Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marttakin ostaa karjalanpiirakat valmiina – ”Käsitys itse tekemisestä on muuttunut”

Postimerkin valmispiirakoista nousi keskustelu tiistaina. Kysyimme Marttaliitosta, mikä on nykyisin itse tehtyä ruokaa.

Ruoka
 
Postimuseo latasi kuvan karjalanpiirakkapostimerkistä Facebookiin.
Postimuseo latasi kuvan karjalanpiirakkapostimerkistä Facebookiin.

Itse tehtyä ruokaa vai valmisaterioita? Kysymys herättää suuria tunteita ainakin niissä, joiden mielestä vain itse tehty ruoka on aitoa, puhdasta ja ravitsevaa.

Tiistaina Helsingin Sanomat kertoi, että Postin karjalanpiirakkapostimerkkiä on arvosteltu jo ennen ilmestymistä, koska kuvan piirakat ovat teollisesti valmistettuja, eivät kotona tehtyjä. Juttu aiheesta löytyy täältä.

Posti on puolustautunut sanomalla, että moni suomalainen syö juuri tehdasvalmisteisia piirakoita, ja harva tekee niitä itse.

Mutta mikä nykyisin on ruuan itse tekemistä? Ruokakaupathan ovat pullollaan paitsi valmisruokia myös erilaisia puolivalmisteita, joita sekoittamalla ja lämmittämällä saa helposti aikaan aterian.

Valtaosa suomalaisista käyttää näitä tuotteita arjessaan. Taloustutkimuksen Suomi syö 2015 -tutkimuksessa kysyttiin yli 3 000 suomalaiselta, miten he valmistavat ruokaa arkena. Valtaosa vastaajista sanoi valmistavansa ruuan kotona, mutta käyttävänsä ainakin osittain valmisruokia tai puolivalmisteita. Vain neljäsosa vastaajista sanoi, että ruoka tehdään alusta asti itse.

”Niin, kyllä itse tekeminen on varmasti muuttunut. Aikaisemmin itse tekeminen oli sitä, että mennään kellariin ja lähdetään liikkeelle juuresten kuorimisesta ja pilkkomisesta. Nykyisin ajatellaan, että jos tehdään valmiista soseesta keitto tai laatikko, niin kyllä se on itse tehtyä”, sanoo kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen Marttaliitosta.

Teenkö itse ruokaa, kun työnnän valmispitsan itse mikroon tai jäiset karjalanpiirakat uuniin?

”Ei, kyllä se on lämmittämistä.”

Entä jos lisään pitsaan vuohenjuustoa ennen lämmitystä?

”Sitten kyse on tuunauksesta. Jos ostaa vaikkapa valmiin sosekeiton ja maustaa sitä, niin silloin siinä laittaa persoonansa peliin ja jättää keittoon oman kädenjälkensä. Kyllä minä tietyllä tavalla pidän sitä ruuan valmistamisena.”

Hopsu-Neuvosen mielestä myös erilaisten komponenttien yhdistely on ruuan valmistamista. Siis esimerkiksi se, että sekoittaa salaattia ja salaattijuustoa.

Jos taas tekee uunissa lämmitettävien karjalanpiirakoiden seuraksi munavoita, kyse on valmisruuan ja ruuanvalmistuksen yhdistelmästä, hän katsoo.

”Ei tässä kannata olla tiukkapipoinen. Tärkeintä on, että syö kunnon ruokaa ja kokonaisia aterioita.”

Ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruohon mielestä ruuan valmistaminen taas vaatii ”raakojen raaka-aineiden” käsittelyä.

”Siinä vaiheessa, kun vaikkapa rikot kananmunan tai paistat ahvenen, teet ruokaa.”

Ruohon mielestä käsin tehdyn ruuan merkitys on viime aikoina korostunut, minkä voi päätellä esimerkiksi REKO-lähiruokapiirien suosiosta.

”Jengi hakee sieltä vaikkapa lihaa ja vihanneksia. Ei sieltä saa mitään valmista.”

Ruohon mukaan ihmiset eivät usein ymmärrä, kuinka työlästä ruuan tekeminen alusta asti on.

”Olet syönyt ravintolassa jonkun ruuan ja tulee tunne, että ai vitsi, haluan tehdä tämän kotona. Ja kun saat sen viisisivuisen reseptin, niin ei se ollutkaan niin helppoa, ja teet jotain muuta.”

Marttaliiton Hopsu-Neuvonen sanoo ostavansa osan syömistään ruuista valmiina. Esimerkiksi karjalanpiirakoita hän ostaa valmiina ja tekee niitä itse vain satunnaisesti. Syyksi hän sanoo mukavuudenhalun ja sen, että pastakone on vaikea ottaa esiin yläkaapista.

”On minulla kyllä kaksi pulikkaakin ja joskus ajattelen, että teen riisipuuroa niin paljon, että sitä riittää piirakoihin. Mutta sitten puuroa ei jääkään.”

Marttaliiton järjestämät karjalanpiirakkakurssit ovat olleet hyvin suosittuja. Mistä se kertoo?

”Se on sellainen elämys. Pulikka on monille vieras väline, ja varmaan karjalanpiirakoiden teossa koetaan suomalaisuutta parhaimmillaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit