Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itsensä kuuntelu vaatii pysähtymistä – siksi on helpompaa ulkoistaa oma ruokavalio muiden päätettäväksi

Ruoka
 
Emmi-Liia Sjöholm
Kirjoittaja on toimittaja, ruokakirjailija ja itseoppinut kokki, jonka keittiössä vallitsee aina viljaton kaaos

Ystäväni työpaikalla on uusi käytäntö: johtajan luvalla saa sairastaa seitsemän päivää. Lääkärintodistusta ei siis tarvita ensimmäiseen viikkoon, mutta johtajalle on soitettava päivittäin ja kerrottava, miten tauti etenee.

Asiasta nousi pienessä työyhteisössä heti kohu.

”Eihän johtaja ole lääkäri!”

”Enhän minä voi tietää, olenko jo valmis töihin.”

Koko muutoksen idea on karsia turhia poissaoloja. Lääkärit määräävät yleensä kolme päivää sairauslomaa, mutta jos työntekijä tuntee olonsa terveeksi jo kahden päivän jälkeen, hän voisi palata töihin.

On helppoa ulkoistaa terveyden tarkkailu lääkärille. Sama ajatusmalli näkyy ylipäätään terveyteen liittyviä valintoja tehdessä.

Moni on nykyään valmis palkkaamaan valmentajan, joka kertoo miten ja missä pitää liikkua. On helppoa noudattaa jonkun toisen laatimia ohjeita orjallisesti: purkki raejuustoa välipalaksi, yksi kanafilee ja kämmenen kokoinen annos bataattimuusia illalliseksi.

Valmennuksista onkin yleensä hyötyä, mutta usein ruokavalio menee taas retuperälle, kun pitäisi pärjätä omillaan. Harvalla on varaa palkata valmentaja loppuelämäkseen tarkkailemaan jokaista suupalaa.

Jotkut valmentajat ovat jo ymmärtäneet, että tarkkojen grammamääräisten ohjeiden sijaan kannattaa opettaa asiakkaat kuuntelemaan kehoaan. Jos juoksee tavallista pidemmän lenkin eikä ole nukkunut kunnolla edellisyönä, voi syödä hieman enemmän. Jos tuntuu siltä kuin kurkussa olisi kaktus, ei salille kannata mennä, vaikka treeniohjelmassa niin lukisikin.

Itsensä kuuntelu vaatii energiaa ja pysähtymistä. Mielihalujen erottamista todellisista tarpeista ja tasapainoilua niiden välillä.

Niin, ja tietysti lempeyttä ja uskoa omiin valintoihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Hae reseptejä

Reseptit