Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talven trendikkäin annos: pavuilla täytetty bataatti

Muhevat papuruuat sopivat erityisen hyvin alkuvuoden ryhtiliikkeisiin.

Ruoka
 
Elvi Rista
Kuva: Elvi Rista

Useimmat meistä pitävät pavuista, mutta silti niiden syömisestä joutuu ajoittain muistuttamaan itseään. Papuja ehkä pidetään vaivalloisena aineksina, joiden kokkaamista täytyy ennakoida jo edellisenä päivänä.

Säilötty papu on käyttövalmis ajan ja vaivan säästäjä, mutta sen tilalla voi toki käyttää kuivattua papua. Liota ja keitä kuivapavut pakkauksen ohjeen mukaan, ja lisää näihin ruokiin kypsinä. Voit liottaa ja keittää papuja reilummankin satsin, ja pakastaa ylimääräiset vaikkapa litteiksi painelluissa pusseissa.

Voit vaihdella papuja mielesi mukaan: resepteihin sopivat muutkin kuin niissä ehdotetut papulajit. Hyvänmakuisia papuja on paljon, ja erilaisia laatuja kannattaa kokeilla – näin löytyvät omat suosikit.

Alkuvuoden ryhtiliikkeisiin muhevat papuruuat sopivat erityisen hyvin. Vähäkaloriset pavut sisältävät runsaasti proteiinia ja kuitua sekä ravintoaineita, kuten esimerkiksi aineenvaihduntaa vilkastavaa folaattia. Pavut pitävät nälkää pitkään ja estävät verensokeriin heilahteluja. Ne myös putsaavat verestä ylimääräistä kolesterolia.

Papujen ainoana huonona puolena voi pitää sitä, että ne saattavat aiheuttaa ilmavaivoja. Yleensä suolisto kuitenkin tottuu papuihin, kun niitä lisää ruokavalioon vähitellen.

Helsingin Sanomien toimittaja, kokki Laura Kaapro lievittää matkakuumetta hellan ääressä.
Helsingin Sanomien toimittaja, kokki Laura Kaapro lievittää matkakuumetta hellan ääressä.

Papuruokia kokataan perinteisimmin Etelä-Amerikassa ja Pohjois-Amerikan eteläosissa, joista nämäkin ohjeet ovat kotoisin. Ainekset voi kuitenkin löytää lähempääkin. Enää kaikki pavut eivät tule merten takaa, vaan niitä kasvatetaan myös Pohjolassa.

Perinteinen kotimainen lajike on härkäpapu, josta tehdään muun muassa helppokäyttöistä rouhetta. Kaupoista saa myös Ruotsissa viljeltyjä kidney- ja mustapapuja sekä ruskeita ja valkoisia papuja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit