuplaisuus eli mousse on runsas. Viini on keskitäyteläinen ja kohtalaisen hapokas. Viinin maku jää kaipaamaan hiukan herkkyyttä.

5) Bonnaire Grand Cru Blanc de Blancs Extra Brut

Hinta: 34,90 euroa

Rypäleet: Chardonnay

Tuottaja: Bonnaire

3/5 tähteä

Tuoksussa on mukana yllättävää kukkaisuutta kypsän omenan, paahteisuuden ja raikkaan sitruksen seassa. Kuplarakenne on tyylikäs. Viini on hyvin hapokas ja rutikuiva. Kevyt ja tuoreen oloinen, mutta omalla tavallaan tyylikäs juoma.

6) De Saint Gall Demi-Sec

Hinta: 34,90 euroa

Rypäleet: Chardonnay, Pinot Noir

Tuottaja: Union Champagne

3/5 tähteä

Tässä on samppanja niille, jotka eivät pidä rutikuivasta juomasta. Viini on puolimakea ja siksi maku on pehmeän pyöreä. Aromeina hiukan paahteisuutta, kypsää keltaista omenaa ja sitrusta. Melko lyhyt maku.

7) Louis Massing Réserve Brut

Hinta: 27,50 euroa

Rypäleet: Pinot Meunier, Chardonnay

Tuottaja: Deregard-Massing

3/5 tähteä

Tässä samppanjassa on hyvin runsas tuoksu, jossa paljon aromikasta hedelmää, jopa hiukan yrttisyyttä omenan ja aprikoosin seassa. Viini on kuiva ja hapokas. Mousse on pehmeä, mutta hiukan lyhyt. Hedelmävoittoinen keskipitkä maku.

8) Jeanmaire Cuvée Brut

Hinta: 26,90 euroa

Rypäleet: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier

Tuottaja: Jeanmaire

2/5 tähteä

Rutikuiva ja niukka maku, jossa sitrusta, karviaista ja mineraalisuutta. Hyvin hapokas, ei juuri kypsytyksen makua. Lyhyehkö maku ja terävät kuplat.

9) Bonnaire Tradition Brut

Hinta: 29,90 euroa

Rypäleet: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier

Tuottaja: Bonnaire

2/5 tähteä

Väriltään ja maultaan jo hieman kehittynyt juoma. Tuoksussa on reilusti kypsiä hedelmiä ja hiukan leivonnaista. Hiukan ohuen makuinen, kevyt rakenne ja pehmeät kuplat. Niukkaeleinen ja vaatimaton maku.

10) Saint-Maurice Brut

Hinta: 23,90 euroa

Rypäleet: Pinot Meunier, Pinot Noir, Chardonnay

Tuottaja: Le Centre Vinicole - CNF

2/5 tähteä

Hyvin tuoreen hedelmäinen tuoksu, jossa omenaa ja sitrusta sekä hiivaisuutta. Myös maku tuore ja terävän raa’ahko. Terävät kuplat ja melko lyhyt, mutta voimakas maku. Viinistä puuttuu hienostuneisuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit