Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pretzelit ovat kuuma leivontahitti maailmalla

Ruoka
 
Elvi Rista
Kuva: Elvi Rista

Pretzelit, nuo kierteisellä solmulla koristellut leivonnaiset, ovat kuuma leivontahitti maailmalla. Pyörää, tai tässä tapauksessa solmua, ei kuitenkaan ole keksitty uudelleen, sillä pretzelit ovat ikivanha tuttavuus Euroopassa. Niiden resepti mukailee klassista sämpylätaikinaa sillä erotuksella, että solmut pääsevät pulahtamaan ruokasoodakylpyyn ennen paistamista. Pikakeittäminen antaa pretzeleille omintakeisen pinnan, joka vielä viimeistellään suolahippusilla.

Pretzelit olivat perinteisesti tiiviitä ja hieman kuivahkoja, jolloin ne säilyivät hyvin. Nyt ne leivotaan pehmeämmiksi, samana päivänä nautittaviksi leiviksi.

Niiden suosion suuruudesta kertoo, että sämpylöistä varioidaan mitä kekseliäimpiä muotoja: tikkuja, minikokoisia palluroita ja nyhtöleipää eli pull-apart-breadia.

Ja ne perinteiset, kaupan valmiit pienet suolapretzelit, ovat löytäneet tiensä myös makeisiin leivonnaisiin. Esimerkiksi perusbrownie terästyy suolaisesta koristeesta ja jäätelö saa rouskuvan suutuntuman.

Tämä pehmeiden pretzel-sämpylöiden ohje on mukaelma amerikkalaisen kotitalousguru Martha Stewartin ohjeesta. Alkuperäisessä ohjeessa jauhojen määrässä on melko suuri vaihteluväli. Reseptinikkari kehottaakin alustamaan jauhot rauhallisesti, vähän kerrallaan sekoittaen, ja lisäämään niitä tarpeen mukaan. Jauhojen tuoreus ja ilman kosteus vaikuttavat jauhojen määrään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit