Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni oliiviöljy voi olla laadultaan surkea – näin valitset hyvän öljyn

Öljyhyllyllä saa olla tarkkana, jos ei halua maksaa tyhjästä. Varmuutta öljyn laadusta ei saa muuten kuin maistamalla – jos niinkään.

Ruoka
 
Liisa Valonen
Oliiviöljyissä on eroja.
Oliiviöljyissä on eroja. Kuva: Liisa Valonen

Marketeissa on hyllymetreittäin erilaisia oliiviöljyjä. Miten ostaja voi tietää, mitkä niistä ovat hyviä? Riittääkö, että valitsee pullon, jossa lukee ekstra-neitsytoliiviöljy?

Ei. Oliiviöljybisneksessä tapahtuu maailmalla valtavasti petoksia, ja etiketit eivät aina vastaa pullon sisältöä.

”Oliiviöljy on varmasti haastavin ja monimutkaisin elintarvike, mitä maailmassa on autenttisuuden todentamisen, valvomisen ja laadun kannalta. Ammattilainenkaan saati kuluttaja ei pysty vain öljypullon pakkausmerkintöjen perusteella vetämään johtopäätöksiä öljyn mausta eikä valitettavasti aina myöskään öljyn laadusta”, sanoo ylitarkastaja Jussi Peusa Elintarviketurvallisuusvirastosta.

Täysin varmaa konstia laadukkaan oliiviöljyn valitsemiseen ei ole, etenkin kun Suomessa öljyjä pääsee harvoin maistamaan ennen ostopäätöstä. Alle on koottu muutamia neuvoja, joiden avulla laadukas tuote löytyy helpommin.

Valitse läpinäkymätön pakkaus

Valo pilaa oliiviöljyn, joten kaupassa kannattaa mieluummin valita tumma pullo tai peltinen öljytölkki kuin läpinäkyvä muovi- tai lasipullo.

Suosi ekstra-neitsyttä

Varmista, että etiketissä lukee ”ekstra-neitsytoliiviöljy”, koska se on korkein oliiviöljyjen laatuluokka. Termin alle mahtuu kuitenkin hyvin erimakuisia öljyjä. Seuraava taso on neitsytoliiviöljy. Nämä kaksi ylintä öljytyyppiä valmistetaan puristamalla öljy mekaanisesti irti oliiveista.

Jalostetusta oliiviöljystä ja neitsytoliiviöljystä valmistettu öljy tai varsinkin ”oliivin puristemassaöljy” ovat selvästi heikompilaatuisia öljyjä.

On makuasia, mitä laatuluokkaa käyttää mihinkin tarkoitukseen. Joidenkin mielestä paistamiseen ei kannata tuhlata ekstra-neitsytoliiviöljyä kalleuden ja toisaalta sen vuoksi, että öljyn kuumennus voi voimistaa kitkerää makua. Toisten mielestä taas alempiin laatuluokkiin kuuluva öljy pilaa ruuan maun, joten he suosivat paistamisessakin ekstra-neitsyttä.

Paistamiseen on joka tapauksessa syytä valita edullisempi ja neutraalimman makuinen öljy kuin vaikkapa pasta-annoksen tai salaatin viimeistelyyn. Viimeistelyöljyyn kannattaa satsata eniten, koska siinä aromit pääsevät parhaiten esiin.

Älä osta halvinta

Laadukkaan ekstra-neitsytoliiviöljyn tekeminen on kallista, joten tässä asiassa ei kannata innostua tarjouksista. Useiden oliiviasiantuntijoiden mukaan nyrkkisääntö kuuluu: mitä halvempi öljy, sitä kehnompi laatu.

Kun maksat puolen litran pullosta kympin, alat saada parempaa tavaraa. Mitä enemmän satsaat, sitä monivivahteisempi öljy todennäköisesti on.

Toki tässä pätee sama kuin viineissä: kallis pullo ei välttämättä ole parempi kuin edullisempi. Kaikkein halvinta hintaluokkaa on silti syytä varoa.

Älä anna etiketin hämätä

Se, että pakkauksessa liehuu Italian lippu tai lukee ”pullotettu Italiassa” ei tarkoita, että öljy olisi valmistettu Italiassa tai raaka-aineena olisi käytetty italialaisia oliiveja. Italiaan tuodaan valtavasti öljyä ulkomailta, esimerkiksi Kreikasta ja Tunisiasta.

Jos haluat ostaa nimenomaan italialaista öljyä, vältä öljyjä, joiden täsmällistä tuotantopaikkaa ei kerrota pakkauksessa.

Arvosta tietoa

Mitä enemmän pakkaus antaa tietoa tuotteen sisällöstä, sitä todennäköisemmin kyseessä on kunnon tuote. Jos etiketissä kerrotaan esimerkiksi käytettyjen oliivien lajikkeet, tuotantoalue, makuprofiilit, sadonkorjuuajat ja tuottajan nimi, olet todennäköisesti vankemmalla maaperällä kuin ostaessasi öljyn, jonka pakkauksessa vaietaan öljyn taustoista.

Erilaisia oliiviöljyn sertifiointijärjestelmiä on paljon, eivätkä ne välttämättä takaa kemiallista laatua tai hyvää makua. Esimerkiksi luomuöljy voi olla maukkaampaa tai vähemmän maukasta kuin ei-luomu, aivan kuten viineissäkin.

Oliiviöljyn alkuperästä kertovia lyhenteitä ovat esimerkiksi PDO, PGI ja DOP. Nämä kertovat, että oliiviöljy on valmistettu tietyllä alueella ja tuottajat valvovat öljyn laatua omalla valvontaorganisaatiollaan tai ostetulla palvelulla. Näitä öljyjä ei ole hankittu sieltä täältä ja yhdistelty kuten monissa markettiöljyissä. Merkkiöljyt ovat usein myös persoonallisempia kuin yleisöljyt.

Tarkkaile päivämääriä

Oliiviöljyn maku alkaa kärsiä jo muutamien kuukausien kuluttua oliivien murskaamisesta. Etsi pullosta parasta ennen -päiväys, joka on yleensä 1,5–2 vuotta pullotuksen jälkeen. Jos päiväys on puolentoista vuoden päässä, öljy on tuoreempaa kuin jos päiväys umpeutuu muutaman kuukauden kuluttua.

Ennen pullotusta öljy on kuitenkin voinut olla jopa vuosia varastossa, joten parasta ennen -päiväys ei kerro kaikkea. Parempi on, jos löydät pullosta sadonkorjuun päivämäärän. Jos mahdollista, valitse aina viimeisimmän sadon öljy.

Marketeissa myytävät öljyt ovat usein tuoreempien ja aikaisemmilta vuosilta olevien öljyjen sekoituksia, ja sadonkorjuuvuotta ei siksi merkitä pakkauksiin.

Älä säiky kitkeryyttä

Useimmat ihmiset pitävät miedoista oliiviöljyistä ja karttavat kitkerää makua. Asiantuntijoiden mukaan tämä vie pahasti metsään. Kitkeryys kertoo siitä, että öljyssä on terveellisiä antioksidantteja. Toinen asia on, jos pistävyys kätkee alleen muut maut.

Kannattaa siis opetella pitämään oliiviöljyn kitkeryydestä samalla tavalla kuin aikoinaan opettelit pitämään kahvista tai tummasta suklaasta.

Hyvän oliiviöljyn tulisi tuoksua ja maistua pirteältä ja raikkaalta. Tunkkainen, homeinen, eltaantunut, palanut, etikkainen, metallinen ja rasvainen tuoksu viittaavat siihen, että jotain on pielessä.

Älä osta öljyä varastoon

Viini paranee vanhetessaan, oliiviöljy ei. Mitä kauemmin oliiviöljyn valmistuksesta on aikaa siihen, kun avaat pullon, sitä heikompitasoista öljy on.

Mitä pidempään varastoit öljyä, sitä pahemmalta se maistuu. Tämän vuoksi öljyä ei kannata ostaa valtavissa pulloissa, jos sitä käyttää hitaasti.

Avattu pullo tulisi käyttää mielellään jo parissa kuukaudessa. Säilytä öljy suojassa valolta, kuumuudelta ja hapelta.

Kehitä makuaistiasi

Se, että pullossa lukee ”ekstra-neitsytoliiviöljy” ei valitettavasti takaa, että pakkauksessa todella on sitä. Oliiviöljybisneksessä on kautta aikain tapahtunut huijauksia, joissa pakkausmerkinnät eivät ole vastanneet pullon sisältöä. Joissakin huijauksissa oliiviöljyyn on sekoitettu esimerkiksi halvempia siemenöljyjä.

Lopulta tähän on vain yksi lääke: Maistele eri oliiviöljyjä, vertaile niitä, ja vähitellen opit erottamaan hyvät öljyt huonoista.

Joissakin erikoiskaupoissa öljyjä voi maistella ennen ostopäätöstä. Esimerkiksi kauppahallissa kannattaa aina kysyä, voiko öljyjä maistaa.

Juttua varten on haastateltu ruotsalaista Oliveguiden-kirjan kirjoittajaa Johan Blanchea sekä muutamaa Suomessa asuvaa, oliiviöljyjen maahantuonnissa toimivaa ihmistä. Juttu pohjautuu myös toimittaja Tom Muellerin kirjaan Oliiviöljyn menetetty neitsyys, joka käsittelee oliiviöljyhuijauksia. Lisäksi juttua varten on haastateltu kolmea Elintarviketurvallisuusviraston asiantuntijaa.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä