Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvä jäätilanne helpottaa mateenpyyntiä – perinteiset pyydykset kiellettiin

Kalaan ei saa enää tarttua tahallisesti koukuilla ulkopuolelta.

Ruoka
 
Juha Metso
Mateen paras sesonki ajoittuu kylmimpään talviaikaan, jolloin made tulee kutupaikoille mataliin vesiin.
Mateen paras sesonki ajoittuu kylmimpään talviaikaan, jolloin made tulee kutupaikoille mataliin vesiin. Kuva: Juha Metso

Etelä-Suomen jäätilanne on pakkasten vuoksi parempi kuin moneen vuoteen. Se helpottaa mateen talvipyyntiä, sillä kalastajat pääsevät jäille pyydyksineen.

Tuttuja pyydyksiä on kuitenkin tänä vuonna korvattava uusilla, sillä uuden kalastuslain myötä vapaa-ajankalastajien käyttämät perinteiset mateenpyyntivälineet, madehara ja ryöstöpilkki, kiellettiin vuoden alusta. Näillä välineillä kalaan tartutaan koukkujen avulla ulkopuolelta.

”Mateet ovat voineet jäädä pyydyksiin kiinni mahasta, päästä tai mistä tahansa. Aina mateita ei ole saatu nostettua ylös asti, jolloin niihin on voinut jäädä haavoja. Kiellolla pyritään estämään kalojen vahingoittuminen. On jännä nähdä, mitä kalastajat keksivät tilalle”, sanoo Tapio Gustafsson Kalatalouden keskusliitosta.

Lain valmisteluvaiheessa muutos jäi Gustafssonin mielestä yllättävän vähäiselle huomiolle kalastuspiireissä.

”Varmaan kuukauden sisällä asia alkaa tulla esiin, kun ihmiset huomaavat, ettei vanhaa menetelmää voi enää käyttää.”

Madetta voidaan pyytää myös laittamalla syötti koukkuun ja odottamalla, että kala nappaa pyydyksen suuhunsa. Tämä ei tuota yhtä hyvää tulosta, sillä madetta pyydetään talvisin nimenomaan kutuaikaan, ja kutevalla kalalla syöminen ei ole ensimmäisenä mielessä, Gustafsson sanoo.

Ammattikalastajat pyytävät madetta esimerkiksi rysillä ja verkoilla.

Mateen paras sesonki ajoittuu kylmimpään talveen ainakin kahdesta syystä: Mateet kerääntyvät kutupaikoille sankoin joukoin, jolloin niitä on helpompi pyytää. Kutuaikana mateista saa myös herkullista mätiä, jota voi nauttia vaikkapa blinien kanssa.

Made on turskakaloihin lukeutuva pohjakala ja elää yleensä syvissä, viileissä vesissä. Kutuaikana se nousee mataliin vesiin. Talvisen madesaaliin kannalta jäiden pysyminen on ratkaisevaa.

”Jos on pitkä talvi, made tulee hyvin kutupaikoille ja pysyy siellä. Jos jäät lähtevät pois, myös mateet poistuvat ja palaavat syvempiin vesiin. Nyt olosuhteet ovat kohdillaan, ja toivotaan, että kalaa tulee.”

Etelä-Suomessa mereltä saadut saaliit ovat olleet toistaiseksi heikkoja, kertoo Suomen Ammattikalastajaliiton toimitusjohtaja Kim Jordas.

Perämereltä ja Merenkurkusta saalista on saatu paremmin, mutta toisaalta Merenkurkussa kova pakkanen on vaikeuttanut kalastusta, Jordas kertoo. Sisävesien tilannetta hän ei tunne.

”Madetta menisi enemmän kuin sitä on tarjolla. Saalistilanne voi kuitenkin vielä muuttua.”

Helsingin Sanomissa julkaistuja madeohjeita on koottu tänne.

Timo Viljakainen
Madekeitto on yksi yleisimmistä maderuuista.
Madekeitto on yksi yleisimmistä maderuuista.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä