Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten tofusta saa maukasta? Ota mallia Kiinasta

Tofutrendi on levinnyt Kiinasta New Yorkiin ja Lontooseen.

Ruoka
 
Maija Tammi
Pekingiläisellä torilla tofua myydään monessa eri muodossa.
Pekingiläisellä torilla tofua myydään monessa eri muodossa. Kuva: Maija Tammi

Tofu oli harvoja ruokia, joita inhosin. Mautonta ja yksitoikkoista. Sitten muutin Kiinaan. Nyt rakastan tofua.

Saman tarinan jakavat monet Kiinan-kävijät, kun he pääsevät maistamaan kunnon tofuruokia. Onneksi tofu on vihdoin löytämässä länsimaisetkin ravintolat.

Mikä kiinalaisessa – tai aasialaisessa – tofussa sitten on niin erikoista?

Tofusta tehdään synnyinmaassaan käsittämättömän erilaisia ruokia. Katsotaanpa vaikka pekingiläisen ravintolan pöytää, jolle on katettu seitsemän tofuruokaa maistelua varten: Nauhamainen tofunkuorisalaatti narskuu hampaissa. Kevätsipulilla maustettuja vitivalkoisia tofuviipaleita on syötävä lusikalla.

Kiinteämpää tofua on tulisessa porsaanjauhelihapaistoksessa ja lihakeitossa. Sitä on myös pinnalta rapeaksi paistettuna pötkönä makeassa kastikkeessa. Juustomaisen kovaa tofua on savustettu ja pantu pataan kaalin ja nuudeleiden kanssa.

Kaikkiaan ravintolan ruokalistalla olisi kymmenen tofuruokaa, eli tavallinen määrä. Jokainen maistuu ja tuntuu suussa erilaiselta. Kiinassa lienee satoja tofuruokia.

Miksi meillä lännessä tofu on niin tylsää?

”Kiinassa tofua on käytetty niin pitkään, että siitä myös osataan tehdä erilaisia ruokia”, sanoo ravintoloitsija ja kokkikoulun pitäjä Sue Zhou. Tofu keksittiin parituhatta vuotta sitten.

”Jos tofua ei osaa laittaa, siitä tulee mautonta, eikä siinä ole juuri rakennettakaan.”

Kiinalaisessa keittiössä tofu esimerkiksi usein ruskistetaan pinnalta ennen varsinaista valmistusta, samalla tavalla kuin liha ennen uuninlaittamista tai keittämistä.

Länsimaissa kokilla ei tosin ole suuria mahdollisuuksia loistaa. Myynnissä on usein vain niin sanottua kiinteää tofua. Kiinassa ruuanlaittaja voi valita torilta tai kaupan tiskiltä hyllyvän pehmeää, pehmeää, kiinteää tai erittäin kiinteää tofua.

On viipaleita, pötköjä ja nauhoja. On savustettua ja pakastamalla huokoistettua. On tofunkuorta, joka on kerätty soijamaidon pinnalta. Tofuhan tehdään juoksuttamalla soijamaitoa.

Länsimaiden huonoon tofuvalikoimaan Sue Zhoulla on markkinavetoinen selitys: ”Jos ennakkokäsitys on, että tofu ei ole maukasta, sitä ei osteta.”

Tuore tofu pitää myydä nopeasti, sillä se pilaantuu, jos sitä ei esimerkiksi savusta.

Länsimaissa tofua pidetään kasvissyöjien ruokana. Kiinassa tofua syövät kaikki, ja sitä käytetään myös liharuuissa.

Yhdysvalloissa – ja pian todennäköisesti Suomessakin – tofu on nyt nousukiidossa. New York Times kirjoitti joulukuussa kunnon tofun trendikkyydestä.

Merkkejä on monia: GQ-lehti valitsi vuoden burgeriksi tuoretofuburgerin. Tuoretta tofua valmistava Hodo Soy laajenee kovaa kyytiä. Syyskuussa San Francisco Cooking Schoolissa kokit ja ruokatoimittajat tutkivat tofun monia mahdollisuuksia.

Kiinalaiseen ruokaan erikoistunut tietokirjailija Fuchsia Dunlop on myös huomannut, että Lontoon ja New Yorkin kauppojen tofuvalikoima on monipuolistunut.

”Terveyskaupoista löytää erinomaista savustettua, maustamatonta ja silkkisen pehmeää tofua. Kiinalaiset ruokakaupat myyvät myös tofunkuorta, tofuarkkeja, fermentoitua tofua ja prässättyä tofua sekä maustamattomana että maustettuna.”

Maija Tammi
Tofuannosta valmistetaan pekingiläisessä ravintolassa.
Tofuannosta valmistetaan pekingiläisessä ravintolassa.
Maija Tammi
Xiao Wang -ravintolan tofuruuissa on valinnanvaraa.
Xiao Wang -ravintolan tofuruuissa on valinnanvaraa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit