Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aftonbladet: Ruotsalaisyrityksiä epäillään massiivisesta huijauksesta lihan myynnissä

Ulkomaista lihaa on sekoitettu ruotsalaiseen, minkä jälkeen seos on myyty kuluttajille ruotsalaisena lihana.

Ruoka
 
Ari-Veikko Peltonen
Gotlantilaisyritykset ovat sekoittaneet muun muassa ulkomaista ja ruotsalaista jauhelihaa, ja myyneet seoksen ympäristösertifioituna ruotsalaisena lihana.
Gotlantilaisyritykset ovat sekoittaneet muun muassa ulkomaista ja ruotsalaista jauhelihaa, ja myyneet seoksen ympäristösertifioituna ruotsalaisena lihana. Kuva: Ari-Veikko Peltonen

Kahden ruotsalaisen elintarvikeyrityksen epäillään myyneen ulkomaista lihaa ruotsalaisena vuosien ajan, kertoo ruotsalaislehti Aftonbladet.

Ympäristöviranomaisen mukaan kyse on sadoista tonneista lihaa vuodessa. Lihat ovat päätyneet muun muassa kouluihin, sairaaloihin, ravintoloihin ja ruokakauppoihin ympäri Ruotsia.

”Emme ole koskaan ennen törmänneet näin laajaan, systemaattiseen huijaukseen”, sanoo elintarvikevalvonnasta vastaavan osaston johtaja Daniel Selin Aftonbladetin jutussa.

Epäillyt gotlantilaisyritykset, Gothemsgården ja Gotland K&D, ovat viranomaisten mukaan toteuttaneet huijauksen niin, että toinen yrityksistä on ostanut ruotsalaista lihaa, minkä jälkeen liha on sekoitettu yhteen toisen yrityksen ostaman ulkomaalaisen lihan kanssa ja sen jälkeen myyty ruotsalaisena lihana.

Ulkomainen liha on tullut esimerkiksi Saksasta ja Hollannista. Pelkästään kuuden viikon aikana vuoden 2015 lopulla 23 tonnia ulkomaista lihaa on myyty ruotsalaisena. Lisäksi 9 tonnia lihaa on myyty KRAV-ympäristösertifioituna lihana, vaikka näin ei ole ollut.

Yritysten omistajat kiistävät petoksen, ja heidän mukaansa kyseessä on erehdys. Yrityksen edustajat ovat kuitenkin myöntäneet, että tapahtumien kulussa ja myydyssä lihamäärässä on epäselvyyksiä. Heidän mukaansa ne johtuvat muun muassa raportoinnin laiminlyönnistä.

Aftonbladetin haastatteleman viranomaisen mukaan kyse on puhtaasta ja systemaattisesta ruokapetoksesta. Viranomainen aikoo nyt kieltää kyseisiltä yrityksiltä elintarvikkeiden tuotannon ja myynnin.

”He ovat huijanneet asiakkaitaan, tukkuja ja muita, jotka ovat ostaneet ympäristösertifioitua lihaa. Tämä on äärimmäisen vakavaa ja heittää varjon koko ruotsalaisen lihateollisuuden ylle”, Daniel Selin sanoo.

Aftonbladet ei ole tavoittanut yritysten edustajia kommentteja varten.

Juttua korjattu 12.20: Aiemmin jutussa luki, että kyse olisi sadoistatuhansista tonneista lihaa. Kyse on sadoista tonneista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit